Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Енинският апостол: най-старият кирилски паметник в България

Ценният ръкопис на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ е част от новата онлайн поредица „Перли в КОРОНАта“

Енинският Апостол
Снимка: nationallibrary.bg

Първата перла в поредицата с ценни книги „Перли в КОРОНАта“ е Енинският апостол – най-ранният кирилски паметник от Х- XI век, съхраняван на територията на България. Той е и първият български книжовен паметник, включен в регистъра на световното писмено наследство „Паметта на света“ на ЮНЕСКО.

Открит през 1960 година при реставрация на църквата „Св. Параскева (Петка)“ в село Енина близо до Казанлък в много лошо състояние, старобългарският ръкопис е донесен и предаден за реставрация в Лабораторията за реставрация и консервация на Народната библиотека.

Ценната книга дълги години е обект на изследване от научната общност.

„Енинският Апостол е едно ранно писмо, което е използвано в първите векове на българската книжнина. Това е най-ранният кирило-методиевски превод на Апостола като важна богослужебна книга. Паметник от изключителна важност за културното наследство не само на Европа, но и на целия свят.“, каза доц. Елена Узунова, главен архивист и ръководител на отдел „Ръкописи и старопечатни книги” при Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Ръкописът може да бъде разгледан цялостно в Дигиталната библиотека на НБКМ под сигнатура НБКМ 1144.

Поредицата „Перли в КОРОНАта“ вече има и своето национално радио продължение в „Артефир“:

Поредицата е създадена по време на извънредното положение поради пандемията от корона вируса от екипа на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е част от раздела на сайта на библиотеката със заглавие призив: „Остани вкъщи, прочети книга“ и предоставя възможност на читателите и приятелите на библиотеката да поддържат духа си в това време на изпитания, на физическа и социална изолация. 

С избора на заглавието „Перли в КОРОНАта“ се прави асоциативна връзка между изпитанието коронавирус и царските инсигнии, чийто важен елемент е короната.

В поредицата се представят накратко някои от най-ценните документи в специалните и ценни колекции от славянски, гръцки и други чуждоезични ръкописи, българските старопечатни книги и възрожденска периодика, църковнославянски ранни издания, документи, портрети и снимки от фондовете на Българския исторически архив (архива на Българското възраждане), интересни и известни на международната научна общност документи и ръкописи от колекциите в отдел „Ориенталски сбирки“, както и ценни издания от фондовете на музикалния отдел, отдел „Карти и графика“ в Националната библиотека. 

Така всеки делничен ден посетителите на сайта се запознават с някоя от перлите на националното книгохранилище – късче познание, духовност и естетика. 

В поредицата се разказват и любопитни и занимателни истории, свързани с откриването и придобиването от НБКМ на ценностите, в някои случаи се разкриват и историите на създаването на паметниците, но една от важните цели на поредицата е да се информира културната ни общественост за ценността и значението на представените документи за българската и световната култура. 

Вече около 40 паметника от ценните колекции на Националната библиотека са представени в „Перли в КОРОНАта“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Международният младежки фестивал "Музите" завладя Созопол

Созопол е домакин на 18-ото издание на Международния младежки фестивал "Музите" от 5 до 16 юли 2024 г. Екипът на "Домът на музите" има възможността да предава директно от Созопол и да бъде част от този вълнуващ младежки фестивал, който събира на една сцена над 1000 участници на възраст от 5 до 35 години от 12 държави, сред които Молдова,..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Хасковският Каунь е мястото!

Ако пишете кратка хумористична проза или стихотворения и се чудите кой би оценил таланта ви, Хасковският Каунь е мястото. Но не отлагайте много!  До 15 август можете да изпратите до три творби, съобразени с единственото ограничение, което организаторите стриктно спазват – без политически или расистки шеги .  И още – във връзка с 25-годишнината..

публикувано на 12.07.24 в 17:21
Богдана Костуркова и Емил Янев

Отчетът на "Кукерикон"

В епизод 550 "Трамвай по желание" представя на своята публика отчета на "Кукерикон" за сезон 2023/24 на Сатиричния театър "Алеко Константинов". Популярният символ на Сатирата започва своя разказ с една нестандартна проява – участието на театъра в онлайн фестивала OPEN STAGE EUROPE. Там театърът представя две свои заглавия, а именно "Една задръстена..

публикувано на 12.07.24 в 16:45

"Пейзажът в скулптурата" – където следите на човека изчезват

До 29 юли в галерия "София Прес" може да  бъде видяна една уникална експозиция – проектът "Пейзажът в скулптурата" на Света Атанасова. "Пейзажът в скулптурата" е реализиран в галерийното пространство като награда за участието на авторката в Националната изложба-конкурс за живопис и скулптура "Млади български художници" на СБХ. В..

публикувано на 12.07.24 в 16:11

За удоволствието от живота

В редакция "Хумор и сатира", напук на реалността, сме убедени, че животът е удоволствие. За това ще допринесем в неделя веднага след новините в 18 часа, когато ще можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от Асен Кисимов, с когото се разделихме преди 19 години. "Истинските новини" –..

публикувано на 12.07.24 в 16:09