Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разказваческите етюди на Мария Касимова-Моасе

Снимка: Мария Христова

Живеем в средище на истории със силна разказваческа традиция, където обаче няма оформен жанр за т.нар. „storytelling“. Затова ѝ Мария Касимова- Моасе определя своите комични фантасмагории като разказвачески етюди. Или „Свободно падащи истории“ – представлението, което преди дни имаше ново издание. То върна аудиторията към позабравни, но базисни моменти, когато един човек застава пред други хора и просто им разказва.

Всеки разказ има свой, индувидуален ритъм. Историите са такива, кавито са и хората в публиката на разказваческото шоу. Какво ще падне от джобчето с истории на Мария Касимова зависи от емоциите, усещанията и настроението – нейните и тези на хората, които я слушат. Тя обича да разказва. Обича и традицията на разказване. Тази любов към разказа се заражда още в детските ѝ години. Някъде в Балчик, на маса, заобиколена от актьорите на Сатиричния театър.

„Това е един скрит процес, който, когато съпреживяваш с други хора, е фантастичен. Защото всички в крайна сметка сме някъде на полето на приказното. На нещо, което ни кара да се смеем, да поплачем, да сме възторжени“, споделя нещоправачката Мария. Тя се определя именно така – като инструмент, който има задачата да подбере най-вкусните думи за разказване.

„Най-красивото е, че в процеса на разказването всяка история се довършва във всяка една отделна душа“, казва още Мария Касимова-Моасе. Тя открива допълнението на историите си в очите на слушателите им. През тях тя вижда силата на думите, от които се получава едно съвместното пътуване през въображението и езика.

Човек има нужда да се припознае в нечия история и да се открие в откритото от някой друг преди него. Разказът дава именно това. Прави и най-важното – буди любопитството у хората. А как един човек, който обича да разказва истории, се превръща в разказвач Мария Касимова, която вече е готова за разказвачески маратон, споделя в звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Националната библиотека

3D мапинг шоу „Иван Вазов – живот чрез творчество“

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ чества 170-годишнината от рождението на Иван Вазов с редица събития, посветени на живота и творчеството на патриарха на българската литература, наричан още приживе пазител на българския дух. Виртуалната изложба „Певец на две епохи“ показва в петнадесет витрини цялото богатство от творчеството на Иван..

публикувано на 09.07.20 в 11:46
Портрет на Вазов от художника Георги Евстатиев

170 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. В 18 часа в Народния театър на специална церемония ще стане ясно кой е носителят на новоучредената награда за..

публикувано на 09.07.20 в 09:32
Пенка Калинкова

Спомен за Пенка Калинкова

Валентина Михайлова си спомня за пловдивската журналистика Пенка Калинкова: За последен път видях Пенка Калинкова, когато подготвяхме поредицата предавания за Пловдив като културна столица на Европа. Беше в края на 2018 г. Предложих ѝ да обиколим няколко от любимите ѝ места и там да ми разкаже за тях. Тръгнахме по главната. Всеки втори я спираше. Сякаш..

публикувано на 08.07.20 в 16:31
Джоан Роулинг

Лошите идеи се оборват чрез разобличаване и аргументи

Джоан Роулинг, Салман Рушди и Маргарет Атууд са сред подписалите отворено писмо, предупреждаващо за разпространението на цензура, която води до "нетолерантност към различното мнение" и "мода на публично засрамване и остракизъм". Роулинг, която наскоро беше обявена за трансфоб, защото изрази убеждението си, че биологичните полове са два, каза, че е..

публикувано на 08.07.20 в 14:47
Включване на Спартак Йорданов в „Анимация в карантина“

Аниматори импровизират върху Covid-19

„Анимация в карантина“ е експериментален проект на Compote Collective, в който различни автори на анимационни филми рефлектират върху ситуацията на пандемията от Covid-19. Всеки от авторите участва с няколко секундна анимация – лична интерпретация, вдъхновена от микроскопските изображения на вируса. Музикантите от Soundscapers импровизират към..

публикувано на 08.07.20 в 14:08