Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Румяна Барева – певицата с много превъплъщения

Снимка: pixabay

„От сърце може да бъде приветствана първата централна партия на младата Румяна Барева в Националния ни оперен театър. Една Християния обаятелна, одухотворена, с овладяна конструкция на ролята и преодолени трудности на вокалния стил.“ Думи на Розалия Бикс, отпечатани след премиерата на „Зографът Захарий“ от Марин Големинов играна на 17 октомври 1972 година.

По същия повод Елиана Митова споделя: „Помня дебюта ѝ в Софийската народна опера – Християния в операта „Зографът Захарий“ на Марин Големинов, нежна и обаятелна в младостта си и същевременно някак необикновено вглъбена, сериозна, ангажирана с трудната вокална и сценична задача. Именно това качество Румяна Барева съумя да съхрани и да доразвие щастливо през годините – професионалния подход, задълбоченото музициране, чувството, че трябва непрекъснато да работиш, да изискваш все повече и повече от себе си, за да се доближиш до голямото майсторство.“

Румяна Барева расте пред очите на леля си, която е една от най-големите оперни певици за времето си. Близостта с Лиляна Барева и нейните съвети, Румяна приема като безценно богатство. Още по-ценно обаче е умението ѝ да създаде свой собствен и отличителен образ на оперната сцена.

В Консерваторията Румяна Барева учи при Цветана Дякович и Любомир Пипков. Още в студентските години талантът ѝ прави много силно впечатление. От Софийската опера я канят да замести Мария Димчевска, която е бременна, като Сузана в „Сватбата на Фигаро“. По време на репетицонния процес, а след това и на спектаклите, Барева прави много сериозна заявка за бъдеща кариера и е високо оценена от диригента Асен Найденов. Малко по-късно участва в изпълнение на „Годишните време“ на Хайдн, веднага след което Добрин Петков я кани в Пловдив за ролята на Памина във „Вълшебната флейта“.

През 1972 година печели конкурс за стажант-артист в Софийската опера и става солист съвсем скоро след това.

Лауреат е на V общобългарско състезание за певци и инструменталисти, а от конкурса Пражка пролет получава първа награда. На VI международен конкурс за млади оперни певци, Съюза на българските композитори ѝ дава награда за най-добро изпълнение на роля в опера от български композитор за Севина от „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев.

Румяна Барева е една от певиците с най-голям и разнообразен репертоар. Пее в опери от Перголези, Моцарт, Гуно, Доницети, Верди, Бизе, Пучини, Мусоргски, Прокофиев. Изпълнява огромен брой български творби от Големинов, Пипков, Хаджиев, Черкин, Димитър Тъпков, Димитър Христов, Тодор Попов.
Голям акцент в пътя ѝ е кантатно-ораториалният и особено камерният репертоар, който певицата определя като затрогващо и интимно преживяване.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Луис Армстронг, слънчевият законодател на джаза

На 6 юли се навършват 49 години от смъртта на Луис Армстронг, може би най-известният джаз музикант на всички времена. Като повечето големи легенди и Армстронг е засенчен от собствения си успех. Публиката го свързва най-вече с песента What a Wonderful World , която се е превърнала в нещо като химн на човеколюбието и надеждата. Също толкова прочути са и..

публикувано на 06.07.20 в 10:28
Карлос Клайбер

Карлос Клайбер – обвиняваха го за капризите му, обожаваха го, когато бе на пулта…

На трети юли музикалният свят отбеляза 90-годишнината на един от най-харизматичните и същевременно загадъчни диригенти на ХХ век. Карлос Клайбер си отиде от този свят през 2004. Точно десет дни след 74-ия си рожден ден. И макар маестрото от години да не се бе появявал на пулта, екзалтираните му почитатели таяха надежда чудото да се случи през лятото на..

публикувано на 03.07.20 в 12:59

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юли 2020 година

1 юли Свирят Албрехт Майер (обой) и Себастиан Кнауер (пиано 3.00 часа – Волфганг Амадеус Моцарт (1756-1791), Соната за цигулка в ми минор, номерация по Кьохел 304. Аранжимент за обой – Албрехт Майер. 3.11 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла бемол мажор, D 935. Изпълнява Себастиан Кнауер. 3.18 часа – Франц Шуберт (1797-1828), Импромтю в ла..

публикувано на 30.06.20 в 17:23
Фиоренца Косото

Фиоренца Косото във „Фаворитката“ на Доницети

В края на април прочутото мецосопрано отпразнува 85-ия си рожден ден. А ролята на Леонора от „Фаворитката“ на Доницети изстреля Косото в звездна орбита още в началото на 60-те години. Датата е 5 януари 1962 година – Джулиета Симионато трябва да участва в спектакъл на Миланската скала, очакван с голям интерес. Внезапно се разболява и е време Фиоренца..

публикувано на 27.06.20 в 09:10

Летни спектакли в Русе

След внезапното спиране на концертите и спектаклите Русенската опера предлага няколко срещи за своята публика. Завръщането е на 26 юни с избрани моменти от оперетата “Прилепът” на Щраус. Общо девет са събитията - оперета, детски спектакъл, камерен концерт посветен на Бетовен, гала концерт и оперен спектакъл на открито. В звуковия файл чуйте какво..

публикувано на 26.06.20 в 10:10