Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тиранията на богатия избор

Снимка: Pexels

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени.

Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението. Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще вземем погрешното решение.

В книгата си The Paradox of Choice професорът по социални теории Бари Шварц цитира изследване, в което клиентите на щанд за деликатеси можели да изпробват различни бурканчета сладко и да получат талони за намаление. В единия случай се предлагали 6 буркана, в другия – 24. 30% от хората, изправени пред по-малката селекция, купили сладко – и само 3% от онези, на които бил предложен по-голям избор.

По-широкият асортимент на предлагане ни прави по-недоволни.

Започват да ни се привиждат достойнствата на алтернативите, които не сме избрали, питаме се правилно ли сме постъпили, предпочитайки едно вместо друго, и накрая чувстваме, че сме се минали, пише Шварц.

Големият избор може да ни раздразни заради пропуснатите възможности. Още по-лошото е, че разнообразието ескалира очакванията.

Да вземем пример с джинсите – продължава Шварц. – Навремето имаше само един вид – такъв, който не стоеше добре на никого, и след много носене и пране евентуално ставаше удобен. Сега има огромно разнообразие – с висока и ниска талия, с копчета и без, с избелени крачоли, с ръб и какво ли още не. При това многообразие очакванията ни се покачват и дори да изберем подходящ, добър модел, пак сме недоволни и напускаме магазина много по-фрустрирани, отколкото щяхме да сме при по-малко разнообразие.

Има и друго – когато има само един чифт кофти дънки, кой е виновен? Не сме ние, нали. А когато магазинът е отрупан с най-различни модели и не успяваме да намерим идеалния – кой е виновен? Неговата теза е, че след определен момент големият избор престава да е в положителна връзка с удовлетворението и се обръща.

Тайната на щастието е в това да имаш ниски очаквания – казва Шварц. Когато очакванията ти са ниски, остава възможност за приятна изненада. Когато се очаква всичко, което избереш, да ти носи приятна изненада, става обратното. Чувстваш се неудовлетворен и съжаляваш за пропуснатите възможности."

Всеки, който живее в технологично западно общество, трябва да избира между различни планове за абонамент към мобилни оператори, телевизии, училища, ипотечни планове. Да, това са проблеми на декадентската западняшка ера на късния капитализъм, но така въпросът за избора не става по-лесен.

Една от жертвите на безконтролното предлагане са връзките и намирането на партньор.

Тъй като сега най-разпространеният вариант за запознанство е онлайн, романтичните взаимоотношения са обект на същия механизъм, по който се предлагат и останалите търговски продукти – можем да браузваме и сравняваме стотици потенциални партньори. Това поражда нови проблеми.

Представете си жена, която отива на първа среща с мъж и през цялото време браузва на телефона си дали пък няма да се появи по-изгоден кандидат. Колкото по-голям избор ни се предлага, толкова повече намалява желанието ни да избираме.


Източник: Guardian



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25