Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тиранията на богатия избор

Снимка: Pexels

Колкото повече избор имаме, с толкова повече свобода разполагаме. На теория е така, но следващия път, като се озовете пред стелаж с десетки видове портокалов сок или сос за спагети, вече не сте толкова убедени.

Парадоксалното следствие от твърде много избор е, че се парализираме и отлагаме решението. Когато имаме твърде много избор, се плашим, че ще вземем погрешното решение.

В книгата си The Paradox of Choice професорът по социални теории Бари Шварц цитира изследване, в което клиентите на щанд за деликатеси можели да изпробват различни бурканчета сладко и да получат талони за намаление. В единия случай се предлагали 6 буркана, в другия – 24. 30% от хората, изправени пред по-малката селекция, купили сладко – и само 3% от онези, на които бил предложен по-голям избор.

По-широкият асортимент на предлагане ни прави по-недоволни.

Започват да ни се привиждат достойнствата на алтернативите, които не сме избрали, питаме се правилно ли сме постъпили, предпочитайки едно вместо друго, и накрая чувстваме, че сме се минали, пише Шварц.

Големият избор може да ни раздразни заради пропуснатите възможности. Още по-лошото е, че разнообразието ескалира очакванията.

Да вземем пример с джинсите – продължава Шварц. – Навремето имаше само един вид – такъв, който не стоеше добре на никого, и след много носене и пране евентуално ставаше удобен. Сега има огромно разнообразие – с висока и ниска талия, с копчета и без, с избелени крачоли, с ръб и какво ли още не. При това многообразие очакванията ни се покачват и дори да изберем подходящ, добър модел, пак сме недоволни и напускаме магазина много по-фрустрирани, отколкото щяхме да сме при по-малко разнообразие.

Има и друго – когато има само един чифт кофти дънки, кой е виновен? Не сме ние, нали. А когато магазинът е отрупан с най-различни модели и не успяваме да намерим идеалния – кой е виновен? Неговата теза е, че след определен момент големият избор престава да е в положителна връзка с удовлетворението и се обръща.

Тайната на щастието е в това да имаш ниски очаквания – казва Шварц. Когато очакванията ти са ниски, остава възможност за приятна изненада. Когато се очаква всичко, което избереш, да ти носи приятна изненада, става обратното. Чувстваш се неудовлетворен и съжаляваш за пропуснатите възможности."

Всеки, който живее в технологично западно общество, трябва да избира между различни планове за абонамент към мобилни оператори, телевизии, училища, ипотечни планове. Да, това са проблеми на декадентската западняшка ера на късния капитализъм, но така въпросът за избора не става по-лесен.

Една от жертвите на безконтролното предлагане са връзките и намирането на партньор.

Тъй като сега най-разпространеният вариант за запознанство е онлайн, романтичните взаимоотношения са обект на същия механизъм, по който се предлагат и останалите търговски продукти – можем да браузваме и сравняваме стотици потенциални партньори. Това поражда нови проблеми.

Представете си жена, която отива на първа среща с мъж и през цялото време браузва на телефона си дали пък няма да се появи по-изгоден кандидат. Колкото по-голям избор ни се предлага, толкова повече намалява желанието ни да избираме.


Източник: Guardian

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Индия махараджи превръщат дворците си в хотели

В Индия яйце да хвърлиш на махараджа ще падне. А ако пропусне, ще уцели я набаб, я малик, я махарао – все титли на владетели и велможи. Макар да нямат абсолютна власт от 1947 г., когато Индия обявява независимостта си от Британската империя, бившите местни монарси продължават да са на почит. Към тях се обръщат за помощ и съвета, за разрешаване на..

публикувано на 15.05.21 в 10:17

Какво е морската трева и защо трябва да я пазим

Морската трева е земно растение, което преди няколко хиляди години е решило да се върне обратно в дълбините. Не я бъркайте с водораслите, които напоследък все по-често се озовават в чиниите ни, заради полезните си хранителни свойства. Когато човешката дейност не ѝ пречи, морската трева избуява под водата и напомня тучна цъфтяща ливада, видима от..

публикувано на 14.05.21 в 13:18

Азбуката на живота и кутията на Пандора

Как се промениха разбиранията ни за гените? Какво се случва с разчитането на човешкия геном и шеметното развитие на технологията CRISPR, която позволява редактиране на гени. Това поражда колкото надежди, толкова и опасения. В съвсем обозримо бъдеще вероятно наистина ще можем да премахваме заплахата от развиване на вродени заболявания, но къде..

публикувано на 13.05.21 в 16:10

Приматоложката Джейн Гудол с участие в Софийския фестивал на науката

Джейн Гудол е истинска легенда в науката. В 2019 е обявена от списание "Тайм" за една от стоте най-влиятелни личности на нашето време. На 15 май от 20 ч. в зала „Космос“ на София Тех Парк световноизвестната изследователка на шимпанзетата Джейн Гудол ще се появи онлайн пред българска публика в рамките на Софийския фестивал на науката, организиран от..

публикувано на 13.05.21 в 12:19
Иван Михайлов

Премълчаната история на последния български комита

Наричат го още Воин на оскърбените българи, последния „цар“ на македонската организация ВМРО. Това е Иван (Ванчо, Ванко, Ванче) Михайлов. Роден на 26 август 1896 г. в Ново село, Щипско. Най-обичаният и най-обругаваният, най-противоречивият за някои историци, за други най-праволинеен дух на родолюбец. Защо го наричат велик българин, защо е обявен..

публикувано на 13.05.21 в 08:54