Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

НДК, Платформа А6 – нови правила в културата

Платформа А6
Снимка: НДК

Постепенно културният живот започва да се връща към своя ритъм, но това става бавно. В следствие на кризата с разпространението на коронавируса и последвалите от нея тежки икономически последствия за културната, конгресна и развлекателна индустрии НДК предприе спешни мерки по адаптация на дейността си, трансформация на екипа и процесите. Целта е да се съхрани част от календара, като се предостави възможност на културната общност на НДК да проведе своите събития на нова мултифункционална платформа. 

Единственото в София външно покрито мултифункционално пространство Платформа А6 се намира в парка зад НДК. То ще функционира през цялото лято и е на разположение на клиенти и партньори за реализиране на различен тип културни и конгресно-конферентни събития на открито. Покритата платформата с площ 1200 кв. м е разположена в парка зад Двореца, в непосредствена близост до вход А6. Пространството беше тествано миналата година като лятна културна сцена на открито, а сега ще се надгради и в място за провеждане на всякакъв тип събития, включително конгресно-конферентни прояви, срещи, семинари, уъркшопове, короративни събития и мн. др.

Ето какво разказа Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, ден преди откриването на мултифункциналната сцена „Платформа А6“:

На 4 юни от 17 часа ще бъде първото събитие

"Основната цел, която си поставихме, е да продължи общуването между артистите и публиката. Ще демонстрираме възможностите на платформата. Добре дошли сте. Едно сплотяващо събитие – начало на лятната програма." 

Нямаме друг избор, освен да бъдем бързи и гъвкави

"Хората ни приемат като културна институция, но ние сме търговско дружество и се издържаме от приходите си. Затова гъвкавостта ни като мениджмънт е единственото, което може да ни спаси."

Платформа А6 има следните показатели: Външна покрита площ: 1 200 кв.м, сцена с размери 18х6 м, отлично техническо оборудване, капацитет: до 550 от 1100 места, съобразно противоепидемичните изисквания, разделение на потоците, възможност за модулни сетове и гъвкаво нареждане на сцена и публика, възможност за контролиран и свободен достъп. Платформа А6 е подходяща за всякакъв тип културни и конгресно-конферентни прояви на открито – концерти, театрални и танцови спектакли, кинопрожекции, премиери на книги, форуми, дискусии, уъркшопове, корпоративни събития и мн. др.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неиздавани разкази на Акутагава

Рюноске Акутагава е популярен извън родната си Япония като майстор на късия разказ. Разказът му „Вратата Рашомон“ и филмът на Куросава „Рашомон“ по творбата на Акутагава го правят световноизвестен.  Една от престижните японски награди е на името на Акутагава. Превеждан е на много езици, а на български вече можем да прочетем негови неиздавани..

публикувано на 03.07.20 в 16:47

„Животът, макар и кратък” с премиера в Търговище

Драматичният театър в Търговище посреща публиката си с премиера на 3 юли. Най-новото заглавие в неговия афиш е пиесата „Животът, макар и кратък” от Станислав Стратиев. Постановката е на младия режисьор Денислав Янев. „Най-странното е, че когато за пръв път прочетох пиесата преди година, тя не ми се стори никак овехтяла, никак неактуална – дори..

публикувано на 03.07.20 в 14:18

Елиът и музиката

Едно от най-значителните произведения на Т. С. Елиът е именно „Четири квартета“, писани между 1936 и 1942 година. В книгата си „Поезия и музика: „Четири квартета“ на Томас Стърнс Елиът“ Владимир Левчев, който е и преводач на творбата, пише:  „Тази книга е за музиката на поезията, за музикалния аспект на поетическия език и за принципите на поезията..

публикувано на 03.07.20 в 09:06

Любен Фързулев и приятели

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното..

публикувано на 02.07.20 в 18:23

Евгений Водолазкин за първи път на български

За първи път на български излиза роман на руския писател Евгений Водолазкин – „Лавър“ в превод на Антония Пенчева. Водолазкин е ученик на Дмитрий Лихачов, доктор на науките, специалист по староруска литература. Романът му е спечелил престижната награда „Болшая книга“ и наградата „Ясна поляна“ и е преведен на над 30 езика.  Българските читатели ще..

публикувано на 02.07.20 в 15:12