Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Зарибяване с моруни по Дунава

Снимка: geograf.bg

7000 риби от критично застрашения вид моруна са пуснати по Дунава. Моруната е сред последните четири есетрови вида, които все още се срещат в долното течение на Дунав.

Рибите са отгледани в български развъдник при специални условия, позволяващи по-лесната им адаптация в естествената среда. Освен това са маркирани от екипа на WWF с цел проследяване на тяхното развитие.

Моруната хвърля огромно количество хайвер и въпреки това са сред най-застрашените риби на планетата.

Причините за това са не само безогледният улов заради скъпия черен хайвер, но и изграждането на язовири, диги и водноелектрически централи, които поставят непреодолими бариери по техния миграционен маршрут. Замърсяването на водите също заплашва вида.

В момента в сила е пълна забрана за улов на есетри в Дунав и Черно море. WWF предупреждава, че всеки продукт от дива есетра е незаконен и вреди както на малкото останали есетрови популации, така и на бъдещите доходи на рибарите.

Стоян Михов от WWF призова рибарите, ако намерят такава риба, "нека да я снимат, да се похварят във Фейсбук и после да я пуснат, за да може след десетина години популяцията да се възстанови."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да дарим стар таблет или компютър за дете в нужда

При първото затваряне на училищата през март стотици деца останаха дигитално изолирани, понеже живеят в тежки условия и нямат необходимата техника. Бедността ограничи достъпа на много деца до образование и без помощ отвърн, те щяха да останат изключени. Две различни инициативи – на център „Амалипе“ и на "Фабрика за идеи" – започнаха кампании за набиране..

публикувано на 01.12.20 в 12:53

Световен ден за борба със СПИН

1 декември е Световен ден за борба със СПИН. В България 98% от хората със HIV/СПИН са включени на терапия. Тази година денят е под наслов "Глобална солидарност, гъвкави услуги".  Въпреки че светът е постигнал значителен напредък от края на 90-те години на миналия век, ХИВ продължава да бъде един от основните глобални проблеми в областта на общественото..

публикувано на 01.12.20 в 10:59

Във всеки момент българският туризъм би могъл да работи на пълни обороти

Какво се случва с резервациите на студентите за 8 декември? Ще фалират ли туроператорските фирми и хотели? Какво е състоянието на Сектор туризъм по време на пандемия? Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма и председател на Конфедерацията на българския туристически бизнес, заяви преди дни в интервю за "Неделя 150", че..

публикувано на 01.12.20 в 09:56

Каква ще е съдбата на Централната баня в София

Три проекта представиха концепциите си, представящи и бизнесплан, и модел за развитие на Централната баня, на три избрани екипи - “Софийски терми”, „Kengo Kuma & Associates Inc и Ямазаки + Иванова Архитектс” и „Историческа баня”.  Кое свързва представените проекти и къде са разликите – разговор с арх. Даяна Николова от "Софияплан". " И трите екипа..

публикувано на 30.11.20 в 13:55
Леда Аврамова

От учителя с любов

В българското общество хем битува мнение, че образованието е нещо важно, хем витае една представа, че учители стават само хора, които не умеят друго. За щастие, тази нагласа се променя, а я променят хора като днешната гостенка на рубриката "Главен герой" – Леда Аврамова. Аврамова загърбва успешната си кариера в областта на комуникациите и връзките с..

публикувано на 30.11.20 в 11:50