Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

От калема до компютъра – на какво ни научи скокът в образованието

БНР Новини
Снимка: Pexels

Извънредното положение принуди образованието да се дигитализира за едно денонощие. От години се говореше за нуждата от внедряване на технологиите, на учителите и преподавателите им се наложи да ги усвоят и използват, както намерят за добре.

Какво ще стане утре? 

Вероятно е невъзможно да се направим, че дигиталната революция в образованието не се е случила и да се върнем изцяло към "аналоговите" методи.

Какво мислят за всичко това онези, които бяха стъпка напред и от години се занимават с дигитализиране на учебно и образователно съдържание, разказват Георги Палпурин, който се занимава с VR 360° технологии, и Евгения Сарафова от платформата Географ.

И Палпурин, и Сарафова свобдно използват технологични инструменти, без да са "технологични фундаменталисти". Те не отричат важността на живата връзка, но използват успешно най-различни методи и са единодушни, че не възрастта спира дигитализацията, водеща е нагласата на преподавателя и мотивацията му да използва съвременни средства.

Ключов момент за успешното използване на устройства и приложения се оказа свободата, с която учители и преподаватели, оставени сами на себе си, разполагаха

"Никой от министерството на образованието не ги наставляваше, следеше и контролираше и те, поне в началните етапи, сами трябваше да открият пътя към възпитаниците си посредством технологиите", изтъкна Палпурин.

Което на свой ред ни връща към нещо, доказано в практиката отдавна – когато има доза свобода – тя дава добър резултат в образованието.

Какво трябва да задържим от дигитализацията и съвременните инструменти, чуйте разговора с хората, които ги използват от години.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хартата на основните права на ЕС и ролята на адвокатите за върховенството на правото

Как да стане Хартата на основните права на Европейския съюз разпознаваема сред българските граждани и специалисти? Как да бъде работещ инструмент в защита на основните права на гражданите? Как да се използва като алтернативна защита? Как да се използва за подобряване на националните правни средства за защита?  Каква е ролята на адвокатите за..

обновено на 09.04.21 в 14:10
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Прекратено служебно правоотношение

Адвокат Захари Генов о тговаря на въпроси, зададени от слушатели на БНР, в “Законът и Темида“. “Като държавен служител е прекратено служебното ми правоотношение със заповед на столичния кмет Йорданка Фандъкова. След обжалване от моя страна тази заповед е отменена от Административния съд. Но тъй като с жалбата съм поискал..

публикувано на 09.04.21 в 12:54
Ренета Инджова

Ренета Инджова: Политическото битие – по-далеч от пазара "Кирков"

Какво показа "партийният пазар" на 4 април ? Темата коментира в “Нашият ден“ Ренета Инджова , служебен премиер на България в периода октомври 1994 до януари 1995 г.: “ Призивът ми е за водене на политическото битие във форми, които са по-далеч от пазара "Георги Кирков" . Нека разумът, далновидността на участващите страни и на..

публикувано на 09.04.21 в 12:00

Предсрочни избори – възможно или вероятно

Тази нощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание. ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Избирателната активност е 50,61 на сто, сочат..

обновено на 09.04.21 в 10:31

Разпределението на мандатите – имаше ли пропуски в изборния ден

След полунощ Централната избирателна комисия прие с решение разпределението на мандатите между шестте политически формации, които влизат в следващото народно събрание.  ГЕРБ-СДС получава 75 мандата, "Има такъв народ" – 51, БСП – 43, ДПС – 30, "Демократична България" – 27, "Изправи се! Мутри вън!" – 14. Как се случва разпределението на..

публикувано на 09.04.21 в 10:20