Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Станислав Памукчиев представя „Монолози – рисунки в изолация“

4
Станислав Памукчиев
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Арте“ представя създадените в най-последно време рисунки на художника Станислав Памукчиев. Това са  творби сътворени в условията на принудителната изолация, в ситуация, в която психичната среда е натоварена с екзистенциални напрежения, особена равносметка и изострена сетивност.

Изложбата включва работи в три тематични посоки: разговор със себе си, изживяване и собствено разбиране и усещане на цялата натрупана цивилизация, като търсене на смисъла и фикциите на всичко онова, което ни заобикаля.

Циклите са: „Докосване“, „Завръщане“ и „Свещеното“ като израз на човешката същност с нейните копнежи, желания, утопии, драма и вникване в същността на нашето битие.
И друг път сме казвали, че в практиката на този художник рисунката е работно поле на първия творчески импулс, на първата следа и визуално обозначение на една идея или композиционно решение.

Но в тази изложба и в други негови изяви се уверяваме, че това не са обикновени рисунки, това са завършени с голямо внушение и сила мащабни и като размер и като психични и духовни съдържания, в които има особена сила, артистичност, и майсторство.

Творбите са изпълнени в целия спектър от техники и материали – маслени бои, акварел, туш, пастел, които създават богатството и майсторството на Станислав Памукчиев, отвъд рутината и названието – Рисунки. Това са мащабни, огромни като сила и изживяване творби, които носят в себе си цялата мощ на големите ренесансови художници. За тези проникновени, разтърсващи творби „Монолози – рисунки в изолация“ отново много точни са думите на философа проф. Георги Каприев, който казва: „Памукчиев рисува спасението, станало плът. Рисува пътя, истината и живота – тяхното вчовечено лице. При него то е изначален поглед към кръста – знае бъдещето като настояще. Станислав Памукчиев е в ядрения център на богоизобразяването“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайните на Слава Славчева

В романа на Слава Славчева "Тайните на старата аптека" читателят тръгва на пътешествие във времето от древността до наши дни и обратно, сблъсквайки се с действителни исторически факти, преплетени с измислени събития, чието проследяване може да постави на изпитание способността му да осмисля едновременно множество сюжетни линии.  Романът "Тайните на..

публикувано на 31.01.23 в 17:15

Място за срещи

Софийската галерия "Теста" представя най-новия проект на бижутера Николай Сърдъмов, назован "Митинг поинт", или "Място за срещи". Колекцията от бижута е изградена върху темата за точките на пресичане между разнообразните структури в едно бижу, като пресечна точка между субкултурата и творческия обект. Нещата са от патинирано сребро, злато, чисто сребро,..

публикувано на 31.01.23 в 15:45

Българското документално кино и Балканските войни

Темата в "Разговорът" отново е за Балканските войни и за белезите, оставили те в душата на народа ни.  За мястото на Балканските войни в българското документално кино – разказват в "Нашият ден" Диана Захариева, режисьор на филма "Три свещи", и  Господин Неделчев-Дидо – съсценарист на филма. Филмът третира Втората Балканска война (Между съюзническата)..

публикувано на 31.01.23 в 14:15

Актрисата Елеонора Иванова и киното, което те пуска по пързалката на чувствата

Тя е само на 24 години, но вече има запомнящи се роли на театралната и киносцената. Отдава се на персонажите си, но не и на всяка цена. Ако не намира смисъл и урок за себе си в тях, не тръгва по този път. За своето време в света на актьорското майсторство е разбрала, че не бива да се впуска в неща, които просто не са нейните. Пък и нали някъде там..

обновено на 30.01.23 в 16:45
Сирак Скитник

Наследството на Сирака, белязано от отпечатъка на 2023 година

" Сирак Скитник действително може да бъде мислен като една от най-космополитните личности в историята на българското културно поле от първата половина на XX век. Роден през 1883 г., той ще извърви един сравнително кратък път до пролетта на 1943 г. до 5 март, когато ще поеме последната си глътка въздух. В този отрязък от време Сирак Скитник ще успее..

публикувано на 30.01.23 в 13:05