Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Енинският апостол: най-старият кирилски паметник в България

Ценният ръкопис на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е част от новата онлайн поредица „Перли в КОРОНАта“

Енинският Апостол
Снимка: nationallibrary.bg

Първата перла в поредицата с ценни книги „Перли в КОРОНАта“ е Енинският апостол – най-ранният кирилски паметник от Х- XI век, съхраняван на територията на България. Той е и първият български книжовен паметник, включен в регистъра на световното писмено наследство „Паметта на света“ на ЮНЕСКО.

Открит през 1960 година при реставрация на църквата „Св. Параскева (Петка)“ в село Енина близо до Казанлък в много лошо състояние, старобългарският ръкопис е донесен и предаден за реставрация в Лабораторията за реставрация и консервация на Народната библиотека.

Ценната книга дълги години е обект на изследване от научната общност.

„Енинският Апостол е едно ранно писмо, което е използвано в първите векове на българската книжнина. Това е най-ранният кирило-методиевски превод на Апостола като важна богослужебна книга. Паметник от изключителна важност за културното наследство не само на Европа, но и на целия свят.“, каза доц. Елена Узунова, главен архивист и ръководител на отдел „Ръкописи и старопечатни книги” при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Ръкописът може да бъде разгледан цялостно в Дигиталната библиотека на НБКМ под сигнатура НБКМ 1144.

Поредицата „Перли в КОРОНАта“ вече има и своето национално радио продължение в „Артефир“:

Поредицата е създадена по време на извънредното положение поради пандемията от корона вируса от екипа на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е част от раздела на сайта на библиотеката със заглавие призив: „Остани вкъщи, прочети книга“ и предоставя възможност на читателите и приятелите на библиотеката да поддържат духа си в това време на изпитания, на физическа и социална изолация. 

С избора на заглавието „Перли в КОРОНАта“ се прави асоциативна връзка между изпитанието коронавирус и царските инсигнии, чийто важен елемент е короната.

В поредицата се представят накратко някои от най-ценните документи в специалните и ценни колекции от славянски, гръцки и други чуждоезични ръкописи, българските старопечатни книги и възрожденска периодика, църковнославянски ранни издания, документи, портрети и снимки от фондовете на Българския исторически архив (архива на Българското възраждане), интересни и известни на международната научна общност документи и ръкописи от колекциите в отдел „Ориенталски сбирки“, както и ценни издания от фондовете на музикалния отдел, отдел „Карти и графика“ в Националната библиотека. 

Така всеки делничен ден посетителите на сайта се запознават с някоя от перлите на националното книгохранилище – късче познание, духовност и естетика. 

В поредицата се разказват и любопитни и занимателни истории, свързани с откриването и придобиването от НБКМ на ценностите, в някои случаи се разкриват и историите на създаването на паметниците, но една от важните цели на поредицата е да се информира културната ни общественост за ценността и значението на представените документи за българската и световната култура. 

Вече около 40 паметника от ценните колекции на Националната библиотека са представени в „Перли в КОРОНАта“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Коя е Еми и защо се бори с крадеца на сенки

Човек трябва да има сърце и ум за доброто и вълшебствата, а също и желание да помогне на другите. Има ли това, има и сигурен билет за магичните светове, в които ще го пренесе „Еми и крадецът на сенки“. Вярно е, че Еми е горд притежател на коси, които греят във всички багри, носи със себе си и магичен куфар. Дъщеря е на Радост и Тъга, а спътникът ѝ в..

публикувано на 17.05.21 в 15:19
Александър Тонев в ролята на Ромео

Александър Тонев – между Санчо Панса, „Икар“ и Ромео

Младият актьор Александър Тонев спечели тазгодишната театрална награда „Икар“ в категорията „Поддържаща мъжка роля“. Престижното отличие му беше присъдено за ролята на Санчо Панса в спектакъла „Дон Кихот“ по романа на Мигел де Сервантес – постановка на проф. Маргарита Младенова в Драматично-кукления театър „Константин Величков“ – Пазарджик...

публикувано на 17.05.21 в 14:10

Светският живот на Стара София в ново издание

Книгата „Бохемска София – истории от жълтите павета“ е пътуване през един от най-интересните периоди в историята на столицата от края на 19 и началото на 20 век. „Всички теми в книгата са позитивни, разказваме за забавната част от историята на града – казва Виктор Топалов, един от авторите в изданието – тежките периоди от историята всъщност..

публикувано на 17.05.21 в 13:13

Културата на бързи обороти – 10-16 май

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за последната седмица. Ето и някои от акцентите в предаването от 16 май. На 7 май в галерия "Казаков" в Трявна бе открита аудиовизуалната изложба “Призрачни села” на музиканта Мирян Колев. Проектът включва тридесет подбрани фотографии,..

публикувано на 17.05.21 в 12:37
Стоян Иванов, директор на ИМ-Клисура, в студиото на програма „Христо Ботев“

ИМ-Клисура под знака на знаменателния юбилей – 145 години от Априлското въстание

На 12 и 13 май в гр. Панагюрище – в Историческия музей – се проведе национална научна конференция на тема „Априлското въстание от 1876 година: Исторически и историографски аспекти“. Със свои теми, посветени на Априлската епопея, в конференцията се включиха редица учени и представители на музеите от цялата страна. В конференцията взе участие и Стоян..

публикувано на 17.05.21 в 10:56