Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Лъчезар Аврамов: Има два метода за противодействие на Covid-19

Но те са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани

Снимка: Кабинет по озонотерапия

Пандемията като че спря въртенето на планетата, за да я завърти в спиралата на ужаса. Изливат се милиарди, работят хиляди лаборатории и учени за намирането на ваксина и лечение от коронавируса. В тази ситуация проф. д.ф.н. Лъчезар Аврамов, бивш председател Институт по електроника на БАН и създател на лаборатория “Биофотоника” и на Националния център по Биомедицинска фотоника, обръща внимание на един метод, успешен за вирусни и бактериални инфекции:

"У мен се затвърждава убеждението, че това е един триумф на човешката глупост, за съжаление! Карантината е метод от XV век! Проявява се едно ново заболяване, неизвестно за науката, в първата трета на 21-ви век, когато всичко ново се разбира бързо, за разлика от всички други грипни епидемии. Геномът на вируса беше определен седмици след неговата поява. Трябваше да се реагира като към грипен вирус. Паниката, която обхвана всички, не само нас, ще доведе до много по-тежки социални и медицински последствия."

Методика за противодействие на вируса

"Аз и д-р Христо Дамянов създадохме и управляваме вече 15 години един онкологичен център. За онкоболния една вирусна инфекция не е като за здравия, а е животозастрашаваща, затова ние в този център разработихме няколко методики, с които сме решили радикално проблема с вирусните и бактериални инфекции."

Единият метод се нарича озонотерапияДругият метод е интравенозно лечение с високи дози витамин С. Те се прилагат и върху здравите хора. "Ние се обърнахме към Медицинския съвет, Министерството на здравеопазването и към Щаба и предложихме нашите услуги. Предложихме десетки научни публикации и десетилетния опит на медицинския състав. 

Но методите са прости и евтини и не могат да бъдат патентовани. Много медицински методи не подлежат на патент и това са предимно евтините. Озонотерапията се практикува от над 26 000 лекари по света, обединени във Федерация по озонотерапия, от 50 държави. Проф. Иво Петров, национален консултант по кардиология, показа в медиите собствена снимка как се използва озонотерапията, в Испания тя е стандартно лечение за коронавирус, а и самите лекари минават 2 пъти седмично профилактично на озонотерапия. 

Проф. Лъчезар Аврамов - сн. БГНЕСОзонотерапията е радикален метод. Кислородът, който се въвежда интравенозно, разрушава липидната обвивка на вируса. Вирусът е една информационна молекулка, обвита в белтъчна обвивка – нито се храни, нито диша, единствено се размножава. Но когато попадне в силно окислителна среда, обвивката се окислява и вирусът се деактивира, същото става и с витамин С."

Жертвите на коронавирус са излишни и напразно допуснати

"Медицината е консервативна наука и тя трябва да бъде такава. За да се обяви един метод или медикамент за стандартен и конвенционален, той трябва да мине през сложна процедура на т.нар. "медицински изпитвания" – многоцентрови, двойнослепи.. и т.н. Това струва милиони. Трябва някой да е заинтересован да плати всичко това. Като всеки друг бизнес, фармацевтичната промишленост няма интерес да прави инвестиция в нещо, което никога няма да възстанови вложенията. Това обикновено е задължение на публичните власти, които разполагат с нашите пари." 

Няма още открити лечение и ваксина срещу новия неизвестен вирус

"Сега масово се обръщат към общи методи за лечение и все повече се чуват гласовете на конвенционалните лекари. Те се обърнаха към хлорохин – един химикал, който лекува малария и някои автоимунни заболявания. И ето, даже и в България, вчера беше обявено, че са закупени около 20 000 дози за лечение на коронавируса. Точно когато миналата седмица беше обявено, че във всички държави, където изследванията за безопасност и ефективност на хлорохин, те са спрели. В Бразилия умряха 11 души! СЗО и Американската агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) са дали съвети да не се прилага хлорохин. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Поппетров

Защо е избрана датата 3 март

Защо 3 март е избран за Националния празник на България и как се е отбелязвала тази дата преди 9 септември 1944 г. ? Проф. Николай Поппетров от Институт по история към БАН коментира темата в “Артефир“ “В обществото няма единомислие около приемането на датата 3 март (б.р.), защото така е зададена матрицата. Всъщност 3..

публикувано на 03.03.21 в 13:37

Отбелязваме 143 години от Освобождението

На 3 март отбелязваме 143 години от Освобождението на България от османската власт. На празничния ден се прекланяме пред паметта на загиналите в борбата ни за свобода. За първи път през 1888 г., десет години след предварителното подписване на Санстефанския мирен договор, се отбелязва този ден като ден на Освобождението. През определени..

обновено на 03.03.21 в 12:13

Нина Кирилова: Човек може да успее навсякъде

Нина Кирилова е от онези млади хора, които няма как да не ти направят впечатление. Познават се по будния дух, активността си и положителната емоция, която носят в себе си. Но това в повечето случаи не стига. Самата Нина споделя, че е хубаво да си активен и да мечтаеш, но трябва и да работиш, за да превърнеш мечтите си в реалност . Тя..

публикувано на 02.03.21 в 15:48

Частните езикови школи са сред най-силно засегнати от здравните мерки

Едни от най-засегнатите от мерките на извънредното положение се оказаха частните езикови школи, които до преди ден нямаха присъствени занятия. От 1 март това не е така. Защо ученици и преподаватели се оказаха извън присъствената форма на обучение? Темата коментира Магдалена Капсъзова , член на управителния съвет на Асоциацията на..

публикувано на 02.03.21 в 13:51

“Образование 2030“: Промяната - лидери и изпитни формати

Какви трябва да бъдат изпитните формати за Националното външно оценяване (НВО) и откъде трябва да започне промяната? Досегашният формат на НВО и матури измерва основно предметното знание на учениците, а не развитието на компетентности и критично мислене. Темата коментира в “Нашият ден“ Златка Димитрова , експерт по образователни политики в..

публикувано на 02.03.21 в 12:39