Дентална медицина и високи технологии

Снимка: Pixabay

Има науки, за които от около половин век вече се разработва професионална литература и които са включени в преподавателската програма на висши учебни заведения, докато у нас прохождат съвсем отскоро. Такава е постурологията (от лат. „posture“ – стойка, поза), която аналитично изследва с помощта на специализирана апаратура състоянието на нервномускулната и скелетната система чрез регистрирани деформации в човешката стойка, които водят до сериозни усложнения – в това число в областта на зъболечението. Както и обратната зависимост – от настъпилите промени в денталния статус към промените във фината постурална система, която осигурява равновесното поддържане на стойката на тялото по възможно най-икономичния начин.

През 2018 година у нас беше създадена Българската асоциация по постурология. Малко по-късно стартира и първото обучение с италиански и български преподаватели в Център за обучение по постурология и интегративна медицина, насочено към лекари по дентална медицина, ортопеди-травматолози, невролози, офталмолози, кинезитерапевти и специалисти от други медицински специалности.

Председателят на Българската асоциация по постурология, денталният специалист д-р Венцислав Стоев, разказва за ефективния потенциал на тази наука, създала вече устойчиви традиции в Италия, Франция, САЩ, Белгия, Русия. Той коментира и новите перспективи за използване на нанотехнологиите, лазерите и 3D принтирането в сферата на модерното зъболечение.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56