Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Иван Колев – създателят на българската кавалерия

4
Снимки от книгата на Румен Манов „Приказка за България“

Една нова инициатива събира двама Будители на годината 2018 г. – Румен Манов и Ивайло Шопски. Те обединяват усилия за съхраняване паметта за ген. Иван Колев – бащата на българската конница, чието име тъне в забрава. Какви са причините за това?

За генерал Иван Колев разказва Румен Манов:

"Ген. Иван Колев е едно от най-интересните, великите имена в българската военна история. Той е роден през 1863 г. в с. Бановка, близо до Болград. Иначе неговото семейство е от село Чоба, Пловдивско. Преселват се по време на една от Руско-турските войни (1828). Той израства в Бесарабия, родителите му са отглеждали коне. След Освобождението от турско робство той се връща в България, учи Военна академия, обича военната служба – тя е негово призвание. Ген. Колев е от малкото командири, които вървят, лягат, стават, бият се наравно с войниците. Войниците са ги обичали тези хора като свои бащи. Това е създателят на българската кавалерия. Участва в Балканската и Междусъюзническата война, както и в Първата световна война. Най-голямата негова военна дейност се развива в Добруджа. Бие се срещу румънци, сърби, руски казашки части. Участва в Освобождението на Добрич. 

Ген. Колев въплъщава най-добрите черти на военния човек от онова време. Той притежава дарбата да запазва спокойствие и хладнокръвие в най-тежките моменти. Обича до фанатизъм своята служба и мечтае за големи военни подвизи. 

За ген. Иван Колев един от най-големите в световната военна история фелдмаршал Макензен, като негов пряк командир, казва, че той е призван водач, че притежава харизмата, аурата да води хората след себе си и да води самостоятелна армия."

Инициатива за създаване на песни за големи български герои на Ивайло Шопски:

"Тази идея се роди спонтанно, когато преди 2 години ми попадна текст от народна песен за кап. Симо Соколов. За съжаление, музиката беше отдавна изгубена, а текстът беше на трънски диалект, неразбираем. С няколко мои съмишленици решихме да адаптираме този текст, да направим една хубава музика и аранжимент с шопско звучене, за да възродим тази песен. Вече имаме 7 песни от различни краища на България за забравени герои, които заслужават да ги помним и да са част от сегашната актуална история.

За над 30-годишната си военна служба ген. Колев ползва по-малко от 6 месеца отпуск, защото знае, че е нужен на родината си. Тези хора, които се лишиха от благополучие и комфорт, лишиха семействата от себе си, те трябва да бъдат помнени и възпявани. И понеже вече обществото чете все по-малко (по мое наблюдение), и като виждам това, се обръщам към опита на поколенията, някога в безпросветните времена, героите са се възпявали в песни. Силно се надявам, правейки тези песни за нашите достойни предци, да ги обезсмъртим." – споделя Ивайло Шопски.

Още подробности и неспоменавани факти от българската история можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Кампанията за по-зелени арбитражи

Кампанията за зелените арбитражи изразява необходимостта от намаляване на въглеродния отпечатък върху околната среда в дейността на арбитражните съдилища посредством мерки, предвидени в Зелените протоколи,  за да гарантира, че въглеродният отпечатък и въздействието върху околната среда от арбитражната практика са сведени до минимум. Проф. Таня..

публикувано на 26.04.24 в 15:40

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54