Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

От калема до компютъра – на какво ни научи скокът в образованието

БНР Новини
Снимка: Pexels

Извънредното положение принуди образованието да се дигитализира за едно денонощие. От години се говореше за нуждата от внедряване на технологиите, на учителите и преподавателите им се наложи да ги усвоят и използват, както намерят за добре.

Какво ще стане утре? 

Вероятно е невъзможно да се направим, че дигиталната революция в образованието не се е случила и да се върнем изцяло към "аналоговите" методи.

Какво мислят за всичко това онези, които бяха стъпка напред и от години се занимават с дигитализиране на учебно и образователно съдържание, разказват Георги Палпурин, който се занимава с VR 360° технологии, и Евгения Сарафова от платформата Географ.

И Палпурин, и Сарафова свобдно използват технологични инструменти, без да са "технологични фундаменталисти". Те не отричат важността на живата връзка, но използват успешно най-различни методи и са единодушни, че не възрастта спира дигитализацията, водеща е нагласата на преподавателя и мотивацията му да използва съвременни средства.

Ключов момент за успешното използване на устройства и приложения се оказа свободата, с която учители и преподаватели, оставени сами на себе си, разполагаха

"Никой от министерството на образованието не ги наставляваше, следеше и контролираше и те, поне в началните етапи, сами трябваше да открият пътя към възпитаниците си посредством технологиите", изтъкна Палпурин.

Което на свой ред ни връща към нещо, доказано в практиката отдавна – когато има доза свобода – тя дава добър резултат в образованието.

Какво трябва да задържим от дигитализацията и съвременните инструменти, чуйте разговора с хората, които ги използват от години.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Диан Генов: Защо младите хора трябва да са част от демократичните процеси?

"Лигата на младите избиратели" се появява преди няколко месеца, когато Национален младежки форум , Студентският клуб на политолога и Студентската асоциация за изследване на международните отношения   се обединиха,  за да подтикнат кандидати за народни представители от различните политически партии да дебатират по темите, които вълнуват младите..

публикувано на 27.09.22 в 16:45

Защо децата не могат да развият социални и емоционални умения?

На 27 септември 2022 г. в София стартира международната конференция "Социалното и емоционално развитие на децата в ранна и предучилищна възраст в Европа" . Организатори са Департаментът за "Когнитивна наука и психология“ към Нов български университет и 37-а детска градина "Вълшебство“. Във форума участват психолози и учители от страната и..

публикувано на 27.09.22 в 13:00

България на картата на високите технологии

Тазгодишното издание на технологичния форум Robotics Strategy Forum 2022 , организирано от "Професионална асоциация по роботика и автоматизация" (PARA), ще проведе на 29 септември 2022г. в София Тех Парк в сграда "Инкубатор“.  Събитието е хибридно и е насочено към развитието на индустриалните иновации и високите технологии у нас, както и към пътя за..

публикувано на 27.09.22 в 10:28

Проф. Шефкет Памук – специален гост на научна конференция в Карлово

Фондация "Евлогий и Христо Георгиеви“, Центърът за стопанско-исторически изследвания и  ВТУ "Св. св. Кирил и Методий“ организираха едно от най-значимите научни събитие на годината – международна научна конференция, което се проведе в Карлово на 23 и 24 септември със заглавие "Дилеми на развитието“. Град Карлово събра най-изявените..

публикувано на 27.09.22 в 09:20

Доц. Соня Алексиева: Ускорената дигитализация на туризма е добрата новина от пандемията

Световният ден на туризма се отбелязва всяка година на 27 септември. През месец септември 1979 г. в Torremolinos, Испания – на третата сесия на Генералната асамблея на Световната организация по туризъм към Обединените нации се взема решение за тържествено отбелязване на Световния ден на туризма, като неговото начало се поставя през 1980 г...

публикувано на 27.09.22 в 09:15