Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Карнавал в Светлата седмица

Роберт ШуманНе са много музикантите, надарени и с изкусен литературен талант. Роберт Шуман е един от тях. Музикалният замисъл на неговия клавирен цикъл „Карнавал“, който представяме в поредицата „Клавирни истории“, се преплита с един от литературните очерци в основаното през 1834 г. от композитора списание „Neue Zeitschrift für Musik“ („Ново списание за музика“). Основано в същата година, когато започва да пише „Карнавала“. 

В текста си за списанието един от кореспондентите Жанкири (ще рече Смеещият се Жан – всъщност под този псевдоним публикува самият Шуман) описва горещите музикални новини след посещението си на въображаем бал. Бал, даден от главният редактор на списанието, а той отново е … самият Шуман. На това събитие се случват комични сблъсъци между Давидсблюндерите и филистерите. 

Братството на Давидсблюндерите е тайно сдружение, създадено също от композитора. Повече от тайно, както той признава, защото съществува само в ума на своя създател. Неговите членове са талантливи музиканти – живи и мъртви, действителни и въображаеми, обединени в свещено братство на името на древния библейски цар и псалмопевец Давид. Както той се борел с филистимляните, така и Давидсблюндерите се противопоставят на филистерските възгледи за изкуството, на натрапчивото аматьорство и рутината, споделят и обща неприязън срещу еснафския вкус на публиката. В миниатюрните сцени на карнавала Шуман среща слушателите с някои от тях: Евзебий, Флорестан, Киарина, Ернестина, Шопен и Паганини. Както и с герои от италианската комедия дел арте: Пиеро, Арлекин, Коломбина, Панталоне.

Слушайте „Звукови хроники – Клавирни истории“ на 21 април 2020 г., от 17.30 ч.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Хърби Хенкок

Приказка за лека нощ

В срещата в „Джаз клуб“ звучи композицията на пианиста Хърби Хенкок „Джесика“, посветена на неговата дъщеря. Записът е от 1977 година с изпълнение на знаменития квинтет „ V.S.O.P.“: Хърби Хенкок – пиано, Фреди Хъбърд – тромпет, Уейн Шортър – саксофон, Рон Картър – контрабас, Тони Уилиамс – барабани. Оригиналната, първа версия на „Джесика“ можем да се..

публикувано на 04.03.21 в 12:35

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, март 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 04.03.21 в 11:57
Пресконференция по повод премиерата на „Слугинята – господарка“

„Слугинята господарка“ на Перголези отново на Русенска сцена

„Оперно – театралният прочит на Русенска опера на първата комична опера „Слугинята – господарка“, който предлагаме на зрителите е „аксиома“ на режисьорските ми търсения от години в посока ВРЕМЕ – ПРОСТРАНСТВО . Всяко изкуство се развива във времето и всяко събитие може да бъде разказано и преценено истинно само като се погледне отстрани. Очевидно..

публикувано на 04.03.21 в 10:05
Арсений Арсов

„Поетичен антракт“ – творчески импресии на Арсений Арсов

Книгата е събрала създадените през годините стихове на обичания варненски тенор Арсений Арсов. „Натрупах стихотворения, които са посветени на моето творчество, на ролите, които съм изиграл на сцената, на всички онези вълнения, които съпътстват оперния певец, мои лични преживявания от съприкосновението ми с природата, защото за мен и до ден..

публикувано на 04.03.21 в 09:05

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10