Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пърформансът „Видение“ на 16 и 18 юли в Националния студентски дом

БНР Новини
Борис Далчев и Михаела Добрева в подвижното студио на „Аларма“ под открито небе
Снимка: архив на „Аларма“

Видениее съвместно начинание на екипа на СъпроматМихаела Добрева и Борис Далчев (среда и мултимедия) и Цвета Дойчева, която освен хореограф, тук е и участник в самия пърформанс заедно с Биляна Георгиева, Иван Николов и Стилиян Желязков. Останалите замесени са Яна Лозева (фотограф), Хасан Халилов (автор на плаката) и не на последно място – Ангел Симитчиев, на чийто последен музикален албум под името Mytrip направихме световна радиопремиера в „Аларма“ в началото на месеца.

Премиерата на „Видение“ беше на 5 март (в седмицата преди светът да тръгне в тази донякъде неочаквана посока), но – парадоксално или закономерно – форматът на пърформанса е изключително актуален спрямо настоящата препоръчително камерна ситуация, която трябва да се съблюдава по време на културни и други събития. Философски „Видение“ се занимава с това, което ни дават и отнемат огледалните образи – е съвременната епоха, с една идея по-дигитална от времената на ужасения от огледалата Борхес. Авторите го формулират като „опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика. Публиката е поканена да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите ѝ части. Възприятията за реалността са пречупени, както и усещането за “себе си” във физическите измерения и спрямо другите“.

„Видение“ може да се преживее по три пъти дневно днес (16 юли) и в събота (18 юли), съответно от 18:00, 19:30 и 21:00 ч. в Националния студентски дом. А тук ви предлагаме и разговора с Михаела Добрева и Борис Далчев, който записахме в подвижното радиостудио на „Аларма“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фиоренца Косото – звезда с ослепително сияние

Знаменитото италианско мецосопрано стъпва на голямата сцена, когато е на 22 години. Исторически миг, тъй като през 1957 г. в Ла Скала е световната премиера на „Диалози на кармелитките“ от Пуленк. Две години по-късно е дебютът ѝ в Ковънт Гардън в „Медея“ на Керубини. На достолепната сцена Фиоренца извайва едни от най-ярките си роли: Амнерис, Еболи,..

публикувано на 16.01.21 в 08:15

Програма на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 януари 2021 година

16 януари 3.00 часа – Ейвинд Грувен (1901-1977), ув. Хьоларлюд, oп. 38. 3.07 часа – Йозеф Хайдн (1732-1809), Финал. Алегро из Концерт за тромпет и оркестър в ми бемол мажор Hob. VIIe:1. Соло тромпет - Уле Едвард Антонсен. 3.13 часа- Томазо Албинони (1671-1751), Алегро из Концерт за тромпет в си бемол мажор, oп. 7. Соло тромпет – Уле Едвард Антонсен...

публикувано на 15.01.21 в 09:16
Боб Минцър

Музикален размер XL

Музикалното въведение в „Джаз клуб“ този път е ефектна композиция на саксофониста Боб Минцър, наречена „Ню Рошел“ – град в щата Ню Йорк и родно място на музиканта. Изпълнението е на Bob Mintzer & All L.A. Band.  Десетилетия наред саксофонистът е неотделима част от американския инструментален квартет „Йелоуджакетс“ (Yellowjackets), а записът на „Ню..

публикувано на 14.01.21 в 09:00
Андреа Витело

Андреа Витело – Важно е да се свири музиката на днешния ден

Поводът за срещата с италианския диригент Андреа Витело е издаденият неотдавна негов диск „Октети“, записан със „Солистите на Скалата“, в който са събрани Октет за духови инструменти на Игор Стравински, Октет на Петер Йотвьош, Октет на Алесио Елиа, „by heart“ на Албертас Навикас и „Gargoyles in love“ на Рита Уеда. На 10 септември миналата година..

публикувано на 13.01.21 в 09:52

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, януари 2021

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 12.01.21 в 08:55