Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятната Киномания идва с изкушаващи заглавия

Специалното издание на фестивала ще се проведе между 20-22 юли и 4-10 август на Платформа А6

БНР Новини
Гаел Гарсия Бернал, Пенелопе Крус и Едгар Рамирес, звездите на "Шпионската афера "Оса""
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киното през лятото не е само блокбъстъри и супергеройски поредици. В отпускарски и пандемични условия лятното издание на Киномания се е постарало да подбере и представи интересни и вълнуващи заглавия за киноманите.

Форумът се открива с "Шпионската афера "Оса" с Пенелопе Крус, Едгар Рамирес и Гаел Гарсия Бернал, политически трилър на френския режисьор Оливие Асаяс. Той проследява съдбата на кубински дисиденти по време на икономическия колапс на страната в началото на 90-те години, последвал разпада на Съветския съюз.

Има и селекция от филми на Уди Алън, снимани през 90-те години на ХХ в., които досега българската публика не е гледала на голям екран.



В минипанорамата филми на Алън са включени: "Сладък и гаден" с Шон Пен, донякъде базиран върху живота на Джанго Райнхард; "Всеки казва "Обичам те" – първи мюзикъл в богатата филмография на режисьора, в който участва цяла плеяда знаменити актьори, наред със самия Уди Алън, разбира се, Голди Хоун, Джулия Робъртс, Дрю Баримор  Едуард Нортън, Тим Рот, Натали Портман и др.

"Могъщата Афродита" е не по-малко интересно заглавие, което носи "Оскар" за главна женска роля на Мира Сорвино. Филмът е е любопитна нова вариация на обичайните невротични интелектуалци от средната класа, които Алън с такова постоянство въплъщава в своите филми. 

Друга порция авторефлексия, изтъкана от самоирония и хумор, е "Да разнищим Хари". 

"Знаменитост" е черно-бяла лента, поклон пред "Сладък живот" на Фелини, в който героите са патетично повърхностни и изпълнени със самозаблуждения в инфантилното си преследване на славата или в безмозъчното обожание на известните.

Клаус Мария Брандауер и Ищван Сабо

Публиката очаква и "Окончателен доклад" на Ищван Сабо – първият му филм след 10-годишна пауза, в който ще видим отново неподражаемия Клаус Мария Брандауер.

Испанско-аржентинският "Героични каръци" е майсторска комедия, показваща докъде могат да стигнат обикновените хора, подведени от институциите.



"Как да бъдеш добра съпруга" пък е премиерното френско заглавие с Жулиет Бинош, която играе директорка на пансион за благородни девици, подготвяни да бъдат добри буржоазни съпруги през турбулентната 1968 г., която преобръща стойности и ценности и дава импулса, който кара Полет – героинята на Бинош – и нейните питомки да преосмислят приоритетите си.

Лятната Киномания се провежда от 20 до 22 юли и от 4 до 10 август. Всички прожекции ще са на откритата платформа А6.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40