Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристофър Молтман с рецитал, посветен на военната песен

Кристофър Молтман
Снимка: @englishbaritone

„Войникът – от Северн до Сома“ е специален проект на британския баритон Кристофър Молтман. Той го представя на няколко европейски сцени и записва диск със същото име.

Кристофър Молтман е британски оперен певец. Учил е в Кралската музикална академия. Дебютира в Кралската опера още през 1997 г. в „Питър Граймс“ – Нед Киин и в Гала концерт, дирижиран от сър Колин Дейвис. След това се завръща многократно, за да изпълни Гулиелмо на Моцарт, д-р Малатеста на Доницети, Рамиро на Де Файя, Марсел и Леско на Пучини, Папагено и Алмавива на Моцарт, граф Ди Луна и Дон Карло на Верди.

Молтман печели наградата за песен от конкурса в Кардиф през 1997 г. и до днес остава всепризнат интерпретатор на песни, най-вече на Шуберт и Малер. Редовно изнася песенни рецитали на различни фестивали. 

В последните години сценичният му репертоар е обогатен с роли като Монфор от „Сицилианска вечерня“, Поза Дон от „дон Карло“, Симоне Боканегра, Форд от „Фалстаф“, Курвенал от „Тристан и Изолда“, Воцек, Мандрика от „Арабела“, Проспера от „Бурята“ на Адес. 

В звуковия файл чуйте какво споделя за проекта, посветен на военната тематика. 

Много от песните са вдъхновени от текстове на Алфред Хаусман, автор на два сборника поезия, много популярна по време на Първата световна война. Но освен това ще прозвучат творби от Чарлз Айвc, Джералд Финци, Густав Малер, Роберт Шуман, Габриел Форе, Хуго Волф и Модест Мусоргски по текстове на различни поети, но всички, свързани с една или друга военна епопея.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30

"Севилският бръснар" с нова постановка в музикалния театър на Линц

Басът Михаел Вагнер отново блесна в Музикалния театър на Линц с дебютна роля. В премиерата на "Севилският бръснар" на Росини на 20 януари тази година той изигра д-р Бартоло. Роденият в Долна Австрия Михаел Вагнер умее да убеждава не само музикално, но и театрално. В това отношение ролята му в "Севилският бръснар" му предостави най-добри условия и..

публикувано на 17.04.24 в 08:45

Лия Петрова представя Корнголд под палката на Йоханес Калицке

Родена преди 34 години в София, Лия Петрова се превърна в откритие на международната музикална сцена през 2016-а, когато спечели първата награда на конкурса"Карл Нилсен" в Дания, ръководен от майстора на пианото Николай Шепс-Знайдер. Следващите години са белязани с поредица от постижения и артистични успехи. Нейните изразителност и талант се..

публикувано на 16.04.24 в 09:30