Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Лято 2020: Малкото е хубаво

Хотелите са празни, но къмпингите са резервирани до края на сезона

Снимка: БГНЕС

Лятото наближава връхната си точка и вече е ясно, че ще трябва да свикнем и да живеем, и да почиваме в различна от обичайната ситуация.

Туристическият експерт Константин Занков съветва при пътуване в чужбина да следим сайта на ЕК, където се предоставя информация за ситуацията в различни държави и възможността да се пътува.

Също така Външно министрество предлага информация. Не на последно място и самите туроператори могат да ни посъвтват как да планираме пътуване.

Като цяло интересът на потребителите се е пренасочил към по-малко познати дестинации, къщи за гости, малки хотели.

Търси се спокойствие, уединение и персонализирана услуга.


"Планираните чартърни полети до Бургас до края на септември са 10 хил. 600. В нормална година това са полетите само за един месец.
Само тези числа са достатъчни, за да очертаят обхвата на кризата за черноморския туризъм, изтъкна Даниела Костадинова, кореспондент на БНР в Бургас.

Едва 30% от хотелите в големите курорти са заети, спазват се стриктно всички хигиенни изисквания, но има места, на които персоналът е повече от почиващите.

Хитът на сезона са къмпингите

Бунгала, каравани, къмпинги са заети до края на лятото.

За съжаление отношението ден година храни не е пострадало от кризата. Отделни концесионери и собственици на хотели поставят огромни цени за ползване на тъй нар. барбарони по плажа, за интернет, самодейно поставят табели със забрани за поставяне на собствен чадър и по този начин допълнително усложняват и без друго трудната ситуация, в която се намират туроператорите по Черноморието.

Чуйте репортажа на Даниела Костадинова, която пряко следи протичането на сезона.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Стамен Стаменов: Космосът говори

Датата на рождението ни е известна. За всички. Датата на отпътуването ни е енигма. И знак. Какво оставя като послания най-прочутият български уфолог проф. Стамен Стаменов и как се сбогуваме с него днес, за да се осмелим да погледнем към настоящето и бъдещето си във време на пандемия. Журналистката и поетеса Бистра Александрова си..

публикувано на 08.07.20 в 10:25

Докато има деца, ще има цирк

"Докато има деца, ще има цирк", по този начин легендарният български клоун Тошко Козаров е подписвал снимките си. В момента циркът е поставен пред изпитания, но историята му никога не е била лесна. В голямата част от съществуването си, ограниченията са били постоянен спътник на цирковото изкуство, както ще научите от разговора с легендата на българското..

публикувано на 08.07.20 в 10:12

Как да продаваме и пазаруваме онлайн

Едно от следствията на ковид кризата е, че дори големите международните марки започнаха да затварят голяма част от физическите си магазини и да се пренасочват още по-бързо към онлайн продажби. Общуването през екран заема все по-голяма част от времето ни, независимо дали по работа или за пазаруване. "Колкото до измамите при пазаруване, в момента в онлайн..

публикувано на 07.07.20 в 15:25

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без непосредствени последици. Но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата..

публикувано на 07.07.20 в 11:11

Деца в града през лятото

Дългата лятна ваканция поставя родителите на изпитание – какви занимания да организират за потомството си, така че то да не прекарва дългите си летни дни само с екран пред себе си. Градът предлага летни лагери, работилници и занимания за деца на различна възраст.  В "Музейко" ще се провеждат „Игри на науката". В програмата ще се редуват Седмица на..

публикувано на 06.07.20 в 13:01