Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Ива Гаврилова

Кожата помни всяко слънчево изгаряне

Снимка: ndnr.com

Слънцето през лятото е ласкаво, но и често създава проблеми. То далеч не е безвредно и може да донесе неподозирани поражения, които в началото да не бъдат усетени. Често слънчевите изгаряния предизвикват обикновени неудобства, преминаващи за няколко дни без непосредствени последици. Но вредното въздействие на слънчевата радиация се натрупва. Кожата "помни", като последствията могат да дойдат след години.  Понякога те могат да бъдат и фатални.

За диагностицирането и лечението на рака на кожата разказва д-р Ива Гаврилова, от Клиниката по онкодерматология на Университетскта специализирана болница по онкология в София в "За здравето".

"Евромеланома"

"Кампанията "Евромеланома" е дългогодишно европейско участие на водещи клиники и специалисти, които благотворително се включват в над 29 европейски държави, в скрининг на рак на кожата, повишаване на знанието на хората за този проблем, неговата превенция и ранна диагностика. Прегледите са безплатни, благотворителни, на определени дати."

Първични симптоми, признаци, знаци, които дава тялото 

"Искам да внеса яснота за това какво представлява ракът на кожата. Има два основни типа. Единият е базоцелуларен карцином – това са кожни образувания, характерни повече за възрастното население, които са в следствие на слънчеви изгаряния в детска възраст. Те са по-безобидни и по-често срещани – с рядко метастазиране и много благоприятна прогноза

По-сериозният проблем е малигненият меланом – рак, развил се на база невус или т.нар. "бенка". Той е по-рядък, но с много сериозна прогноза, висока агресивност и смъртност, затова е важно да откриваме рано. Трябва да наблюдаваме бенка, която се е променила, започнала е да нараства, да променя контурите си, да променя пигментацията си, да прокървява, дори да изчезва, всичко това показва, че нещо се случва и трябва да се отиде на лекар специалист. 

За да се противопоставим на коронавируса, ни трябва витамин D. Как да балансираме между потребност и риск?

"Витамин D се натрупва лесно в организма при стандартно излагане на слънце, дори когато ходим по улицата. Очакванията, че трябва дълго да бъдем изложени на плажа, за да събираме слънчева енергия, са малко пресилени. Не е необходимо. Нека хората да ползват слънцезащита, за да няма изгаряния."

Следващите прегледи ще бъдат на 16 юли (четвъртък) от 10.30 до 16 ч. в Клиниката по онкодерматология на УСБАЛО в кожен кабинет № 128 на ниво „партер” в болницата в рамките на кампанията „Евромеланома” 2020.

Повече можете да чуете в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Иво Петров

Той току-що завърши Софийската математическа гимназия и ако свързаните с коронавируса обстоятелства не му попречат, тази есен Иво Петров ще бъде и студент в Кеймбридж. Ако го срещнете на улицата, едва ли ще разпознаете в него изключително талантливия младеж с дарби в областта на математиката и физиката. Изражението му е ведро и малко детско, но..

публикувано на 10.08.20 в 17:05

Как да купим или продадем имот без риск

Процесът, свързан с покупката на недвижим имот, може да изглежда много сериозен и непосилен в очите на някои хора. За повечето от нас това е най-скъпата покупка в живота и поради тази причина трябва да сме разумни с нея.  Тук логично идва въпросът дали да използваме услугите на посредник от агенция за недвижими имоти, или ще се справим. Реално не е..

публикувано на 10.08.20 в 13:20

Буруджиева: Оставката на Борисов не е непременно промяна на управлението

Протестите, отговора на управляващите и политическите послания от миналите дни, както и бъдещето на страната, коментира в "Нашият ден" и политологът Татяна Буруджиева. Тя не очаква някакво кардинално решение в днешния ден. Политологът смята, че  евентуална оставка на премиера Бойко Борисов не означава непременно промяна на политическата система , и че..

обновено на 10.08.20 в 11:16
Георги Киряков

Георги Киряков: Да се снимаш с внуците не е план за излизане от кризата

Очаква се днес премиерът Бойко Борисов да вземе важно решение. Блокадите на ключове кръстовища продължават. Протестиращите пред Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" заявиха пред БНР, че в знак на добра воля ще преместят лагера си и ще се присъединят към съмишлениците си пред Министерския съвет.  Политологът Георги Киряков..

публикувано на 10.08.20 в 10:13

Изборът на Виктор Иванов

Три български книги и хиляди километри пътуване през местата, описани в две от тях. Целта е литературните произведения да бъдат раздавани като дарения на местни библиотеки, свещенници, имами и предприемачи, чрез които да стигнат до повече хора. Така може да бъде описана накратко идеята на 32-годишния Виктор Иванов, който за 24 часа успя да събере 2200..

публикувано на 07.08.20 в 11:08