Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Няма отдих за Пери Мейсън

Актьорът Реймънд Бър в ролята на Пери Мейсън от сериала на телевизия CBS, 1961 г.
Снимка: Wikimedia

Пери Мейсън, адвокатът-детектив, се изявява в тази постановка на Радиотеатъра, реализирана през 1986 г. по драматизацията на Илиана Цветанова-Беновска и режисурата на Магда Мирчева в поредицата „Следа“. Както винаги, Пери е блестящ и успява да разкрие добре замаскирано убийство, което иска да спре построяването на увеселително заведение на брега на прекрасно езеро. Случаят попада в ръцете на Пери Мейсън, пристигнал на почивка. Но няма почивка за този вездесъщ адвокат.

Пери Мейсън е най-известният персонаж на американския криминален писател Ърл Стенли Гарднър, благодарение на което намира много проявления в електронните медии – и радиото, и телевизията. Гарднър кръщава героя си на бостънските издатели на любимото му детско списание „Младежки спътник“, с която се забавлявал по време на юношеските си години в селището Малден в щата Масачузетс.

Според мнозина изследователи писателят придава на своя герой собствени черти. Ето как го описва в романа „Случаят с намръщената девойка“: „Пери Мейсън създаваше впечатление на голям и силен човек. Излъчваше особена вътрешна енергия. Посетителката видя широкоплещест мъж с груби черти на лицето и с прям сивоок поглед. Очите му често променяха израза си, но лицето му оставаше винаги спокойно. В този човек нямаше нищо кротко и смирено, веднага ставаше ясно, че това е борец и при това борец, способен колкото трябва дълго да изчаква удобния момент за нанасяне на съкрушителния удар. И да го нанесе точно тогава, когато ще има най-силен ефект, без да изпитва ни най-малки угризения от извършеното“.

80 са романите за Пери Мейсън, а драматизациите и филмиранията са дори още повече. Слушайте тази на Българското национално радио в петък, 30 май, от 18 часа.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ане Франк

Дневникът на Ане Франк

От юли 1942 до август 1944 г. тринайсетгодишната Ане Франк, семейството ѝ и още четирима техни близки прекарват укрити след нацистката окупация в „Задната къща“ – скривалище в центъра на Амстердам. За тези две години никой от осмината обитатели на скривалището не излиза на улицата. Прозорците се отварят само нощем, и то за малко, всички се хранят..

публикувано на 12.01.21 в 17:04

Екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за детска радиопиеса

По повод 50-годишния юбилей на програма „Христо Ботев“ екип „Драматургични форми“ обявява конкурс за нова оригинална радиопиеса за деца. Пиесите трябва да са непубликувани и неиграни , с големина до 15 стандартни страници . Краен срок на изпращане: 30 юни 2021 г. Резултатите ще бъдат обявени до 1 септември 2021 г. Пиесите..

обновено на 07.01.21 в 09:48
Джеймс Баучер

Поклон пред Джеймс Баучер

Пиесата на Петър Увалиев „Гробът в Рила“, с главен герой Джеймс Баучер може да слушате в неделя, 20 декември, от 16 часа в рубриката „Неделен радиотеатър“ . Постановката е посветена на 100-годишнината от кончината на Джеймс Баучер и 30-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Република Ирландия и България. Ирландецът с българско..

публикувано на 18.12.20 в 11:56

Пиеса за последиците от т.нар. „Възродителен процес"

Пиесата на Силвия Чолева „Името, твоето име“ е по един от разказите ѝ в сборника „Гошко“, излязъл през 2013 година. Това е монолог на една самотна възрастна жена, която си припомня изживяния си вече живот. Припомня си едно момче, в което е била влюбена като млада, но за което не е успяла да се омъжи, тъй като то е заминало внезапно. Тя е преживяла..

публикувано на 04.12.20 в 10:44
Актьорът Валентин Ганев по време на записа във Второ студио на БНР на част от сборника „Спасени думи“ – избрани творби на поети от Рада Александрова.

28 вечери с български поети, избрани от Рада Александрова

Този проект представя поредица от български поети, родени през 40-те и 50-те години на ХХ век. Основна част от живота и творчеството им премина по времето на тоталитаризма. Имената на някои от тях бяха забелязани от тогавашната литературна критика и от четящата публика, а други – не. Трябва да се отбележи, че в групата на поетите, родени през..

публикувано на 30.11.20 в 08:00