Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Театър „Цвете“ с онлайн премиера на иновативния си спектакъл „Граници“

Снимка: burgas.bg

С иновативния си спектакъл „Граници“ театър „Цвете“ се присъедини към онлайн акциите, които театри от цялата страна ни предлагат в условията на социална изолация. 

„Скъпи приятели, ние сме с вас (макар и виртуално), за да ви покажем, че театърът ви (и винаги ще ви) подкрепя и вдъхновява – всички вас сега и завинаги!“, се казва в обръщение на екипа на театъра по повод онлайн премиерата на спектакъла.

Постановката е дело на Васил Спасов по пиесата „Кукунор и Унику“ на финландския актьор Ееро Енквист. В актьорския състав са Виолина Василева-Александрова, Росица Караджова, Нури Яшаров, Тодор Янкулов. Сценографията е на Бояна Бъчварова.

Представлението разказва историята на двама войници от воюващи държави, които охраняват двете страни на общата граница. Въпреки всички наложени ограничения – физически, психологически и емоционални, войниците откриват Човека отвъд оградата. Пътят към Другия винаги си струва да бъде извървян...

„Граници“ е иновативен двуезичен спектакъл, съчетаващ жестомимичен и говорим език, което го прави достъпен както за чуващи, така и за глухи зрители. В представлението всяка роля се изпълнява паралелно от двама души, като актьорите говорят едновременно на два български езика – говорим и жестомимичен, уточняват създателите на спектакъла. 

Представлението е осъществено в рамките на проект „Sign&SoundTheatreEurope“, съфинансиран от Европейската комисия по програма „Творческа Европа“ и от Националния фонд „Култура“, програма „Публики“, с цел популяризиране на иновативната театрална форма кaтo инструмент за социално приобщаване. 

Можете да гледате спектакъла „Граници“ безплатно на 6 април, като вместо билет, моля, харесайте фейсбук страницата ни“, призовава екипът на театър „Цвете“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Днес е Световният ден на емотиконите и емоджитата

Днес (17 юли) е Световният ден на емотиконите и емоджитата – средства, с които допълваме писменото си общуване в интернет, за да компенсираме поне частично дефицита в комуникацията, породен от липсата на гласа и физическия ни образ. Човек би сметнал, че емоджи, както и емотикон, е дума, свързана с емоции, но всъщност не е така – японска е и..

публикувано на 17.07.24 в 12:46
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Деветте слона, които превръщат София в артистична сцена

В разгара на лятната програма за изкуство в града "Девет слона", която продължава до 21 юли в София, в "Нашият ден" разговаряме с нейния куратор Виктория Драганова от пространството Swimming Pool. Английският израз "слонът в стаята" се отнася до онези очевидни неща, за които не говорим – такова е може би изкуството в градска среда. Ето как..

публикувано на 17.07.24 в 11:30

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15

Смесеният хор "Родна песен" – от Търговище до Пекин

Смесеният хор на Търговище "Родна песен" заминава за Пекин , където ще вземе участие в международен фестивал-конкурс, посветен на хоровото изкуство. В "Нашият ден" разговаряме с  Красимира Коларова,  художествен ръководител на хора вече 45 години. Смесеният хор "Родна песен" е основан преди 126 години от възпитаник на Одеското музикално училище...

публикувано на 17.07.24 в 10:09