Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Н.Пр. Тамара Лилуишвили: С кораб по Черно море е най-бързата връзка между страните ни

4
Батуми се гордее не само с красивата си природа, ами и с модерната архитектура.
Снимка: предоставена от посолството на Гру

В „Покана за пътуване“ посланикът на Грузия предлага директни полети през Армения за България

Н.Пр. Тамара Лилуишвили, посланик на ГрузияИмахте страхотно добър старт за туризъм между двете страни. Договорихте директни полети от Варна, след като дълго време нямаше самолети между България и Грузия, организирахте съвместни срещи между български и грузински туроператори… а сега всичко спря. Ако днес българите решат да тръгнат към Грузия, какво ще се случи?
Да, ние наистина започнахме добре с популяризирането на Грузия и аз започнах да виждам резултатите. Първият чартърен полет от Варна беше планиран за май. В момента е реалистично да кажа, че се надявам на директен полет. Убедена съм, че ще преодолеем ситуацията, ще се върнем обратно към нормалния си живот. София беше в „късия лист“ на нискобюджетна компания за нова дестинация. Ние работим много здраво, за да превърнем тези намерения в реалност. Мисля, че динамиката в отношенията между двете държави нараства. И Грузия е сигурна и „зелена“ страна. Може би някоя авиокомпания ще се заинтересува от директни полети между Грузия и България. Идеята има голям потенциал, защото България е много посещавана от чуждестранни туристи страна за ваканция. А защо европейците да не идват в Грузия през България?

Обмисляме и връзка от Грузия през Армения до България. Арменците обичат България. Вече има полет от Тбилиси до Ереван на грузинския авиопревозвач. Защо да не продължи и до София?
Но мисля, че моментът не е подходящ за подобни инициативи. Дори плановете за директен полет между двете ни страни да не се осъществят, имам доста още какво да направя като посланик на Грузия.Очевидно всички тези мечти и разговори се отнасят за следващото лято?
Да. За съжаление, това е положението в момента. Ще продължим работа, но с различен маниер. Пандемията беше нещо като плесница в лицето ни, за да си възвърнем човечността, да мислим за действията си, да живеем живота си ден за ден като по-мили и любезни хора с отговорност към природата и грижа един за друг. Случилото се е един добър рестарт.Докато бяхте под карантина с децата си у дома хрумна ли ви някоя нова идея?
Металната скулптура Али и Нино в Батуми. Снимката е предоставена от посолството на ГрузияВсъщност, да. Предложих на нашето правителство да обмисли дали да не свържем България и Грузия с редовна линия на малък пътнически кораб през Черно море. Това ще позволи да се пътува до Грузия и през Румъния. Един морски съд с не повече от стотина пасажери може да бъде много романтичен. Достатъчно е само да се намери компания, която да го осъществи. С бърз кораб пътуването между България и Грузия не би отнело повече от 6-7 часа. Тази линия би могла да заинтригува и други националности, които живеят в България, но произхождат от отсрещната страна на Черно море да използват Грузия като транзитна дестинация и от нейния бряг с бус или с кола да стигнат след няколко часа до желаното място.

На страницата на посолството във Фейсбук много българи ме питат кога ще има директен полет, как могат да отидат на екскурзия до Грузия. Там наистина има много какво да се види и преживее от българския турист. Страните ни си приличат, но всяка една от тях е уникална. Българите вече знаят много за Грузия, няма нужда допълнително да им представяме страната си. Сега трябва да се концентрираме по какъв начин да свържем двете страни. Да направим пътуването между тях по-лесно, което да не отнема дълги часове, много прекачвания и никак не е удобно.

Не само българите са привлечени от Грузия. Много мои сънародници знаят за слънчевите ви плажове. Ще им бъде интересно да посетят държава от Европейския. Мисля, че ще има много ползи и за двете страни, които са отлични партньори. Не можем да очакваме голям ръст на икономическите връзки между нас, ако нямаме директен полет. 

Срещите на високо ниво между България и Грузия вече са дали отличен резултат, а аз съм тук, за да направя нещо повече. Снимки личен архив на Тамара Лилуишвили

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Картина от Стоян Венев

За тънкио намек и дебелио край

Става дума за не дотам свенливия и не дотам деликатния еротичен фолклор на предците ни. Впрочем, както и с всяка друга тема, от значение е кога и с кого говориш за „онези” неща. Мъжката подпийнала компания в селската кръчма или женската, също почерпена, на Бабинден са благодатната среда за размяна на доста пиперливи думи и жестове. За непосредствено..

публикувано на 07.07.20 в 18:03
Доха през нощта, гледана от залива Корниш

Мол за соколи в Доха

В „Покана за пътуване“ Магдалена Гигова разказва за впечатленията си от летището на Доха. Във времена на пандемия, в които можем само да мечтаем за самолетни полети, реших да ви разходя из Hamad International Airport – летището на Доха. И да ви водя на мол за соколи. Като имате предвид, че брутният вътрешен продукт на Катар е 200 млрд. долара, няма да..

публикувано на 07.07.20 в 10:40

Тиранията на богатия избор

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени. Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението . Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще..

публикувано на 07.07.20 в 09:20
Езерото Малави е дълго 365 мили и широко 52 мили

Малави – цветна, тиха и изпълнена с живот

Малави е страна, за която не знаем почти нищо. Мнозина я свързват с благотворителната дейност на Мадона, която осинови дете оттам. Малави е сред най-бедните страни в традиционното бедната Африка, същевременно там са едни от най-красивите кътчета на планетата. Държавата няма излаз на море, а е разположена около едноименното езеро, което наричат и..

публикувано на 06.07.20 в 13:58

Лесно ли е това: „бау, бау – бум”

Ако просто сте любопитни, погледнете в Гугъл – там подробно е описано кога кучето и човекът са заживели заедно, какви „служби” изпълнява четириногото в дома ни и край него, какви породи и характери могат да имат лаещите ни приятели. Ако обаче интересите ви са по-специални, слушайте по-внимателно, защото става дума за другаря на човека в най-старото му..

публикувано на 03.07.20 в 16:40