Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Памет за София Несторова

Снимка: Жанет 45

Днес се простихме със София Несторова (1955-2020) – поетеса, преводачка и редакторка, в деня, когато излезе нейната последна книга „Сърдечен арест“. Тази пророческа в заглавието си стихосбирка идва след нейните три: "Целувам камъка" (1983), която печели Националната награда за поезия "Димчо Дебелянов", "Озонова наркоза" (1994) – отличана с  Националната награда за поезия "Иван Николов", и "Избрах" (2005). Нейни стихотворения са включени в различни антологии. Георги Борисов я нарича „една от най-нежните и мъдри жени в българската поезия, а Божана Апостолова, с която работят години заедно, пише: „Висок професионалист, работещ със сърцето и ума си за литературата, дълбока, цялостна, умна и най-важното – талантлива“.

София Несторова

ИДВА ГОЛЯМАТА ВОДА...

Познавам

този странен тътен на горите

и стреснатите пътища на мравките,

и блъскането на страха в реката

по винаги отсъстващите камъни,

замръзналите сенки на тополите

във тъмните, загадъчни ливади.

Голямата вода...

Във пладнето на лятото

ще се сбогувам със ненужните си дрехи,

ще се приготвя тихо – като за смъртта.

Или като за ново раждане.

И ще помоля слънцето

да ме направи хубава,

за да не се уплаша от сълзите си.

Голямата вода...

Дано не се смили, дано не ме отмине!

Чуйте думите на поета Румен Леонидов за София Несторова.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните на Слава Славчева

В романа на Слава Славчева "Тайните на старата аптека" читателят тръгва на пътешествие във времето от древността до наши дни и обратно, сблъсквайки се с действителни исторически факти, преплетени с измислени събития, чието проследяване може да постави на изпитание способността му да осмисля едновременно множество сюжетни линии.  Романът "Тайните на..

публикувано на 31.01.23 в 17:15

Място за срещи

Софийската галерия "Теста" представя най-новия проект на бижутера Николай Сърдъмов, назован "Митинг поинт", или "Място за срещи". Колекцията от бижута е изградена върху темата за точките на пресичане между разнообразните структури в едно бижу, като пресечна точка между субкултурата и творческия обект. Нещата са от патинирано сребро, злато, чисто сребро,..

публикувано на 31.01.23 в 15:45

Българското документално кино и Балканските войни

Темата в "Разговорът" отново е за Балканските войни и за белезите, оставили те в душата на народа ни.  За мястото на Балканските войни в българското документално кино – разказват в "Нашият ден" Диана Захариева, режисьор на филма "Три свещи", и  Господин Неделчев-Дидо – съсценарист на филма. Филмът третира Втората Балканска война (Между съюзническата)..

публикувано на 31.01.23 в 14:15

Актрисата Елеонора Иванова и киното, което те пуска по пързалката на чувствата

Тя е само на 24 години, но вече има запомнящи се роли на театралната и киносцената. Отдава се на персонажите си, но не и на всяка цена. Ако не намира смисъл и урок за себе си в тях, не тръгва по този път. За своето време в света на актьорското майсторство е разбрала, че не бива да се впуска в неща, които просто не са нейните. Пък и нали някъде там..

обновено на 30.01.23 в 16:45
Сирак Скитник

Наследството на Сирака, белязано от отпечатъка на 2023 година

" Сирак Скитник действително може да бъде мислен като една от най-космополитните личности в историята на българското културно поле от първата половина на XX век. Роден през 1883 г., той ще извърви един сравнително кратък път до пролетта на 1943 г. до 5 март, когато ще поеме последната си глътка въздух. В този отрязък от време Сирак Скитник ще успее..

публикувано на 30.01.23 в 13:05