Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„12 писма до дванайсетокласниците“ – урок по комуникация

| обновено на 01.06.20 в 16:32 БНР Новини
Снимка: Pexels

Не от по-големия до по-малкия, не от опитния до този, който още не знае много, не и от успелия до прохождащия. Не е дори от учителя и родителя до детето. А от човек до човек. Такива са всичките „12 писма до дванайсетокласниците“, макар и до този момент да са публикувани само девет от тях. Идеята им е не толкова да учат, тъй като е ясно, че всеки, независимо от възрастта му, е ученик на този свят. Идеята им е да доведат до диалог. До разговор между пишещия писмото и четящия го. До разговор със самия себе си.

Емилия Славова, преподавател по английски език в СУ, е инициатор на проекта „12 писма до дванайсетокласниците“, който дава възможност да изпратиш своето послание до този, който има нужда от него. В случая това са абитуриентите от випуск 2020, които ще завършат тази година по по-различен начин. Но са и техните родители, които са позабравили как да осъществят близост със своите деца. Доказват го данните на Световната здравна организация за Европа, според които българският тийнейджър е последен в класацията по усещане за подкрепа от страна на родителите си.

Емилия решава да постави началото на писмата – форма, която сама по себе си е признак за диалог – след протеста „За истинска детска болница“, който се проведе на 17 май тази година и който събра социално дистанцираните на едно място, и след вдъхновяващото за нея обръщение на Барак Обама към завършващите абитуриенти в САЩ. Според Емилия Славова всеки се нуждае от думи, които да вдъхват надежда, вяра, увереност, амбиция и подкрепа. Всеки, особено по-младите.

За податели на 12-те писма с послания тя и инициаторите на „Отворено писмо 24.05.2019“ – което миналата година обедини над 500 интелектуалци и граждани в призив за отстояване на ценностите на либералната демокрация и европейската ориентация на страната ни – канят писатели, актьори, художници, преподаватели, издатели, лекари, журналисти и граждански активисти. Всеки един от тях е сред подписалите отвореното писмо. Всеки един от тях има и нуждата да напише това, което съдържа неговото лично писмо до дванайсетокласник, и да го прочете. До днес своите послания, обърнати и към самите себе си, са написали Георги Господинов, Кирил Златков, Снежина Петрова, Мария Ландова, Манол Пейков, Стефан Иванов, Нева Мичева, Радосвета Стаменкова и Яна Бюрер Тавание. Думите им можете да откриете на Фейсбук страницата 12 писма до дванайсетокласниците“, където в близките три дни още трима ще напишат по нещо.

А в звуковия файл можете да разберете има ли кой да чуе написаното, защо е важно да го направи и как може да отговори на него. Говорят създателката на инициативата Емилия Славова и един от авторите – Манол Пейков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53