Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Философствайте за здраве!

Снимка: Pixabay

Ако разумната осъзнатост и ясната преценка са в основата на психичното ни здраве, а то е предпоставка за физическото, остава само една крачка до извода, че философията е полезна за здравето. Това, разбира се, е опростена лаишка представа, но и не е лишена от основания.

Философията като „философстване“, т.е. търсене на яснота, диалог със себе си и с другите, в който се достига до разумна позиция спрямо даден проблем или ситуация, поредица от стъпки, чрез които човек да стигне до решение, дори до реални действия – това е виждането, което обединява група преподаватели, докторанти и студенти по философия в сдружение „ОнтоИдея“. От години те провеждат занимания по философия с деца от предучилищна и начална училищна възраст, които в момента продължават онлайн. За възрастните специалистите предлагат философско консултиране. В ситуацията на извънредно положение, изолация и засилена тревожност, те решават да предоставят услугата безвъзмездно.

С какво философското консултиране се различава от психологическото или от т. нар. коучинг и как може да бъде полезно в критични моменти обяснява Даниел Александров от екипа на „ОнтоИдея“, докторант във Философския факултет на Софийския университет. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесно ли е това: „бау, бау – бум”

Ако просто сте любопитни, погледнете в Гугъл – там подробно е описано кога кучето и човекът са заживели заедно, какви „служби” изпълнява четириногото в дома ни и край него, какви породи и характери могат да имат лаещите ни приятели. Ако обаче интересите ви са по-специални, слушайте по-внимателно, защото става дума за другаря на човека в най-старото му..

публикувано на 03.07.20 в 16:40

Дентална медицина и високи технологии

Има науки, за които от около половин век вече се разработва професионална литература и които са включени в преподавателската програма на висши учебни заведения, докато у нас прохождат съвсем отскоро. Такава е постурологията (от лат. „posture“ – стойка, поза), която аналитично изследва с помощта на специализирана апаратура състоянието на нервномускулната и..

публикувано на 02.07.20 в 17:05
На 2 юли Георги Иванов празнува 80-ия си рожден ден

НЛО и Булкосмос няма

Големите пробиви на страната ни в космическите изследвания засега като че ли са в миналото. Имаме изследователи и учени на световно ниво, но те нямат възможност за реализация у нас. " Американската космическа програма се нарича НАСА, руската – Роскосмос, а никой не знае как се казва българската, може би защото такава липсва . Никое правителство не е..

публикувано на 02.07.20 в 15:53

По-добре късно, отколкото… рано

Макар че времето е едно и също за всички, за някои то излита като миг, за други се точи бавно, за някои е пари, за други – тиранин, враг, съдник и т.н. Колкото и да са различни вижданията и отношението ни към времето, има и основни схващания, които са общи за представителите на една или друга култура.  Според учени разпределянето на времето,..

публикувано на 01.07.20 в 09:42
Батуми се гордее не само с красивата си природа, ами и с модерната архитектура.

Н.Пр. Тамара Лилуишвили: С кораб по Черно море е най-бързата връзка между страните ни

В „Покана за пътуване“ посланикът на Грузия предлага директни полети през Армения за България Имахте страхотно добър старт за туризъм между двете страни. Договорихте директни полети от Варна, след като дълго време нямаше самолети между България и Грузия, организирахте съвместни срещи между български и грузински туроператори… а сега всичко спря. Ако..

публикувано на 29.06.20 в 10:23