Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Десислава Димитрова:

Тази инфекция е изключително вирулентна и бързо се разпространява

Снимка: Pixabay

"Карантина" е френска дума и означава изолация за 45 дни. Трябва хигиена – миене на ръцете, на лицето. Дрехите – когато се прибира човек отвън. Това е толкова стар принцип, но ние сякаш спряхме да го спазваме – да си събуеш обувките и да си смениш дрехите, с които си бил навън с домашни дрехи. Защото вирусът може да престои върху тъканите, по дрехите, по обувките... Това са елементарни прийоми, с които може да се намали наистина разпространението на инфекцията.

"Тази инфекция е изключително вирулентна и много бързо се разпространява", заяви д-р Десислава Димитрова, практикуващ лекар – вътрешни болести в Ню Джърси, САЩ, за здравната рубрика на "Нашият ден".

"Другото, на което хората не обръщат внимание, е, когато отидат на пазар и се приберат, всичките покупки обикновено се внасят най-често в кухнята. Добре е всичко да бъде преди това почистено – плодове, зеленчуци да бъдат измити, ако са буркани, пакети – да бъдат избърсани с алкохолни кърпички, с белина. Това са елементарни подходи, които могат да бъдат много полезни в създалата се ситуация."

"Като цяло американският пациент е доста дисциплиниран, спазва препоръките на медиците. Само в началото имаше един скептицизъм и хората не дооценяваха тежестта и сложността на ситуацията. Сега се отнасят много по-сериозно. До началото на март имаше малко случаи, около 15 март скочиха рязко случаите, защото много американци се прибраха." Това разказа д-р Димитрова за Ню Джърси и обясни доколко е засегнат районът от COVID-19. 

Разговорът с д-р Десислава Димитрова е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22