Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Румяна Динолова: Психичното здраве на българите не се подобрява

| обновено на 13.07.20 в 17:44
Д-р Румяна Динолова
Снимка: Стаматина Никова

Необходима е нулева толерантност към насилието. Психичното здраве на българите не се подобрява. Това сочи опитът на д-р Румяна Динолова в отдел "Психично здраве" на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Тя е и национален координатор по проблемите на насилието в България. В "За здравето" д-р Румяна Динолова коментира:

"Всъщност този процес все още не се координира. Опитите са различните неправителствени организации и различните правителствени институции, които имат отношение по проблема с насилието, е да започнат да работят заедно срещу насилието. Да се предлагат все повече услуги на хора, преживели насилие, както и непрекъсната борба, превенция на насилието, която да е адекватна."

Кое ни прави толкова гневни и толкова склонни към агресия

"В последните месеци ситуацията на Covid-19, принудителната изолация в световен мащаб, е прецедент за човечеството. До този момент по тази начин, дори и при други световни епидемии не са случвали точно по този начин нещата. Хората в много страни бяха изолирани и затворени по домовете си. Всякакви информационни потоци ни заливаха със страховити послания. Затварянето, и страхът, и незнанието, най-вече усещането, че няма възможности да се пребориш с този неясен, неразпознаваем, непознат враг, който може да те унищожи. Всичко това оказва влияние върху психиката и тепърва професионалистите полагат усилия за това как цялата ситуация се отрази. Какво се случи в тази епидемия – страхът, изолацията – как се отразиха на психичното здраве?"

Има данни, че нивата на тревожност се покачват в различните общества, че се повишава агресията. Много усилия се насочват към изследване на феномена домашно насилие. Има ясни и категорични данни, които ООН презентира. Д-р Динолова цитира данните за домашното насилие в световен мащаб. У нас са известни данните от Телефон 112, които отчитат средно 18% на увеличаване на сигналите за домашно насилие. Има и други телефонни линии от неправителствени организации. 

Феноменът домашно насилие е многокомпонентен и многофакторен

"Лесно е да се каже, че когато има конфликт, ще го разрешиш със спокоен разговор. Но е трудно да се направи. Иска се доста консистентна работа по отношение на това как да формираме нулева толерантност към насилието у нашите деца. Често ние казваме на децата си "Не трябва да се биеш", а в ситуация на конфликт първата реакция е да скочим, да се скараме, та и до юмруци."


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хайгашод Агасян

Хайгашод Агасян за времената и правилата

Има нещо, което не е наред с човешките взаимоотношения. Говоря в по-голям мащаб. Всеки се среща, разминава се... Аз съм наблюдателен човек и виждам, че хората нямат настроение, хората са с обострени сетива. Реагират често неадекватно и агресивно. Това сподели в "Нашият ден" композиторът  Хайгашод Агасян. Музикантът даде пример със случай с него в..

публикувано на 03.08.20 в 16:11

Гарелов: За успеха на протестите съдя по уплахата на управляващите

Човешкият характер е такъв, че бързо забравя лошото. Всичко, което сме правили милион пъти, сега все едно го правим за първи път. Така се изрази журналистът Иван Гарелов, главен герой в "Нашият ден", по повод пандемията и продължителната изолация, която тя наложи: "Съвременният свят има начин за противодействие срещу неща, които познава, а това се случва..

публикувано на 03.08.20 в 14:42
Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: И системата, и хората трябва да се сменят

Протестите у нас продължават вече 26 дни. Блокирани са ключови кръстовища, напрежението ескалира, а няма оставки. Очаква се реакция от страна на управляващите. Каква би била тя и как би била изразена, коментира в "Нашият ден" културологът проф. Ивайло Дичев: "Много е трудно да се каже каква ще бъде реакцията на управляващите. Битка едва сега започва, все..

публикувано на 03.08.20 в 11:00

Българите навсякъде сме една общност, съпричастни сме с протестите

Пореден 26-и ден на протести с искания за оставки на правителството и на главния прокурор блокират възлови кръстовища в цялата страна, а българите в чужбина в два поредни дни напомниха за себе си, за многолюдността си и за факта, че ги интересува какво става в родината им. В подкрепа на българите у нас е и българската диаспора в големите европейски..

публикувано на 03.08.20 в 10:58

Мечтите на Яна

Има хора, на които никога не им пречат обстоятелствата и времето. Хора, които успяват да създават и да са полезни за другите и за себе си въпреки обстоятелствата. Такава е и Яна Караиванова, предприемач и текстилен инженер – гост на Нина Цанева в рубриката „Главен герой“. Яна Караиванова с амбиция, подготовка и много труд заедно със семейството си..

публикувано на 31.07.20 в 14:25