Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Памет за диригента Васил Стефанов

на 24 април 2020 г. от 19.20 часа

Васил Стефанов
Снимка: archives.bnr.bg

Почти четири десетилетия големият български диригент Васил Стефанов е всеотдайно свързан със Симфоничния оркестър на БНР. През 1948 г. полага основите на този радиосъстав и започва редовното излъчване на концертите му в ефира. След временна раздяла (в този период дирижира Софийската филхармония) през 1954 г. се завръща в Радиото, става главен диригент на оркестъра и го ръководи до края на живота си (1991 г.). Изключителни са заслугите му за формирането на неговия облик на високопрофесионален състав с великолепни творчески постижения, паметни концертни изяви и прекрасни записи, част от Златния фонд на Националното радио. 

Цигуларят Иван Пеев, дългогодишен концертмайстор на Радиоркестъра, разказва: „Епохата Васил Стефанов е невероятна школа в живота на един музикант. Първо, той беше блестящ цигулар и камерен изпълнител (завършва Музикалната академия в София в класа по цигулка на проф. Саша Попов) и блестящ концертмайстор в Царския военен симфоничен оркестър – години преди да се посвети на дирижирането. Всичко това вече предопределя рядкото му предимство да познава работата на оркестъра „отвътре“ и до най-големи подробности. За него нямаше тайни в оркестровото свирене. И това в съчетание с безспорните му диригентски качества: изключителна музикалност, ерудиция, организираност, прецизност, силен характер, облечен в етични взаимоотношения с оркестрантите“. 

В предаването ще чуете личните спомени на Маестрото за Пътя в музиката, съхранявани в Златния фонд на БНР, и някои от неговите възхитителни записи: „Севдана“ от Георги Златев-Черкин (Васил Стефанов свири в партньорство с пианистката Снежина Гълъбова), със Симфоничния оркестър на БНР под диригентството му – Симфония № 6 от П. И. Чайковски (документален запис от 1966 г., направен в залата на Френското радио), „Четири скици“ от Димитър Ненов, части от Трета симфония на Сергей Рахманинов, Втора симфония „Новият Прометей“ от Александър Райчев, Концерт за цигулка и оркестър № 2 от Сергей Прокофиев със солист Стойка Миланова (запис, получил Голямата награда на френската академия „Шарл Кро“ през 1972 г.).

Слушайте „Музикални вечери“ на 24 април от 19.20 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15