Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Даниела Попова

Диабетиците са застрашени от Covid-19 заради нарушения си имунитет

Снимка: Ани Петрова, БНР

Тези дни, тези месеци всички изведнъж се подчинихме и се вторачихме в този голям здравен проблем, който налегна цялото човечество – инфекцията с Covid-19. доц. д-р Даниела Попова, началник на Метаболитна клиника в Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", в здравната рубрика на "Нашият ден".

Към рисковата част от хората – тези, които имат сърдечни и дихателни заболявания – се поставя и групата на хората със захарна болест. Диабетът, както и затлъстяването, тези сериозни заболявания не са само болести на обмяната, но са свързани с прогресиращи, често пъти без изявени симптоми, съдови увреждания. Увреждат се генерализирано всички съдове – и малките, и големите. Увреждат се и съдовете, които хранят сърцето – коронарните артерии, съдовете на мозъка, съдовете на крайниците. Малките съдове, които се увреждат при прогресията на диабета, засягат очите, бъбреците, нервите. Грозд от множество усложнения, които увеличават здравните нарушения. Във връзка с това се нарушава и имунитетът при болните от диабет. Много често хората с диабет, когато се срещнат с някаква инфекция, могат да развият доста по-тежко инфекциозно заболяване. 

Хората със затлъстяване също са придружени със сериозни заболявания – просто няма орган или система, които да не страдат от болестно каченото наднормено тегло. Но един от най-сериозните нарушения са  това, че при тях се развива диабет. Много типични усложнения за тези пациенти, особено тези с високостепенното затлъстяване, дихателните нарушения – т.нар. "хиповентилация", която те имат, защото високият стоеж на диафрагмата в резултат на натрупани много коремни тлъстини силно затруднява дихателните движения на белите дробове. Тези пациенти дишат трудно, често имат задух, много често развиват пневмония, защото не разгъват добре дробовете си. Ако към това се добави и тежка вирусна инфекция... картината би била драматична. 

Съвет към тези пациенти е добър контрол на кръвната захар и на липидните показатели в кръвта, телесна редукция. А в днешното време това е повече от важно тези хора е, без да се страхуват и паникьосват, повече от всякога да бъдат стриктни в гликемичния контрол. Диетата също помага. Но – важен съвет – в този момент не бива да се прибягва до някакви намалени нискоенергийни хранителни режими и редуциращи диети, защото има опасност организмът да бъде лишен от нужните вещества, от витамините. Прехранването, злоупотребата с мазнини и захари продължават да бъдат неправилни. Балансираното и здравословно хранене е изключително важно. Това намалява риска.

Разговорът с доц. д-р Даниела Попова, началник на Метаболитна клиника в Университетската болница "Царица Йоанна-ИСУЛ", е част от кампанията на БНР, осъществявана от програма "Христо Ботев", "За здравето – заедно в борбата с коронавируса". Целта на тази кампания е с помощта на водещи специалисти – лекари и учени, да даде вярна и точна информация за всички въпроси, свързани със здравната ситуация в момента.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ася Чанева и Краси Георгиев

Очаквайте в „Аларма“ на 22 юни Краси Георгиев

На пръв поглед той не е нищо особено – изглежда като повечето мъже над 40 години, които поддържат тялото си в най-добра форма, без да го подлагат на химически субстанции. Обикновените мъже ходят, той тича , повечето от нас вървят по-бавно или по-бързо, той бяга – винаги продължително – с часове, с дни, със седмици и много често с месеци...

обновено на 22.06.21 в 16:36

72 иновативни училища в повече наесен

Наесен иновативните училища ще станат със 72 повече. 509 училища от всички области в страната ще имат статут на иновативни и ще бъдат включени в списъка за следващата учебна 2021-2022 г. Това предлага проект на Министерския съвет, качен за обществено обсъждане. В иновативните училища ще бъдат въведени нови учебни практики, предмети и..

публикувано на 22.06.21 в 12:57

Пламена Николова: Политиките за децата трябва да са в широка рамка, а не на парче

През последните години над 400 000 деца в България живеят в риск от бедност и социално изключване и това е трайна тенденция. Всяко трето дете няма да може да отиде на почивка, да спортува, да има книги и учебни пособия. България е единствената страна в Европейския съюз без Национална многопрофилна детска болница. 46% от 15-годишните ученици са..

публикувано на 22.06.21 в 12:28

Проф. Лозан Митев: Нямаме нормално физическо възпитание от 1-ви до 4-ти клас

Какво е стратегическото място на спорта и спортната култура у нас? Защо все повече се неглижира спортното възпитание сред подрастващите? Защо е важно участието в Олимпийските игри и как трябва да се възприемат те? Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Лозан Митев , ръководител катедра „Мениджмънт и история на спорта“ в НСА:..

публикувано на 22.06.21 в 11:12
Илюстративна снимка

Концерт-спектакъл за Деня на българския фолклор в НДК

На 22 юни се отбелязва Деня на българския фолклор. Празникът е по инициатива на главния художествен ръководител на ансамбъл “Чинари“ Асен Павлов и ще се отбележи за трета поредна година с концерт в Зала 1 на Националния дворец на културата. Асен Павлов посреща днешния ден с надеждата, че празникът ще бъде официално одобрен от Министерския..

публикувано на 22.06.21 в 09:21