Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пърформансът „Видение“ на 16 и 18 юли в Националния студентски дом

БНР Новини
Борис Далчев и Михаела Добрева в подвижното студио на „Аларма“ под открито небе
Снимка: архив на „Аларма“

Видениее съвместно начинание на екипа на СъпроматМихаела Добрева и Борис Далчев (среда и мултимедия) и Цвета Дойчева, която освен хореограф, тук е и участник в самия пърформанс заедно с Биляна Георгиева, Иван Николов и Стилиян Желязков. Останалите замесени са Яна Лозева (фотограф), Хасан Халилов (автор на плаката) и не на последно място – Ангел Симитчиев, на чийто последен музикален албум под името Mytrip направихме световна радиопремиера в „Аларма“ в началото на месеца.

Премиерата на „Видение“ беше на 5 март (в седмицата преди светът да тръгне в тази донякъде неочаквана посока), но – парадоксално или закономерно – форматът на пърформанса е изключително актуален спрямо настоящата препоръчително камерна ситуация, която трябва да се съблюдава по време на културни и други събития. Философски „Видение“ се занимава с това, което ни дават и отнемат огледалните образи – е съвременната епоха, с една идея по-дигитална от времената на ужасения от огледалата Борхес. Авторите го формулират като „опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика. Публиката е поканена да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите ѝ части. Възприятията за реалността са пречупени, както и усещането за “себе си” във физическите измерения и спрямо другите“.

„Видение“ може да се преживее по три пъти дневно днес (16 юли) и в събота (18 юли), съответно от 18:00, 19:30 и 21:00 ч. в Националния студентски дом. А тук ви предлагаме и разговора с Михаела Добрева и Борис Далчев, който записахме в подвижното радиостудио на „Аларма“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Големият български цигулар Минчо Минчев на 70 години – щрихи от портрет

Ден след като Минчо Минчев навърши 70 години – знаменателно е роден на християнския празник „Вяра, надежда и любов“, „Музикалната вечер” на програма „Христо Ботев“ на 18 септември от 19.30 часа ще ви срещне с талантливия български музикант. Още два негови юбилея се сплитат през тази година – 60 години от първия му самостоятелен концерт на сцена и 30..

публикувано на 18.09.20 в 11:01
Трио „Арденца“: Галина Койчева (цигулка), Даниела Дикова (пиано) и Атанас Кръстев (виолончело)

Камерни концерти с музика от Лудвиг ван Бетовен

Избрани произведения от два камерни концерта, посветени на творчеството на Лудвиг ван Бетовен, включени в рамките на Международния музикален фестивал „Софийски музикални седмици“, ще прозвучат в предаването „Метроном“ на 17 септември от 19.20 часа. В предаването ще прозвучи премиерно изпълнение на Концерт за пиано, цигулка, виолончело и оркестър в..

публикувано на 17.09.20 в 12:05
Холограма на Калас по време на концерт, включващ нейни записи и жив оркестър в Мексико Сити

Божествената Мария Калас

Мария Калас e една от най-големите оперни певици на ХХ в. Легендарните ѝ роли продължават да пленяват и омагьосват милиони хора близо 40 години след смъртта ѝ на 16 септември 1977 г.  Калас е родена в Ню Йорк на 2 декември 1923 г. Обожавана в еднаква степен от публиката и критиката, тя притежава брилянтна вокална техника и драматичен талант, които ѝ..

публикувано на 16.09.20 в 12:14
Даниел Хоуп

Цигуларят Даниел Хоуп с двоен албум

Новият двоен албум на Даниел Хоуп „Belle Époque“ обединява както популярен така и рядко изпълняван класически репертоар, който се появява в големите музикални столици на Европа през десетилетието от началото на 20 век до Първата световна война, която промени света завинаги. За Даниел Хоуп la Belle epoque отдавна притежава завладяващо очарование. „Често ми..

публикувано на 16.09.20 в 08:55
Биляна Ангелова

София пее нови български песни

Днес (15 септември) на лятната сцена на НДК Платформа А6 от 19 часа започва фестивалът за поп и рок музика, посветен на новата българска песен. Това е 10-ото му юбилейно издание. Сред участниците във това музикално събитие е и нашата талантлива колежка Биляна Ангелова – композитор, пианист и музикален продуцент в БНР. Нейните песни често звучат в..

публикувано на 15.09.20 в 16:25