Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От калема до компютъра – на какво ни научи скокът в образованието

БНР Новини
Снимка: Pexels

Извънредното положение принуди образованието да се дигитализира за едно денонощие. От години се говореше за нуждата от внедряване на технологиите, на учителите и преподавателите им се наложи да ги усвоят и използват, както намерят за добре.

Какво ще стане утре? 

Вероятно е невъзможно да се направим, че дигиталната революция в образованието не се е случила и да се върнем изцяло към "аналоговите" методи.

Какво мислят за всичко това онези, които бяха стъпка напред и от години се занимават с дигитализиране на учебно и образователно съдържание, разказват Георги Палпурин, който се занимава с VR 360° технологии, и Евгения Сарафова от платформата Географ.

И Палпурин, и Сарафова свобдно използват технологични инструменти, без да са "технологични фундаменталисти". Те не отричат важността на живата връзка, но използват успешно най-различни методи и са единодушни, че не възрастта спира дигитализацията, водеща е нагласата на преподавателя и мотивацията му да използва съвременни средства.

Ключов момент за успешното използване на устройства и приложения се оказа свободата, с която учители и преподаватели, оставени сами на себе си, разполагаха

"Никой от министерството на образованието не ги наставляваше, следеше и контролираше и те, поне в началните етапи, сами трябваше да открият пътя към възпитаниците си посредством технологиите", изтъкна Палпурин.

Което на свой ред ни връща към нещо, доказано в практиката отдавна – когато има доза свобода – тя дава добър резултат в образованието.

Какво трябва да задържим от дигитализацията и съвременните инструменти, чуйте разговора с хората, които ги използват от години.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код, поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22