Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сто минути за Ботев

На 2 юни "Аларма" е с начален час 21.20

Христо Ботев, скулптор Васил Гачев Василков
Снимка: Ани Петрова

За Христо Ботев – без патос и без клишета, по човешки. Хора на перото и на духа, свързани с програма "Христо Ботев", споделят свои мисли и думи за Ботев. Някои от тях дойдоха в студиото на "Аларма" с книга, други – с напечатани листове, а един – дори с преписан на ръка любим Ботев стих. Те разказват и по-неизвестни факти от живота и от творчеството на Христо Ботев.

"Всеки има своя Ботев"; "Ботев е от онези изключения, които ясно изпъкват – големите, стърчащите"; "Ботев за мене е плам и символ на движението, символ на това да разместиш водата в едно блато и да видиш, че там има и чиста вода, че има изворче някъде там долу. Той е чист извор – това е Ботев"; "Той е знаел какво прави"; "Той е отивал към своята смърт, към своята жертвена смърт, за да взриви този народ. И наистина, душата на нас – българите – е взривена от тази жертвена смърт, тя не ни дава покой. Той става въглен в нас, така както Исусовата смърт на Голгота не ни дава мира, не ни дава спокойствие"; "Ботев не бива да ни е икона, не бива да е нещо изправено горе на стената, на което ние да падаме ничком и да си бием главата от земята"; "Не може Ботев да бъде превръщан в нещо мъртво, Ботев продължава да е жив, ако го четем"; "В него има много бунт, много бяс има. Как можеш да не харесваш такъв човек, който променя света"; "Ботев би трябвало да бъде нашето огледало, в което да се оглежда нашата чест"; "Ботев за мен е символ-верую"; "Една особена чувствителност е чувствителността на Ботев. Чувствителност към живота, който живееш, към реалността и готовността и с делата си да направиш всичко възможно, че да останеш верен на идеалите си".

Гостите на "Аларма" на 2 юни:

Силвия Чолева – писател, книгоиздател, културен журналист и литературен критик. Има издадени 9 книги с поезия и проза. В програма "Христо Ботев" е един от водещите на "Артефир". Тя води и две рубрики за представяне на книги в предаването "Библиотеката" по БНТ.

Радослав Чичев – поет с 4 стихосбирки и автор на 3 пиеси. Един от водещите на "Аларма" и "Артефир".

Оля Стоянова – писател и драматург, автор на девет книги с поезия, къси разкази, роман и документалистика. Текстовете ѝ са превеждани на 12 езика. Автор е на пиесите „Покана за вечеря“ и „Малки ритуали за сбогуване“. Води предаването „А сега накъде“.

Писателят Митко Новков е ръководител на Радиотеатъра на програма „Христо Ботев“, литературен наблюдател на сп. „Съвременник“, колумнист на Портал „Култура“. Автор е на 8 книги.

Теодора Димова е сред най-известните и четени български писатели. Авторка е на 9 пиеси. Нейни са романите "Емине", "Майките", "Адриана" и "Марма, Мариам", "Влакът за Емаус" и "Поразените". Теодора Димова е драматург в редакция „Радиотеатър“ на програма "Христо Ботев".

Животът на Антон Митов е свързан с програма "Христо Ботев“ повече от 30 години. През годините е работил като репортер и редактор, автор е на „Как си ти?“ – първото българско токшоу, както и на първото нощно предаване по програма "Христо Ботев“ „Антон Митов шоу“. Автор е на две пиеси на абсурда. Директор на дирекция "Архивен фонд" на БНР.

Милен Панайотов е музикант, композитор и музикален журналист в програма "Христо Ботев". Автор е на предавания за джаз, класическа и старинна музика. Водещ на предаването „Контемпо“.

Дарина Маринова Анастасова е водещ на "Артефир" в петък – поетеса и преводач от руски език. Родена е в Ботевград.

Ася Чанева, журналист в програма "Христо Ботев", водеща в предаването "Аларма".Бъдете с "Аларма" на 2 юни от 21.20 и 100 минути за Ботев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Венелин Терзиев

Какво ще промени стратегията за развитието на висшето образование

Предстои приемане на Стратегия за развитие на висшето образование в Република България за периода 2021-2030. Какво променя или предстои да промени на този своеобразен пазар на предлагане на образование у нас? Как се отразява демографската криза и свръхпредлагането на академични заведения на качеството на образонаванието? На тези въпроси отговаря..

публикувано на 03.07.20 в 12:51

Ученически конкурс за 100-годишнината на Джани Родари

Джани Родари е автор на "Граматика на фантазията" – едно от най-добрите ръководства по отключване на фантазията и творческия порив у децата.  Не е случайно, че конкурсът "Път към звездите" за ученическо творчество, организиран от Учебен комплекс „Джани РоДари“, посветен на 100-годишнината от рождението на писателя, е събрал силни и оригинални детски..

публикувано на 03.07.20 в 11:21

Да се сбогуваме с найлоновата торбичка

Тя е евтина, тя е достъпна, тя е навсякъде. В един български дом може да няма книги, но непременно ще има найлонова торбичка, пълна с найлонови торбички . По данни на Евростат всеки българин изхвърля средно 64 кг отпадъци от опаковки годишно . Главните виновници за замърсяването на Черно море са пластмасовите бутилки и техните капачки, пластмасовите..

публикувано на 03.07.20 в 10:42

За противоепидемичните мерки в междуградския транспорт

Кой и как контролира спазването на противоепидемичните мерки в междуградския обществен транспорт и какви са санкциите за нарушителите. Носят ли се маски от шофьори и от пътници? Кой трябва да следи за носенето на маски? Дали превозвачът е ангажиран по някакъв начин да напомни на своите клиенти, че трябва да се спазват разпоредбите на Министерството на..

публикувано на 03.07.20 в 09:48

Личност без самоличност

Трудно е да се опише тази история, не е лесно и да бъде разказана, защото човекът, който върви по нейната пътека, реално съществува, но документално – не. Казус, от който са се отказали много адвокати и институции. През деветдесетте години се ражда Лито Казанцев. Майка му е украинка, а биологичният баща българин. Лито се ражда в Щутгард, Германия и..

публикувано на 03.07.20 в 09:35