Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес музикантите създават мостове на духа в световен мащаб

Композиторът и диригент Тан Дун
Снимка: Nana Watanabe/ebu.ch

Световният ден на околната среда бе съпреживян като обединение на милиони хора в загриженост и надежда за справяне с трудностите на днешната ситуация по света. И това стана благодарение на специално посветени музикални изпълнения, ръководени виртуално и предавани по Интернет.

Главно действащо лице се явява китайският композитор и диригент Тан Дун, който е посланик на добра воля на ЮНЕСКО от 2013 г., не само като известен и утвърден музикант, но и артист, който създава връзки между различни култури и езици и работи за каузата на възстановяване на хармонията с природата на различни нива. Той се уповава на древната мъдрост и чувствителност в традициите на Изтока, откъдето идва, за да отговори на предизвикателствата на модерния свят в който отдавна е потопен. Тан Дун живее в космополитния Ню Йорк, повече от 30 години.

Динамично развиващите се събития около обявената пандемия и последвалите мерки на ограничение рефлектират много директно върху концертните прояви навсякъде и на практика ги спират, затова пък предизвикват разнообразни идеи и непознати до този момент в световната практика форми на музициране, благодарение на съвременните технологии за комуникация. Но те се явяват само средство за обединение и постигане на художествен резултат въпреки, неестествените, непривични за всички музиканти условия.

Един от проектите, свързани с юбилейната годишнина на Бетовен идва от неговата Пасторална симфония и цялостното му позитивно отношение към природата. Западногерманското радио в Кьолн отбелязва с концерт на 5 юни Бетовеновия пасторален ден и включва в програмата и две произведения на Тан Дун, свързани с нещастия, породени от големи природни бедствия, като второто – „Молитва и блогослов“ е специално посветено на пандемията. Всички произведения в програмата претърпяват промени в изпълнението си и са адаптирани за по-малко изпълнители. Музикантите от Виена и Кьолн са принудени да направят записи поотделно на творбата на Тан Дун „Сълзите на Природата“, а Симфония № 6, „Пасторална“ на Бетовен се изпълнява от струнен секстет, аранжимент на Михаел Фишер, съвременник на композитора.
Един концерт без аналог, който се излъчва на 23 юни от 19.30 часа в „Студио „Музика“ по програма „Христо Ботев“ от предоставените записи от Еврорадио.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Заза“ на Леонкавало за първи път по програма „Христо Ботев“

Програма „Христо Ботев“ ви предлага да откриете една почти непозната опера на Руджеро Леонкавало – „Заза“. Записът е от „Театър ан дер Вийн“ от премиерата на 18 септември 2020 г. и БНР разполага с него благодарение на международния музикален обмен на „Еврорадио“. „Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало Действащи лица и..

публикувано на 24.10.21 в 08:35
Мария Бохачек като Норма (вляво), Тодор Костов като Полионе и Мари Крикорян като Адалджиза в сцена от „Норма“ на Белини

Мария Бохачек – първата българска Норма

Певицата е потомка на чешки интелектуалци, преселили се в България непосредствено след Освобождението. Родена е в Оряхово на 21 октомври 1931 г. Остава отрано сираче, отгледана е от всеотдайните си лели. Завършва с отличие Музикалната академия в класа на Людмила Прокопова през 1953 г. Като студентка се занимава с преписване на ноти, за да се издържа,..

публикувано на 23.10.21 в 08:15
Корица на вокалната партитура, 1919 г

„Заза“, опера в четири действия от Руджеро Леонкавало

Либрето: Карло Дзангарини и Руджеро Леонкавало Премиера: театър „Лирико“, Милано на 10 ноември 1900 г. Действащи лица и изпълнители: • Заза, певица – сопран • Анаиде, майка ѝ – мецосопран • Флориана, певица и синьора Дюфрен, съпруга на Милио – контраалт • Наталия, приятелка на Заза – мецосопран • Милио Дюфрен, парижки бизнесмен – тенор • Тото..

публикувано на 23.10.21 в 07:45

Вера Немирова поставя „Дон Карлос“ в Дрезден

Тази вечер (22 октомври) във великолепната „Земпер“ опера в Дрезден ще се състои премиерата на операта „Дон Карлос“ на Верди. За първи път след пандемичните забрани театърът, който има 2000 места, ще може да посрещне 800 зрители. Режисьор на спектакъла е Вера Немирова, която само преди две седмици постави операта „Кармен“ в Нюрнберг, а веднага след..

публикувано на 22.10.21 в 11:20

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова. Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а..

публикувано на 22.10.21 в 10:55