Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Премълчаната история на българите от Македония според Георги Томалевски

Георги Томалевски с Петър Дънов

Кой е Георги Томалевски? Брат му Наум (1882-1930) е виден деец на ВМРО, а Димитър (1892-1964) – член на Македонския младежки съюз и участник в борбите на ВМРО. Животът на Георги е белязан от четири въстания и четири войни. На 2 декември 1930 г. по нареждане на Иван Михайлов в двора на собствения му дом е убит брат му Наум. Убиецът Владо Черноземски стреля от прозореца на съседната къща. По-късно прави опит да убие и другия брат Димитър, но не сполучва. Георги научава, че името му също е в списъка за ликвидиране и заминава за Париж.
И преди, и след 9 септември 1944 г. през различни етапи от живота му, в зависимост от политическата обстановка, Георги Томалевски е обявяван за „неудобен“, „опасен“, разследван е, унижаван, пренебрегван и изтласкван настрани като автор. Една от причините е, че още през 1924 г. той, заедно със съмишленици от Бялото братство, основават сп. „Житно зърно“, което популяризира идеите на Учителя Петър Дънов. През 1925 г. завършва специалност „Физика, астрономия, метеорология“ в Софийския университет. От 1940 до 1944 г. е директор на Трета девическа гимназия. Наричан е „червеният директор“, защото записва средношколци, изключвани от цялата страна за ремсова дейност, както гимназисти от еврейски произход.

През 1949 г. му предлагат поста министър на просветата, ако се откаже от християнските си възгледи и от Бялото братство. И да влезе в БКП, за да стане „Активен борец против фашизма“. Той отказва. И остава без работа. Много по-късно е назначен за учител по физика и астрономия във Вечерната софийска гимназия. Умира на 28 април 1988 г. в София.

Чуйте коментарите на литературния теоретик и критик проф. Михаил Неделчев, поета Георги Борисов – издател на книгата със спомени на Георги Томалевски и историците проф. Никола Алтънков и Цочо Билярски.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Биоразнообразие и климатични промени

Темата за климатичните промени, осмисляни в контекста на глобалното затопляне, напоследък все по-често се свързват не само с климатичните бежанци, топенето на ледниците и оцеляването на застрашени от повишаването на морското ниво популации от хора, живеещи в крайбрежни райони, но и с увеличаващият се брой на застрашените растителни и животински видове...

обновено на 22.10.20 в 18:37

Ще се преборят ли учените за правото ни да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий

Безцеремонна намеса на политиката в област, в която единствено науката може да се произнесе, и по тема, изключително чувствителна за обществото ни – каква е нашата писменост – българска или славянска и оттам – как да се нарича празникът 24 май. Така може да се определи внесената от групата на „Обединени патриоти“ и подкрепена на първо четене от депутатите..

публикувано на 22.10.20 в 17:50
Селин Алварес

Учителката, която наистина обича децата

Големият швейцарски психолог Жак Пиаже си спомня как, когато пътувал из Америка, представяйки своя труд "Етапи на детството", непрекъснато трябвало да отговаря на онова, което нарекъл американския въпрос, а именно: как да ги забързаме? На което Пиаже неизменно отговарял: А защо да го правим? Завладяни от желанието да осигурим предимство на детето си,..

публикувано на 22.10.20 в 14:37
Къщата-музей на Добри Войников в Шумен

На арменски приказки с турско кафе

Миналата седмица екипът на „Познати и непознати“ беше на гости на приятелите на предаването арменци от град Шумен. Знаем тревогите им от месец почти насам… Близките им в Армения за пореден път са принудени да воюват за свободата си и те не могат да останат безразлични. Предишния ден се бяха върнали от мирния си протест в София. Както винаги, първата..

публикувано на 21.10.20 в 13:25
Биляна Петрова

От Филипините до Грузия

Тя си мечтае за пътешествия от най-ранна възраст. Започва да пътува като дете с родителите си най-вече по нашите язовири и Черноморието. Първото ѝ излизане извън страната е до Истанбул. Тогава  разбира, че пътуването е нейна страст, следват нови дестинации из Европа, а скоро след това напуска и Стария континент. В "География на сетивата" ви..

публикувано на 21.10.20 в 12:05