Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Станислав Памукчиев представя „Монолози – рисунки в изолация“

4
Станислав Памукчиев
Снимка: Ани Петрова

Галерия „Арте“ представя създадените в най-последно време рисунки на художника Станислав Памукчиев. Това са  творби сътворени в условията на принудителната изолация, в ситуация, в която психичната среда е натоварена с екзистенциални напрежения, особена равносметка и изострена сетивност.

Изложбата включва работи в три тематични посоки: разговор със себе си, изживяване и собствено разбиране и усещане на цялата натрупана цивилизация, като търсене на смисъла и фикциите на всичко онова, което ни заобикаля.

Циклите са: „Докосване“, „Завръщане“ и „Свещеното“ като израз на човешката същност с нейните копнежи, желания, утопии, драма и вникване в същността на нашето битие.
И друг път сме казвали, че в практиката на този художник рисунката е работно поле на първия творчески импулс, на първата следа и визуално обозначение на една идея или композиционно решение.

Но в тази изложба и в други негови изяви се уверяваме, че това не са обикновени рисунки, това са завършени с голямо внушение и сила мащабни и като размер и като психични и духовни съдържания, в които има особена сила, артистичност, и майсторство.

Творбите са изпълнени в целия спектър от техники и материали – маслени бои, акварел, туш, пастел, които създават богатството и майсторството на Станислав Памукчиев, отвъд рутината и названието – Рисунки. Това са мащабни, огромни като сила и изживяване творби, които носят в себе си цялата мощ на големите ренесансови художници. За тези проникновени, разтърсващи творби „Монолози – рисунки в изолация“ отново много точни са думите на философа проф. Георги Каприев, който казва: „Памукчиев рисува спасението, станало плът. Рисува пътя, истината и живота – тяхното вчовечено лице. При него то е изначален поглед към кръста – знае бъдещето като настояще. Станислав Памукчиев е в ядрения център на богоизобразяването“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Непознатият Матвей Вълев

Малко се знае за българския писател Матвей Вълев, популярен автор на разкази, репортажи, фейлетони, очерци и пиеси през 30-те и 40-те години на ХХ век. След 1944 г. е издаван спорадично и творчеството му е неглижирано. Незаслужено забравен, този истински космополит с невероятна житейска съдба напоследък предизвика интереса на изследователите.  Една от..

публикувано на 23.09.21 в 18:50

Иван Шишиев и романтиката на София

Иван Шишиев е познат като създател на популярната Фейсбук страница „Етюд-и-те на София“, а вторият му фотографски албум „Литературна София“ показва неочаквана гледна към града.  „Идеята беше в албума изобщо да не присъстват популярни изгледи от картичките. Вместо да снимам Националната библиотека например, аз влязох вътре в нея и снимах ценните ѝ..

публикувано на 23.09.21 в 18:40

Тихият критик Йордан Т. Христов

Във в. „Култура“ през 2019 г. проф. Михаил Неделчев казва в интервю: „Имаше един прекрасен и почти незабелязан критик – Йордан Т. Христов, който дълги години работеше във в. „Отечествен фронт“ и пишеше едни малки бисери, а нашата колегиална общност изключително много го ценеше. Такива бисери никой вече не пише. “Става дума за мястото на литературната..

публикувано на 23.09.21 в 18:33

Вечер на музиката и поезията в програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио организира Вечер на музиката и поезията на 1 октомври от 18,30 часа в Литературен клуб „Перото“ на Националния дворец на културата. Тя е посветена на Деня на музиката и поезията и на внезапно отишлия си от света забележителен поет, критик, изследовател, журналист и публицист Марин Бодаков...

обновено на 23.09.21 в 18:25

Режисьорката Юли Жербасе: Всеки може да тълкува различно "Розовият облак"

Бразилската режисьорка Юли Жербасе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, сега пристигна в България за есенното издание на фестивала. На сутринта след запознанство за една нощ Жована и Яго са събудени от..

публикувано на 23.09.21 в 12:50