Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На Велика събота – „Пасион по Евангелието на Матей“ от Й. С. Бах

на 18 април 2020 г., от 20 часа

Казват, че музиката на великия Йохан Себастиан Бах е истинско чистилище на душата и извисение до Божественото. Затова в предстоянието на Светлото Христово Възкресение ще ви предложим да чуете неговият „Матеус пасион“. Бах е написал два пасиона по Евангелието на Матей – първия, предполага се, композира във Ваймар, но партитурата му е изгубена. Вторият, който ще чуете, е създаден в Лайпциг, където до края на живота си той работи като кантор в църквата „Св. Тома“. В задълженията му влиза и отговорността за църковната музика в този храм. Там е и първото изпълнение на „Матеус пасион“ през 1727 г. – на 11 април 1727 г.

Текстът на пасиона е съставен с помощта немския поет и либретист Кристиан Фридрих Хенричи, известен с псевдонима Пикандер. Историята за Иисусовите страдания е изложена в партията на Евангелиста – изцяло са използвани 26 и 27 глава от писанието на Матей. За текстовете на някои от ариите композиторът накарал Пикандер да използва стихове на ваймарския си либретист Саломо Франк, включва и строфи от стихотворението на Бернард Брокес „Дъщерята на Цион“.

Драматичният план на пасиона е едновременно много въздействащ и прост. В изразителния разказ на Евангелиста се включват със свои реплики и главните действащи лица в повествованието – Иисус, неговите ученици Юда и Петър, Първосвещеникът, Пилат, народът, разбойниците на кръста. Пасионът започва изключително интересно с двойния хор, който внася елемент на ретроспекция – тълпата е около Сина Божи, когото водят към хълма Голгота. След това сюжетната нишка се връща с поредица от големи сцени към предшестващите събития: приготовлението на Тайната вечеря, предателството на Юда, молитвата в Гетсиманската градина, залавянето на Иисус, застъпничеството на Петър и неговото трикратно отречение, съда на Пилат и смъртното наказание над Сина Божи. Бичуването на Иисус, издевателството на тълпата, шествието към Голгота, разпъването на кръста и смъртта на Христос, пасионът завършва с неговото погребение. Но това повествование се прекъсва в драматичните моменти и сцената, която току-що се е разиграла, става предмет на благочестив размисъл във формата на ария. Чувствата на съзерцаващите вярващи се изразяват в хорални строфи, които Бах сам подбира.

Избрахме да чуете „Матуес пасион“ с един уникален исторически запис на диригента Николаус Харнонкур от 1970 г. 

Наричан „папата“ на движението за автентична интерпретация на старинната музика. Това е първият му запис на Баховото творение на черни плочи за фирмата „Телефункен“, която сключва с него ексклузивен договор. С този запис 39-годишният (тогава!) диригент ни връща към първото изпълнение на „Матеус пасион“ в Лайпциг, то е изцяло с момчешко-мъжки солистичен и хоров състав. Така прави и Харнонкурт. В записа участва Момчешкият хор от Регенсбург, мъже-певци от Хора на Кингс колидж в Кембридж с диригент Дейвид Уилкокс. Сред солистите са: двама останали анонимни певци-сопранисти от хора на Виенските момчета, както и известните днес контратенори Джеймз Бауман, Пол Есуд и Том Сътклайф, тенорът Найджъл Роджърс, басите Макс ван Егмонд и Михаел Шопер. Партията на Евангелиста изпълнява Курт Екуилуц (тенор), партията на Иисус – Карл Ридербуш (бас).

С прочита си Харнонкурт се е опитал да се доближи до някогашната оригинална Бахова интерпретация. „Музиката на всеки период най-добре и най-убедително може да бъде възродена за нов живот с ресурсите на времето, в което е създаден“ – изповядва своето верую големият диригент. Инструментите, на които свири ансамбълът за старинна музика Concentus Musicus – Виена (създаден от Харнонкурт през 1953 година), са копия на барокови цигулки, виоли, виола да гамба, флейти, фаготи и обои, съществували в епохата на Бах. А записът е направен в зала на историческото казино Цьогерниц във Виена, построено в началото на 19-и век. Акустиката е близка с естествената реверберация в църквата „Св. Тома“, където е изпълняван „Матеус пасион“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Чухте ли този концерт? Не? Вече можете да го направите в следващите дни

Радиото е магия, радиото е вълшебство, което достига до сърцето на всекиго. Не е необходимо кой знае колко – един приемник. Щракваш копчето и слушаш. Можеш да правиш и най-различни други неща. Проблемът е, че за жалост всичко отлита в ефира и не може да се повтори. Ето сега в сайта на програмата ще ви предлагаме някои концерти, излъчени преди..

обновено на 17.05.21 в 17:52
Рафаел Агире

Запис на концерта на радиосимфониците, посветен на Испания

Радиосимфониците и техният главен диригент – Марк Кадин, се завърнаха на сцената след доста дълго принудително отсъствие. Програмата на концерта беше обединена около испанския дух и темперамент и „червената нишка“. На 14 май зарадваха своите почитатели с няколко популярни и обичани творби, вдъхновени от гордата, независима страна и нейните пламенни ритми...

публикувано на 17.05.21 в 17:37

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, май 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 16.05.21 в 09:41
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2021

16 май 3.00 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Ре мажор RV.513 за две цигулки и оркестър. Солисти: Никола Бенедети (цигулка) и Родолфо Рихтер (цигулка) 3.17 часа – Георг Фридирх Хендел (1685-1759), Кончерто гросо в Си бемол мажор, оп. 3 № 2. 3.29 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в ре минор RV.514 за две цигулки и оркестър...

публикувано на 14.05.21 в 16:38