Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Аврамов: Има два метода за противодействие на Covid-19

Но те са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани

Снимка: Кабинет по озонотерапия

Пандемията като че спря въртенето на планетата, за да я завърти в спиралата на ужаса. Изливат се милиарди, работят хиляди лаборатории и учени за намирането на ваксина и лечение от коронавируса. В тази ситуация проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов, бивш председател Институт по електроника на БАН и създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по Биомедицинска фотоника, обръща внимание на един метод, успешен за вирусни и бактериални инфекции:

"У мен се затвърждава убеждението, че това е един триумф на човешката глупост, за съжаление! Карантината е метод от XV век! Проявява се едно ново заболяване, неизвестно за науката, в първата трета на 21-ви век, когато всичко ново се разбира бързо, за разлика от всички други грипни епидемии. Геномът на вируса беше определен седмици след неговата поява. Трябваше да се реагира като към грипен вирус. Паниката, която обхвана всички, не само нас, ще доведе до много по-тежки социални и медицински последствия."

Методика за противодействие на вируса

"Аз и д-р Христо Дамянов създадохме и управляваме вече 15 години един онкологичен център. За онкоболния една вирусна инфекция не е като за здравия, а е животозастрашаваща, затова ние в този център разработихме няколко методики, с които сме решили радикално проблема с вирусните и бактериални инфекции."

Единият метод се нарича озонотерапияДругият метод е интравенозно лечение с високи дози витамин С. Те се прилагат и върху здравите хора. "Ние се обърнахме към Медицинския съвет, Министерството на здравеопазването и към Щаба и предложихме нашите услуги. Предложихме десетки научни публикации и десетилетния опит на медицинския състав. 

Но методите са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани. Много медицински методи не подлежат на патент и това са предимно евтините. Озонотерапията се практикува от над 26 000 лекари по света, обединени във Федерация по озонотерапия, от 50 държави. Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, показа в медиите собствена снимка как се използва озонотерапията, в Испания тя е стандартно лечение за коронавирус, а и самите лекари минават 2 пъти седмично профилактично на озонотерапия. 

Проф. Лъчезар Аврамов - сн. БГНЕСОзонотерапията е радикален метод. Кислородът, който се въвежда интравенозно, разрушава липидната обвивка на вируса. Вирусът е една информационна молекулка, обвита в белтъчна обвивка – нито се храни, нито диша, единствено се размножава. Но когато попадне в силно окислителна среда, обвивката се окислява и вирусът се деактивира, същото става и с витамин С."

Жертвите на коронавирус са излишни и напразно допуснати

"Медицината е консервативна наука и тя трябва да бъде такава. За да се обяви един метод или медикамент за стандартен и конвенционален, той трябва да мине през сложна процедура на т.нар. "медицински изпитвания" – многоцентрови, двойнослепи.. и т.н. Това струва милиони. Трябва някой да е заинтересован да плати всичко това. Като всеки друг бизнес, фармацевтичната промишленост няма интерес да прави инвестиция в нещо, което никога няма да възстанови вложенията. Това обикновено е задължение на публичните власти, които разполагат с нашите пари." 

Няма още открити лечение и ваксина срещу новия неизвестен вирус

"Сега масово се обръщат към общи методи за лечение и все повече се чуват гласовете на конвенционалните лекари. Те се обърнаха към хлорохин – един химикал, който лекува малария и някои автоимунни заболявания. И ето, даже и в България, вчера беше обявено, че са закупени около 20 000 дози за лечение на коронавируса. Точно когато миналата седмица беше обявено, че във всички държави, където изследванията за безопасност и ефективност на хлорохин, те са спрели. В Бразилия умряха 11 души! СЗО и Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) са дали съвети да не се прилага хлорохин. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Атанас Семов

Проф. Атанас Семов: Медиите вече не са посредник, а фактор

Какви трябва да бъдат медийните закони у нас и по-специално Законът за радио и телевизия? От какви промени се нуждаят, тъй като технологиите се развиват, а този закон е морално остарял? Но рецепта за закон, който да удовлетворява и политиците, и медиите, все още няма. Не само че няма промени, но и всеки опит да бъдат направени такива, води след себе си и..

обновено на 24.10.20 в 19:08

Андон Балтаков: Очаквам сигнал, че има воля обществените медии да са свободни и независими

Тази седмица на сайта на Министерството на културата беше качен за публично обсъждане проектозакон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията. След това генералният директор на БНР Андон Балтаков реагира на предложените от Министерството на културата поправки. В знак на несъгласие с това, което са качили на сайта, защото има разминаване..

обновено на 24.10.20 в 17:34
Елена Драмова и Стоян Маринов

Среща с майстори-занаятчии

Елена Драмова и Стоян Маринов са едни от малкото останали в страната ни майстори-занаятчии. Елена е майстор художествени тъкани. Изработва тъкани по традиционна технология от естествени материали: лен, памук, коприна, вълна. Изработва пана, черги, покривки, обредни кърпи и облекла. Иновира традиционната орнаментика в съвременните модели на покривки,..

публикувано на 24.10.20 в 08:45

Проф. Коста Костов: Диагноза на Covid инфекция не се поставя само с PCR тест

PCR тестът е само помощен, само асистира, помага на клинициста в диагнозата. Не може всеки пациент с положителен PCR тест да бъде стигматизиран като тежко болен. Диагнозата е съчетание на симптоми, образна диакностика, лаборатория, патогенеза. Това коментира в "Нашият ден" пулмологът проф. д-р Коста Костов, председател на Експертния съвет за борба с..

обновено на 23.10.20 в 15:14

КЗК организира обсъждане на стратегия за противодействие на дискриминацията

Комисията за защита от дискриминация провежда в различни градове на страната публично обсъждане с представители на гражданското общество, бизнеса, местните власти, академичната общност и медиите на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията. Участниците в досегашните форуми активно участват в дискусиите, обсъждат..

публикувано на 23.10.20 в 12:10