Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за диригента Васил Стефанов

на 24 април 2020 г. от 19.20 часа

Васил Стефанов
Снимка: archives.bnr.bg

Почти четири десетилетия големият български диригент Васил Стефанов е всеотдайно свързан със Симфоничния оркестър на БНР. През 1948 г. полага основите на този радиосъстав и започва редовното излъчване на концертите му в ефира. След временна раздяла (в този период дирижира Софийската филхармония) през 1954 г. се завръща в Радиото, става главен диригент на оркестъра и го ръководи до края на живота си (1991 г.). Изключителни са заслугите му за формирането на неговия облик на високопрофесионален състав с великолепни творчески постижения, паметни концертни изяви и прекрасни записи, част от Златния фонд на Националното радио. 

Цигуларят Иван Пеев, дългогодишен концертмайстор на Радиоркестъра, разказва: „Епохата Васил Стефанов е невероятна школа в живота на един музикант. Първо, той беше блестящ цигулар и камерен изпълнител (завършва Музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Саша Попов) и блестящ концертмайстор в Царския военен симфоничен оркестър – години преди да се посвети на дирижирането. Всичко това вече предопределя рядкото му предимство да познава работата на оркестъра „отвътре“ и до най-големи подробности. За него нямаше тайни в оркестровото свирене. И това в съчетание с безспорните му диригентски качества: изключителна музикалност, ерудиция, организираност, прецизност, силен характер, облечен в етични взаимоотношения с оркестрантите“. 

В предаването ще чуете личните спомени на Маестрото за Пътя в музиката, съхранявани в Златния фонд на БНР, и някои от неговите възхитителни записи: „Севдана“ от Георги Златев-Черкин (Васил Стефанов свири в партньорство с пианистката Снежина Гълъбова), със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството му – Симфония № 6 от П. И. Чайковски (документален запис от 1966 г., направен в залата на Френското радио), „Четири скици“ от Димитър Ненов, части от Трета симфония на Сергей Рахманинов, Втора симфония „Новият Прометей“ от Александър Райчев, Концерт за цигулка и оркестър № 2 от Сергей Прокофиев със солист Стойка Миланова (запис, получил Голямата награда на френската академия „Шарл Кро“ през 1972 г.).

Слушайте „Музикални вечери“ на 24 април от 19.20 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2021

16 май 3.00 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Ре мажор RV.513 за две цигулки и оркестър. Солисти: Никола Бенедети (цигулка) и Родолфо Рихтер (цигулка) 3.17 часа – Георг Фридирх Хендел (1685-1759), Кончерто гросо в Си бемол мажор, оп. 3 № 2. 3.29 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в ре минор RV.514 за две цигулки и оркестър...

публикувано на 14.05.21 в 16:38

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и „червената нишка“, около която е обединена програмата на концерта, с който радиосимфониците и..

обновено на 14.05.21 в 11:34

„Русалка”, лирична приказка в три действия от Антонин Дворжак

Либрето – Ярослав Квапил Изпълнена за първи път на 31 март 1901 година в Националния театър, Прага. Действащи лица: • Русалка (сопран) • Принца (тенор) • Княгинята (сопран) • Водния дух (бас) • Магьосницата (алт) • Горския (тенор) • Помощник-готвача (сопран) • Първа нимфа (сопран) • Втора нимфа (сопран) • Трета нимфа (алт) • Ловеца (баритон)..

публикувано на 14.05.21 в 08:40

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от представителите на голямата и обичана българска цигулкова фамилия Ешкенази – това е цигуларят,..

публикувано на 14.05.21 в 08:05