Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тиранията на богатия избор

Снимка: Pexels

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени.

Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението. Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще вземем погрешното решение.

В книгата си The Paradox of Choice професорът по социални теории Бари Шварц цитира изследване, в което клиентите на щанд за деликатеси можели да изпробват различни бурканчета сладко и да получат талони за намаление. В единия случай се предлагали 6 буркана, в другия – 24. 30% от хората, изправени пред по-малката селекция, купили сладко – и само 3% от онези, на които бил предложен по-голям избор.

По-широкият асортимент на предлагане ни прави по-недоволни.

Започват да ни се привиждат достойнствата на алтернативите, които не сме избрали, питаме се правилно ли сме постъпили, предпочитайки едно вместо друго, и накрая чувстваме, че сме се минали, пише Шварц.

Големият избор може да ни раздразни заради пропуснатите възможности. Още по-лошото е, че разнообразието ескалира очакванията.

Да вземем пример с джинсите – продължава Шварц. – Навремето имаше само един вид – такъв, който не стоеше добре на никого, и след много носене и пране евентуално ставаше удобен. Сега има огромно разнообразие – с висока и ниска талия, с копчета и без, с избелени крачоли, с ръб и какво ли още не. При това многообразие очакванията ни се покачват и дори да изберем подходящ, добър модел, пак сме недоволни и напускаме магазина много по-фрустрирани, отколкото щяхме да сме при по-малко разнообразие.

Има и друго – когато има само един чифт кофти дънки, кой е виновен? Не сме ние, нали. А когато магазинът е отрупан с най-различни модели и не успяваме да намерим идеалния – кой е виновен? Неговата теза е, че след определен момент големият избор престава да е в положителна връзка с удовлетворението и се обръща.

Тайната на щастието е в това да имаш ниски очаквания – казва Шварц. Когато очакванията ти са ниски, остава възможност за приятна изненада. Когато се очаква всичко, което избереш, да ти носи приятна изненада, става обратното. Чувстваш се неудовлетворен и съжаляваш за пропуснатите възможности."

Всеки, който живее в технологично западно общество, трябва да избира между различни планове за абонамент към мобилни оператори, телевизии, училища, ипотечни планове. Да, това са проблеми на декадентската западняшка ера на късния капитализъм, но така въпросът за избора не става по-лесен.

Една от жертвите на безконтролното предлагане са връзките и намирането на партньор.

Тъй като сега най-разпространеният вариант за запознанство е онлайн, романтичните взаимоотношения са обект на същия механизъм, по който се предлагат и останалите търговски продукти – можем да браузваме и сравняваме стотици потенциални партньори. Това поражда нови проблеми.

Представете си жена, която отива на първа среща с мъж и през цялото време браузва на телефона си дали пък няма да се появи по-изгоден кандидат. Колкото по-голям избор ни се предлага, толкова повече намалява желанието ни да избираме.


Източник: Guardian

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Документална поредица проследява живота на морските обитатели

"Крайбрежни морета", част от документалната поредица "Нашата планета" на WWF и "Нетфликс", ще бъзе показан за първи път у нас на голям екран, и то безплатно. Премиерата е на 16 август в автокино "Сердика", информират организаторите. Продукцията е отличена с множество награди, сред които и "Еми" – за най-добър документален филм и за най-добър разказвач в..

публикувано на 14.08.20 в 15:01
Фотоколаж: Валери Леков

Магия, заклинание или просто име

Жителките на с. Вещица, наричано в миналото още „Вещици”, в никакъв случай не бива да бъдат набеждавани, че са от онези, които обичат да яхат метли. Това не пречи името на въпросното наше селце да съхрани своето екзотично название до днес – както се е случило и със селата, назовани „Държава”, „Недоклан”, „Дупините”... Причините са много легенди, които..

публикувано на 13.08.20 в 15:43
Втората съпруга на цар Иван Асен I е Елена. След убийството му, Елена се оттегля в манастир и приема името Евгения.

Търси и съпругата – не просто жената

Казват, че зад всеки велик мъж се спотайва велика жена. Потвърждава ли го историята на Второто българско царство с промените, които нерядко настъпват в официалните роли на съпругите на някои от тогавашните царе, които продължават да предизвикват историците? Какви драми и възторзи се крият в житейските сенки на миналото от този исторически период? Ако сте..

публикувано на 12.08.20 в 17:15

40 години природен резерват Атанасовско езеро

На 12 август е рожденият ден на резервата Атанасовско езеро. Датата ще бъде отбелязана с различни чествания.   Атанасовското езеро съчетава различни режими за опазване – северната част е поддържан резерват, южната – защитена местност. Заедно с прилежащите земеделски земи то влиза в зона на Натура 2000. Местността е нагледен пример как човекът..

публикувано на 12.08.20 в 15:48

Има ли отпуск за гнева и тревогата

Отсега е ясно, че думи на годината ще бъдат коронавирус, пандемия, криза. Но наред с тях зачестяват разговорите за тревогата и несигурността, които на свой ред водят до недоволство и протести.  Очакванията за спад на гражданската активност в отпускарския сезон не се оправдаха, напротив – протести обхванаха Ливан след експлозията, която отне човешки..

публикувано на 11.08.20 в 13:03