Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адекватни ли са мерките за спасяване на летния сезон 2020

Буреносни облаци и над българския туризъм вследствие на пандемията: лято 2020 е пълно с неизвестни.
Снимка: БГНЕС

На пръв поглед всички са загрижени за туризма, който попада сред най-засегнатите сектори на икономиката. Също така всички са съгласни, че летен туризъм не е синоним на морски курорт и че летният сезон на 2020 трябва да бъде подчинен на идеята България да бъде гостоприемна към българския турист.

Как обаче да бъде спасен летният сезон тази година и да постигне благородната цел българите да преоткрият България не само през 2020, а и по принцип.

В последните дни като че ли се говори само за безплатни чадъри и шезлонги и мерене на отстояния в пясъка. (На среща на премиера с представители на ресторантьорския и хотелския бизнес се взе решение за намаляване на ДДС на 9%.)

"Нашият ден" покани представители на различни сектори в един разговор накъде да поеме туризмът, за да излезе от кризата?

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов представи предложенията за промени в законодателството. Сред предложенията беше спасяване на чартърните полети и гарантиране на достъпа на чуждестранни туристи, предполага се най-вече до големите морски курорти. Подобна мярка би била и доста скъпа, а и изисква здравното министерство да се натовари, поемайки отговорност за контрола и гарантирането на здравната безопасност.

Чуйте и останалите предложения, засягащи намалено ДДС, удължаване на периода за връщане на платени вече такси за пътуване в чужбина. Както и ваучери за почивка.

"Най-лесно е да ни оставят да работим, а после да мислят как да ни подпомагат – каза Явор Стоянов от Асоциацията на планинските водачи, който не се разпознава в мерките за спасяване на туризма.

Ако някой отрасъл на туризма може да се възстанови бързо, то е именно планинският, устойчивият, екологичният. Същевременно има забрана за посещение на хижи, за използване на огнища и чешми." 

Тези и други куриозни моменти в спасителната програма изтъкна Явор Стоянов:

"Добре щеше да е вносителите на мерките в НС да се бяха допитали до хората от бранша – каза д-р Мартин Захариев, зам.-председател на Управителния съвет на Националния борд по туризъм. Той коментира идеята за ваучери, която не е от днес и работи добре в страни като Германия, Франция и в съседна Румъния.

Захариев донякъде иронично изрази опасение туристическият сезон да не бъде удавен в опити да се спаси.

Срокът за строеж по морето беше извънредно удължен до 15 юни. Бетоненото настъпление продължава, възможност за протести и контрол няма. На 6 май разбрахме за унищожените гнезда в района на Дуранкулашкото езеро от същия собственик, който преди години изля бетон в резерват "Яйлата". 

Докато карантината затваряше очите ни, ВМРО внесе законопроект, който да узакони строежа върху дюни и предвижда ново увеличаване на глобите за палатки. Това са част от проблемите, изложени от Борислав Сандов, Координатор на кампаниите за Фондация за околна среда и земеделие. Той също изрази недоумение защо екологичният, планински устойчив туризъм, който е и най-малко рисков, е обект на най-тежките и абсурдни забрани и няма да бъде подпомаган, и кой и как ще се възползва от мерките за подпомагане.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40

Безплатни консултации в кабинета по репродуктивно здраве на "Майчин дом"

В това издание на Lege Artis говорим за репродуктивното здраве. Доц. д-р Мария Юнакова , акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина с над 20-годишна практика, запознава слушателите на предаването с кабинета за репродуктивно здраве на СБАЛАГ "Майчин дом", който отвори врати за безплатни консултации на пациенти с репродуктивни..

публикувано на 03.07.24 в 13:27

Нов дом, нов живот: Трудностите при адаптацията в България

Разговорът е посветен на хората, които решават да променят света си и напълно да променят живота си, премествайки се в друга страна или в рамките на собствената държава. Разглеждаме всички аспекти, които едно преместване изисква – от битови, административни до социални предизвикателства. Гости на рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" са Ивета Иванова..

обновено на 03.07.24 в 12:34

Физическата активност и дигиталното ежедневие

Близо 1,8 млрд. възрастни по цял свят са изложени на риск от заболявания като рак, сърдечни и мозъчни удари, деменция и диабет поради недостатъчна физическа активност. Според проучване на Световната здравна организация (СЗО) липсата на физическа активност в глобален мащаб се е увеличила с 5% между 2010 и 2022 г. На живо от конференцията в..

публикувано на 03.07.24 в 12:05

Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват?

Протест в цялата страна на собственици на аптеки  поради предложените промени за начина на отпускане на лекарства по НЗОК, с което се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите не са съгласни промяната да се осъществи без финансова обосновка. Аптеката трябва да осигури голямо количество лекарствени продукти, върху които няма..

публикувано на 03.07.24 в 11:50