Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Познаваме ли тялото си

Във време на всеобщ страх от болестта, която предизвика пандемия, преситеният от информация съвременен човек вероятно се замисля при отговора на този въпрос. Едва ли наистина го познаваме в такива детайли, каквито ни разкрива Бил Брайсън в книгата си „Тялото. Наръчник за употреба“. С присъщото си чувство за хумор, което читателите познават от няколкото негови книги, преведени вече на български, глава по глава той описва непознати факти за нашите тела. Започва от кожата и косата, пише за мозъка и главата, устата, гърлото, сърцето, белите дробове, стомаха и т.н., като не пропуска имунната и нервната система, различни болести...  

Това не е учебник, въпреки че Брайсън се базира на задълбочени проучвания и книгата му е изпълнена с цифри и различни медицински случаи, например. По-скоро е интересен и познавателен разказ за съвършенствата и несъвършенствата на тялото ни, написан талантливо и увлекателен за четене. 

Неприятно впечатление обаче прави сгрешеният превод на името на Самюъл Пийпс (преведен като Пепис), при положение че „Дневник“-ът му беше издаден още през 1997 г. от „Народна култура“. Такова недоглеждане и на преводач, и на редактор поставя под съмнение прецизността в такава книга, препълнена с факти и имена, книга, която не го заслужава, тъкмо напротив.

Чуйте Темз Арабаджиева за книгата.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дечко Узунов. Съзидания

" (…) Това, което си създал, това е твоят живот." Дечко Узунов През 2024 г. се навършват 125 години от рождението на големия български художник и интелектуалец Дечко Узунов (1899–1986). Едва ли ще се намерят малцина, които да не знаят името му, да не са се срещали с негови творби, които отдавна са в музеите и днес определяме с думата..

публикувано на 22.05.24 в 11:18

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Среща с автограф: "Моята сила. Диагноза за цял живот" на Димитрина Шишкова

Обръщате ли достатъчно внимание на тялото си? Грижите ли се за него толкова често, колкото за вещите си? Отделяте ли му същото време и старание, както на работата си? Главната героиня в тази книга води обикновен, спокоен живот. Започнала от най-начално ниво своята кариера, постепенно Ива става ценен професионалист, обичан и уважаван колега. Един..

публикувано на 22.05.24 в 10:00

С "Хенри V" Сава Лолов гостува за първи път на българска сцена

Френският актьор с български произход Сава Лолов гостува за първи път със свое представление в България. По покана на Театралната работилница "Сфумато" той представя на 20, 21 и 22 май в София своя моноспектакъл "Хенри V", създаден по едноименната пиеса на Уилям Шекспир, с включени откъси от трудове на Антонен Арто и авторски текстове на актьора. В..

публикувано на 22.05.24 в 08:10

"Чаплин пианисимо" в София, Пловдив и Варна

Светът празнува тази година 135 години от рождението на Чарли Чаплин.  По този повод за първи път в България гостува концертът-спектакъл "Чаплин пианисимо", посветен на живота и творчеството на великия комик.  Спектакълът ще бъде представен в София на 10 юни в зала "България", на 12 юни 9 в Пловдив, в Драматичния театър, и на 15 юни във..

публикувано на 21.05.24 в 18:45