Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Фързулев и приятели

Човекът не е еднопластов, той има много лица, казва артистът

Любен Фързулев показва най-новите си произведения, наред с творби на 11 художници – приятели, колеги или просто съмишленици на артиста. Според твореца "спойка на експозицията е изявената индивидуалност на авторите, техният заразителен талант". Авторът е известен със своите „дървени машини” от края на 80-те и мащабни текстилни инсталации в публичното пространство. 

Аделина ПопнеделеваИзложбата демонстрира средата на формирането на художника, способен сам да създава контекст, който провокира нови гледни точки към собствената работа. Фокусът е върху различни аспекти на ролите, в които влиза съвременният художник не само като артист, но и като куратор. 

Георги ДоновСамият Любен Фързулев отказва да се назове „куратор”, като казва: „Изложбата няма тема, насоченост, куратор... Всеки е свободен да покаже каквото сметне за необходимо. Защо? Много очевидно е – за по-голямо разнообразие. За да не отегча публиката. С лекота бих напълнил зала и сам. Това го мога. И какво от това. На мен би ми било отегчително. А така с още единадесет качествени автори би било "cool" (както казват сега). Идеята взех от нашите естрадни певци (концерт на певец и приятели). Всеки изпълнява по няколко хита. Хубаво, не е изморително и е разнообразно.”

Алла ГеоргиеваЛюбен Фързулев и приятели. Участници: Аделина Попнеделева, Алла Георгиева, Георги Донов, Ивайло Стоянов, Лъчезар Бояджиев, Любен Фързулев, Людмил Лазаров, Моника Попова, Надежда Олег Ляхова, Недко Солаков, Цветослав Христов и RASSIM®

Поканените сами определят с какво да участват, като вниманието е насочено към нови или непоказвани произведения, включващи скулптура, живопис, рисунки, видеоарт.

Експозицията може да да бъде видяна в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство до 30 август 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки и контролиран достъп – САМСИ, бул. „Черни връх” №2

Снимки - САМСИ




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00

"Бандата на Банши" търси рецепта за магия в късометражен филм

Магията е заложена вътре в нас, благодарение на приказките и историите, с които изучаваме света като деца. Всеки път, когато се впуснем в подобно приключение, ние развиваме въображението си. Така разширяваме себе си и се чувстваме изпълнени и вдъхновени. На този принцип Ангел Георгиев създава късометражната комедия, съчетана с вълшебства, "Бандата..

публикувано на 26.04.24 в 08:35

Поезията на Каръл Ан Дъфи в първо издание на български език

На 26 април от 18.30 часа в новото пространство за събития "Светофар" в София ще се състои премиерата на поетичната книга "Кой те обича" от Каръл Ан Дъфи. За поезията на британската поетеса, поет лауреат на Обединеното кралство (2009-2019 г.), ще говорят издателят и преводач на книгата Калоян Игнатовски , Надежда Радулова и Мария П. Василева...

публикувано на 26.04.24 в 07:50

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29