Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветовете на Азия

БНР Новини
Снимка: Личен архив

Двама истински млади авантюристи. Това са Мартин Тодоров и Александрина Димитрова. Гостите на предаването „Семейно радио“ са от пътешествениците, които тръгват надалеч само с раница на гръб. Дестинацията на най-голямото им приключение до този момент е Азия. 

Подготовката за това пътуване им отнема около година и половина, в която те събират средства, за да увеличат максимално предстоя си там, а и за да приключат висшето си образование тук. Мартин завършва право, а Александрина – реклама. Това е първото им голямо пътешествие, въпреки че двамата вече са били заедно на студентска бригада в САЩ. Азия ги привлича с екзотиката си. Макар пътуването им да е методично планирано, двамата решават да разчитат за нощувките си изцяло на платформата за споделено нощуване и културен обмен Couchsurfing.

Приключението им започва в края на ноември миналата година, а по независещи от тях причини, им се налага да се върнат в началото на април, когато придвижването става много трудно заради избухването на пандемията. Началната точна на пътуването им е Ню Делхи, където остават една седмица. След това се отправят към Непал, а след посещението си там, отново се връщат в Индия за три месеца. В средата на февруари се озовават в Шри Ланка, където прекарват 28 дни. Финалната им дестинация е Мианмар. Краят на пътешествието идва на 3 април, когато отново стъпват на европейска земя.

От разговора на водещата Ирина Вълчанова с Мартин Тодоров и Александрина Димитрова можете да научите повече за интересните срещи с хората, при които са отсядали, както и за културата, религията и природата на посетените от тях странни. Многобройните им впечатления можете да проследите и в тяхната фейсбук страница и канала им в Ютюб и двете озаглавени Cosmic Giggle. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При кулинарните антрополози в Истанбул

Истанбул е единственият град в света, разположен на два континента. Целувката между Европа и Азия ражда невероятно съчетание от вкусове, аромати, стилове, усещания, докосвания, чувства… Там уличната храна сякаш ме мами отвсякъде с уж познати, но готови да създадат нов вкусов спомен гозби, придружен с „възелче в паметта“. Миди пълнени с ориз и..

публикувано на 02.12.20 в 16:15

Български ученици в Париж издават вестник „Вазовчета“

„Една нова идея, едно ново начало. Горда съм с малките журналисти! Колко е хубаво, когато и родителите помагат в усвояването на българския език!“ – това са думи на доц. дпн Елена Сачкова, директор на Българското училище „Иван Вазов“ в Париж . А идеята децата да имат свой вестник е на майка на ученик. Преподавателката Янета..

публикувано на 02.12.20 в 09:50

Природен парк "Сините камъни" празнува 40 години

За любителите на природата, за любителите на красотата, за приятелите на животните – за всички, които търсят хармония и спокойствие, Природен парк "Сините скали" в Сливен предлага своите необятни и разнообразни атракции. Разположен на повече от 11 хиляди хектара, в парка могат да се наблюдават над 97 вида растения, над 244 вида животни от различни..

публикувано на 01.12.20 в 17:18
Левисън Уд

Бавното пътуване на Левисън Уд

„Разказите на Киплинг разпалваха младежкото ми увлечение по колониалното минало на Великобритания и най-вече намесата ѝ в Индия и високопланинските проходи, водещи към вътрешността на Азия. „Човекът, който искаше да бъде крал“ и класическият му роман „Ким“ разпалваха въображението ми и ме караха да съжалявам, че не съм роден сто години по-рано“, пише..

публикувано на 30.11.20 в 14:47

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35