Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветовете на Азия

БНР Новини
Снимка: Личен архив

Двама истински млади авантюристи. Това са Мартин Тодоров и Александрина Димитрова. Гостите на предаването „Семейно радио“ са от пътешествениците, които тръгват надалеч само с раница на гръб. Дестинацията на най-голямото им приключение до този момент е Азия. 

Подготовката за това пътуване им отнема около година и половина, в която те събират средства, за да увеличат максимално предстоя си там, а и за да приключат висшето си образование тук. Мартин завършва право, а Александрина – реклама. Това е първото им голямо пътешествие, въпреки че двамата вече са били заедно на студентска бригада в САЩ. Азия ги привлича с екзотиката си. Макар пътуването им да е методично планирано, двамата решават да разчитат за нощувките си изцяло на платформата за споделено нощуване и културен обмен Couchsurfing.

Приключението им започва в края на ноември миналата година, а по независещи от тях причини, им се налага да се върнат в началото на април, когато придвижването става много трудно заради избухването на пандемията. Началната точна на пътуването им е Ню Делхи, където остават една седмица. След това се отправят към Непал, а след посещението си там, отново се връщат в Индия за три месеца. В средата на февруари се озовават в Шри Ланка, където прекарват 28 дни. Финалната им дестинация е Мианмар. Краят на пътешествието идва на 3 април, когато отново стъпват на европейска земя.

От разговора на водещата Ирина Вълчанова с Мартин Тодоров и Александрина Димитрова можете да научите повече за интересните срещи с хората, при които са отсядали, както и за културата, религията и природата на посетените от тях странни. Многобройните им впечатления можете да проследите и в тяхната фейсбук страница и канала им в Ютюб и двете озаглавени Cosmic Giggle.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кварталът Ла Бока

В квартала Ла Бока на Буенос Айрес от всеки балкон маха Марадона

В "Покана за пътуване" излъчихме като сериал разказите на художничката Петя Илиева за петседмичното ѝ пътуване из Куба, Бразилия и Аржентина. Неусетно стигнахме до Игуасу – водопадите, поделени между три държави Бразилия, Аржентина и Парагвай. Разказът ѝ започва от град Фос до Игуасу. Художничката Петя Илиева в имението на Фидел Кастро..

публикувано на 01.09.24 в 12:10
Проф. Емир Филипович

Кирилицата е знак за идентичност в средновековна Босна

"От края на XII век почти цялата писмена комуникация в Босна се е водила на кирилица и това е било важно, защото Босна от север и запад е била обградена от страни, в които се е използвал латински език и азбука... В Босна през Късното средновековие повечето от литургичните и църковни текстове, но също и светски четива са написани на кирилица. Това е..

публикувано на 31.08.24 в 09:25

Български младежи задават въпроси на тайконавтите

До 30-и септември се събират въпроси на български ученици и студенти, на възраст от 8 до 22 години за предстоящия "Разговор с тайконавти". Въпросите трябва да са свързани с космическите изследвания и научни открития, и могат да бъдат задавани на български, китайски или английски език. Експерти от БАН и представители на Китайското посолство ще..

публикувано на 30.08.24 в 16:50
Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не Теотиуакан

Защо пирамидата на маите в Чечен Ица стана едно от седемте чудеса на света, а не пирамидите в Теотиуакан край Мексико сити? Този въпрос гложди туриста, колчем опита да обеме с поглед необятния наниз от храмове, храмчета и пирамидки на 48 км от мексиканската столица. Отговорът е ясен – не мащабността, а почти компютърната астрологична точност..

публикувано на 30.08.24 в 15:43

Образци на котленски килими грейнаха като стенописи в Котел

Още три стенописа с мотиви от котленски килими украсиха фасади на сгради в Котел. Те са от серията класически образци на Котленската килимарска школа с имена "Фучилà", "Сурвакниците" и "Динени кори". Стенописите са на фасадите на средно училище "Георги Ст. Раковски" и на Общинския медицински център в Котел по проект "Повишаване на атрактивността и..

публикувано на 29.08.24 в 16:20