Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 и климатичната криза

| обновено на 05.05.20 в 13:34 БНР Новини
Снимка: Rawpixel

Кризата с Covid-19 безпрецедентно затвори Земята и същевременно накара хората да впрегнат ресурси и общи усилия в борбата. Кризата постави въпроса за общото ни бъдеще на Земята и нуждата от решително намаляване на въглеродните емисии. Нормално е да се питаме дали ресурсът, който мобилизирахме в борбата с коронавируса, не може да бъде използван и в изнамирането на решения за едно по-чисто и зелено бъдеще.

Платформата MOVE.BG организира онлайн диалог, за да анализира голямата промяна, в която живеем.

"Идеята за излизане от тунела не е първо да рестартираме икономиката, после да я позеленяваме, а по такъв начин да възобновим икономическия живот, че да пазим Земята и онова, което в последните месеци ѝ спестихме с дейността си.

Екологичните министри на 16 европейски държави взеха решение за общи мерки. България, за съжаление, не се включва в този диалог и като че ли за момента изпуска влака за бъдещето" – обобщава част от темите, разисквани в диалога, Саша Безуханова.

Проблемите на света в капка вода – метафорично така можем да обобщим въпроса с чистата питейна вода, която някои от нас имат за даденост, а доста повече хора -– не. Помним, че една от водещите теми преди Covid кризата беше липсата на вода на гр. Перник.

Хюсеин Йеменджиев от Enova H2O – един от най-успешните стартъпи, предлагащ решения в борбата със замърсяването на водата, говори за нуждата от преосмисляне на приоритетите и целите ни оттук насетне. 

"Устойчивостта не е ексцентрична прищявка, а е от критична важност, когато минаваме през подобни глобални кризи. А кризите за в бъдеще ще са глобални". 

Любомила Йорданова, директор на берлинския стартъп Plan A, също смята, че се нуждаем спешно от промяна на плана и досегашните действия, ако не искаме да се изправим пред нови и нови кризи от глобален характер и пред необратими климатични промени.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54
Проф. д-р Иван Костов

За рака на маточната шийка и имунизацията срещу човешкия папилома вирус

Октомври е Международен месец за борба с рака на гърдата, а в момента стартира и информационна кампания за скрининга на маточната шийка и имунизацията срещу човешки папилома вирус (ЧПВ). Гост в Lege Artis e проф. д-р Иван Костов –  акушер-гинеколог, директор на УСБАЛАГ "Майчин дом", ръководител на катедра "Акушерство и гинекология" към..

публикувано на 02.10.24 в 11:50

Отвъд клетките: Значителен брой българи искат по-добро отношение към животните

В рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден", по случай Световния ден на селскостопанските животни и в навечерието на Международния ден за защита на животните, обсъдихме важни теми, свързани с отношението към животните и практики, които би трябвало да останат в миналото. Един от поводите за дискусията е неотдавнашното решение на Ветеринарния..

обновено на 02.10.24 в 10:51