Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Какви жалби бяха подадени в КЗД по време на извънредното положение и след това

Доц. Ана Джумалиева.
Снимка: личен архив

Постъпилите жалби в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) през периода 13 март – 13 май са 67.

Образуваните преписки в КЗД през периода 13 март – 13 май са 351, като голяма част от тях са по Националната кампания на КЗД „Достъпна България“.

В новообразуваните преписки преобладаващите защитени признаци са увреждане, етническа основа, народност, произход, лично положение, обществено положение, възраст, образование, политическа принадлежност, имуществено състояние. Има оплаквания за дискриминация при упражняване правото на труд.

Различно е естеството на оплакванията през периода 13 март – 13 май. Някои от тях касаят мерките по време на извънредното положение – например оплаквания за дискриминация по признак възраст за допускането в парковете на деца само до 12-годишна възраст. Друго оплакване е срещу правене на тестове за Covid-19 само в определени райони на София. Има оплакване общо срещу самите извънредни мерки по повод Covid-19.

Оплакванията, които не са свързани с извънредното положение, са срещу банкови институция за дискриминация по признаци етническа принадлежност, имуществено състояние и увреждане. Има оплаквания срещу мобилни оператори, болници, клонове на Агенцията за социално подпомагане, отдели „Закрила на детето“, срещу министерства и съдилища.

Чуйте повече по темата от доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Разноски в съдебното производство, спиране на наказателно дело и още

Адвокат Захари Генов отговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР в предаването “Законът и Темида“. Първият въпрос касае разноските в съдебното производство . Той е зададен от Елица Попова от Карлово. Много е важно дали тези разноски са претендирани в самото начало на делото – например в исковата молба, или са разноски, които по..

обновено на 16.04.21 в 14:39
д-р Десислава Каменова, адвокат

Медиацията и невербалната комуникация

Книгата "Медиацията и невербалната комуникация" на д-р Десислава Каменова, адвокат,  е посветена  на медиацията – извънсъдебното решаване на спорове, както и на това как езикът на тялото помага или вреди в конфликтна среда.  Медиацията е извънсъдебна процедура, която дава възможност на всеки да участва пълноценно при разрешаването на конфликт, при..

обновено на 16.04.21 в 12:46
инж. Богдан Милчев

Инж. Богдан Милчев: Пътната безопасност не е приоритет на нито една институция

Пътната обстановка в страната –  поглед към изминалата година. Инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност коментира в “Нашият ден“ пътната ситуация в момента. Има ли спад на ПТП “Има почти незначителен спад в ПТП, но в същото време, това което ни показва статистиката, е – нечувано за всички времена на статистиката..

публикувано на 16.04.21 в 11:45
Милен Цветков

Как продължава делото за смъртта на Милен Цветков

С разпит на свидетели продължи делото за смъртта на Милен Цветков – журналистът и телевизионен водещ загина преди една година при тежка катастрофа, предизвикана от 23-годишния Кристиан Николов.  Очевидци на инцидента и близките на Кристиян дадоха показания на 15 април . Темата коментира в “Нашият ден“ журналистът Силвия Великова ...

публикувано на 16.04.21 в 09:43
Георги Киряков

Председател на НС с мнозинство от партиите на протеста е голямата новина

Коя беше новината от първото заседание на 45-ото Народно събрание? Как ще изглеждат следващите парламентарни месеци? Какво ни казва Борисов с подадената неприсъствено оставка? Темите коментира в “Нашият ден“ политологът Георги Киряков : “ Новината беше изборът за председател на Народното събрание с мнозинство от партиите на..

публикувано на 16.04.21 в 09:05