Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Памет за София Несторова

Снимка: Жанет 45

Днес се простихме със София Несторова (1955-2020) – поетеса, преводачка и редакторка, в деня, когато излезе нейната последна книга „Сърдечен арест“. Тази пророческа в заглавието си стихосбирка идва след нейните три: "Целувам камъка" (1983), която печели Националната награда за поезия "Димчо Дебелянов", "Озонова наркоза" (1994) – отличана с  Националната награда за поезия "Иван Николов", и "Избрах" (2005). Нейни стихотворения са включени в различни антологии. Георги Борисов я нарича „една от най-нежните и мъдри жени в българската поезия, а Божана Апостолова, с която работят години заедно, пише: „Висок професионалист, работещ със сърцето и ума си за литературата, дълбока, цялостна, умна и най-важното – талантлива“.

София Несторова

ИДВА ГОЛЯМАТА ВОДА...

Познавам

този странен тътен на горите

и стреснатите пътища на мравките,

и блъскането на страха в реката

по винаги отсъстващите камъни,

замръзналите сенки на тополите

във тъмните, загадъчни ливади.

Голямата вода...

Във пладнето на лятото

ще се сбогувам със ненужните си дрехи,

ще се приготвя тихо – като за смъртта.

Или като за ново раждане.

И ще помоля слънцето

да ме направи хубава,

за да не се уплаша от сълзите си.

Голямата вода...

Дано не се смили, дано не ме отмине!

Чуйте думите на поета Румен Леонидов за София Несторова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оригиналът на „Замъкът“ от Кафка

Макс Брод, довереникът на Франц Кафка, на когото е заръчано да изгори всички ръкописи след смъртта му, решава в крайна сметка да не зачете молбата на приятеля си. За тази негова постъпка цялото човечество изпитва признателност, че не ни е лишил от безценно литературно богатство. Брод като съвестен литератор, но далеч от гениалността на своя..

публикувано на 05.06.20 в 09:35

Ново непроменено издание на „Трите стълба на дзен“

Учение, практика, просветление. Това са трите основни аспекта на тази религиозна практика. Съвършено равенство между психическо и физическо, чийто резултат е вътрешна хармония.  Наш гид в това смело и интересно вътрешно пътешествие е Филип Капло, дзен будистки учител от традицията „Санбо Киодан“, смесица между японските школи Сото и Риндзай –..

публикувано на 05.06.20 в 09:25

Международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ – XIV

Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ представя новаторски театрални постановки и танцови спектакли от целия свят. Това е 14-ото му издание. Досега на фестивала са представени 134 спектакли и събития от 40 страни и 4 континента. С ъбитието е организирано с подкрепата на Община Пловдив и е част от Календара на културните..

публикувано на 05.06.20 в 09:02

История, от която боли

Политически хаос, погазване на закона, насилие и убийства, обезценяване на парите, липса на основни продукти, на лекарства, глад, тълпи от хора, които искат да напуснат страната по граничните пунктове, обществото се е разпаднало и човек трябва да се оправя сам. Такава е ситуацията във Венецуела, която описва Карина Сайнс Борго (1982) в романа си..

публикувано на 05.06.20 в 08:07
Станислав Памукчиев

Станислав Памукчиев представя „Монолози – рисунки в изолация“

Галерия „Арте“ представя създадените в най-последно време рисунки на художника Станислав Памукчиев. Това са   творби сътворени в условията на принудителната изолация, в ситуация, в която психичната среда е натоварена с екзистенциални напрежения, особена равносметка и изострена сетивност. Изложбата включва работи в три тематични посоки:..

публикувано на 04.06.20 в 14:40