Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

5G мрежите – вреди и ползи

Няма доказана вреда. Няма доказана безвредност

БНР Новини

5G мрежите са следващото поколение мобилни мрежи, предлагащи по-бързи скорости и по-надеждни връзки от всякога. Петата генерация безжична мрежа използва по-високо енергийно излъчване с милиметрови вълни, а опасността се свързва и с отделената топлина. Тези вълни нямат енергия да повредят директно клетките в организма ни, но дългото излагане на 5G лъчение може да има негативни ефекти. 

Πopaди виcoĸитe чecтoти, нa ĸoитo щe paбoти 5G, щe ca нeoбxoдими и дocтa пoвeчe ĸлeтĸи, ĸoитo дa изгpaждaт мpeжaтa, нo зa cмeтĸa нa тoвa, щe бъдaт мнoгo пo-мaлĸи и c пo-ниcĸa мoщнocт, зa paзлиĸa oт cъщecтвyвaщитe 3G и 4G.

От гледна точка на технологичната еволюция 5G мpeжата щe даде тласък на интepнeт нa нeщaтa, осигурявайки инфpacтpyĸтypa, нeoбxoдимa зa пpeнacянe нa oгpoмни ĸoличecтвa дaнни, пoзвoлявaйĸи пo-дигитaлeн и cвъpзaн cвят.

Какви рискове крие това за здравето?

За момента изводите на водещи световни институти могат грубо да се сведат до: Няма доказана вреда. Няма и доказана безвредност.

„Нашият ден“ провежда един спокоен разговор по темата, който проследява различни гледни точки, странейки както от преувеличаване на вредите, така и от отричането им.

Гостуват д-р Николай Илиев, чиято първа специалност е инженер по телекомуникации. Той се спира по-подробно върху биологичния ефект от  излъчването на милиметровите вълни. Светлин Желев е главен редактор на технологичния сайт Kaldata, който застъпва тезата, че прогресът не може да бъде спрян.

И двамата уверяват, че няма повод за страх и паника, но опасенията остават.

За да се измери ефектът от лъчението на 5G мрежата, тя трябва да бъде изградена. А това отнема време и още е в процеса на създаване. Никой обаче "не притиска" България да изгради такава мрежа в определен обхват и срок, каквито твърдения могат да се прочетат. 

Технологията еволюира в процеса на изграждане, но е ясно, че „Няма от утре да стартира нещо, което да започне да действа като микровълнова фурна, и всички да започнат да се разболяват, по думите на Желев.

Мрежите еволюират, ние, като човечество, се сблъскваме с радиовълните от много отдавна. 

Всички днес използваме технологии, които някой някога е обявявал за фатално опасни", изтъкна още Желев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Да има повече дървета на нашата планета

Пролетта носи нови задачи за хората, които обичат природата и са склонни да инвестират лични усилия в това да я съхранят и облагородят. Станахме свидетели на акции по почистване на коритата и бреговете на реки, на плажове и други природни места, които са скъпи и обичани за мнозина.  Засаждането на дръвчета е друго дело, свързано с пролетта – то също..

публикувано на 18.05.21 в 16:28

„Зеленото мислене“ – как да го възпитаме у децата

Как да възпитаме у децата „зеленото мислене“, как да спортуваме повече и защо е важно да променяме средата за игра и спорт? Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Цанева , представител на сдружение „За безопасни детски площадки“: “Конкурсът “Доброволчески акции от и за деца“, който организирахме, събираше кандидатури в началото на май. В..

публикувано на 18.05.21 в 12:57

Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата

Насилието на деца във всички възможни форми е проблем, който се наблюдава от години в България. В държавните политики насилието над децата като че ли не е приоритет. Статистиките на УНИЦЕФ сочат, че всяко второ дете е преживяло някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Преди дни Националната мрежа за децата представи 10-ото..

обновено на 18.05.21 в 12:28
Д-р Неделя Щонова

Д-р Неделя Щонова за мъдростта на болката

Д-р Неделя Щонова е лекар, специалист невролог, автор и водещ на телевизионното предаване „Духът на здравето“. Специализирала е във Weill Cornell Medical College, Ню Йорк и Hôpital Européen Georges-Pompidou, Париж. Член е на Европейското общество по клинична невромузикология и на италианската фондация Giorgio Brunelli, която се занимава с..

публикувано на 18.05.21 в 11:22
Огнян Герджиков

Огнян Герджиков: Българската държава дължи процес за историята ни

Група учени и юристи са решили да съдят Скопие за интелектуален грабеж. Какъв трябва да бъде този съд? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Огнян Герджиков , изтъкнат юрист и бивш служебен премиер: “Свидетели сме на нещо, към което не можем да останем безразлични, като най-старата европейска държава със запазеното си име, и с огромен..

публикувано на 18.05.21 в 10:25