Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творба за творбата или как се прави филм за изкуство

Скулптурата „Прегръдката“ на Ода Жон
Снимка: nationalgallery.bg

Документалният филм на Емил Христов и Калин Серапионов „Прегръдката“, който разкрива процеса на създаването на една скулптура от художничката Ода Жон, трябваше да открие фестивала Маster of art, но заради пандемията и неговото отлагане ще го видим, когато стане възможно да се върнем в киносалоните.

Скулптурата „Прегръдката“ е поставена в крайморското село Варвара след нейното изработване, а по-късно тя пътешества и може да се види и на други места в страната. А Ода Жон е българска художничка, която живее и работи в Париж. По-известна в Европа, отколкото у нас. Тук тя нашумя покрай пърформанса си, придружен с вечеря за избрани гости в Националната галерия. 

За филма „Прегръдката“ разказва художникът и един от авторите на филма Калин Серапионов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Здравей, как си, приятелю" на "Аполония"

Музикалният театър гостува на Празниците на изкуствата "Аполония" със своя мюзикъл по песните на Стефан Диомов "Здравей, как си, приятелю" на 1 септември от 21 ч. в Амфитеатъра на Созопол.  Емблематичната и обичана от всички поколения песен на " Тоника"   e избрана за заглавие на мюзикъл, създаден специално за Музикалния театър. Идеята е на Еделина..

публикувано на 02.09.24 в 15:10
Тримата рицари от ляво надясно: Олег Попов, Славчо Николов, Олег Ковачев

Стара София в старите български ленти

Стара София оживява чрез старите български ленти в една вълнуваща инициатива на кино "Влайкова". Поредица от прожекции запознават младата аудитория с лика на столицата през 50-те, 60-те, 70-те години на миналия век, запаметен в някои от класиките на българското кино.  Завръщаме се в атмосферата на филма "Рицар без броня", чиято прожекция..

публикувано на 02.09.24 в 12:10
Дора Габе

Софийските потайности – разказът на едно вековно дърво

На къщния праг да седя, да чакам, когато ще мине  обичния, чакан с години,  далекия път да следя. Откъс от стихотворението "На прага", Дора Габе Кой е домът, на чийто праг голямата българска поетеса сяда, за да следи "далекия път" – журналистът Владимир Дворецки разказва в "Terra Култура" за един, изчезнал след бомбардировките над..

публикувано на 02.09.24 в 11:12
Захари Стоянов (1850-1889)

135 години от смъртта на Захари Стоянов

На 2 септември се навършват 135 години от смъртта на Захари Стоянов , революционер, политик, журналист и писател. Джендо Стоянов Джедев е роден през 1850 г. в семейството на овчар от сливенското село Медвен. Стоянов завършва църковно и класно училище в родното си място, а поривът към просвета го отвежда във Варна и в Русе. Захари Стоянов е..

публикувано на 02.09.24 в 08:37

Спирка София през 70-те година на XX век

Изложба " Спирка София’70 " с архивни фотографии от Панайот Бърнев в пространството за изкуство DOT София канят публиката между 3 септември и 5 октомври на разходка в един от най-колоритните района на столицата – Женския пазар. Фотографската експозиция поставя началото на серия от събития, свързани с опознаването и документирането на района, в..

публикувано на 01.09.24 в 08:55