Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Пърформансът „Видение“ на 16 и 18 юли в Националния студентски дом

БНР Новини
Борис Далчев и Михаела Добрева в подвижното студио на „Аларма“ под открито небе
Снимка: архив на „Аларма“

Видениее съвместно начинание на екипа на СъпроматМихаела Добрева и Борис Далчев (среда и мултимедия) и Цвета Дойчева, която освен хореограф, тук е и участник в самия пърформанс заедно с Биляна Георгиева, Иван Николов и Стилиян Желязков. Останалите замесени са Яна Лозева (фотограф), Хасан Халилов (автор на плаката) и не на последно място – Ангел Симитчиев, на чийто последен музикален албум под името Mytrip направихме световна радиопремиера в „Аларма“ в началото на месеца.

Премиерата на „Видение“ беше на 5 март (в седмицата преди светът да тръгне в тази донякъде неочаквана посока), но – парадоксално или закономерно – форматът на пърформанса е изключително актуален спрямо настоящата препоръчително камерна ситуация, която трябва да се съблюдава по време на културни и други събития. Философски „Видение“ се занимава с това, което ни дават и отнемат огледалните образи – е съвременната епоха, с една идея по-дигитална от времената на ужасения от огледалата Борхес. Авторите го формулират като „опит за полифония от движение, обект, субект, дигитална медия и музика. Публиката е поканена да стане част от кинетиката на картината, сътворена в пространството, да усети и да подреди в собствен ред разпръснатите ѝ части. Възприятията за реалността са пречупени, както и усещането за “себе си” във физическите измерения и спрямо другите“.

„Видение“ може да се преживее по три пъти дневно днес (16 юли) и в събота (18 юли), съответно от 18:00, 19:30 и 21:00 ч. в Националния студентски дом. А тук ви предлагаме и разговора с Михаела Добрева и Борис Далчев, който записахме в подвижното радиостудио на „Аларма“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Соня Йончева в "Норма" на Белини директно от Метрополитън опера

Съботната опера вечер (25 март) предлага поредна среща с голямото оперно изкуство. Творбата е "Норма" от Винченцо Белини, която предаваме директно от Метрополитън опера Ню Йорк. Стилът на Белини покорява с прекрасно познаване за човешкия глас и неговото пълноценно изполване чрез средствата на музиката. След "Медея" на Керубини, "Норма" е втората..

публикувано на 25.03.23 в 08:05
Георги Андреев

Рожден ден празнува българският композитор Георги Андреев

На 24 март композиторът Георги Андреев празнува рожден ден. Той получава и фолклорно, и класическо образование. Завършва Училището за народна музика в Широка лъка с гъдулка и Музикалната академия в София с композиция при проф. Александър Текелиев. Повечето от произведенията му са белязани от фолклора и звучат с много енергия, мащабно и..

публикувано на 24.03.23 в 12:30

Яна Бурова – младост, вдъхновение и талант

Една от представителките на новата генерация български музиканти – цигуларката Яна Бурова е активно концертиращ артист в соловата и камерна музика в България и Европа. Преподавател в "Emanuel School" и "Eltham Church of England", Лондон, тя е една от последните възпитанички на големия цигулков виртуоз Ифра Нийман и винаги търсеща нови хоризонти в..

публикувано на 24.03.23 в 09:30

"Дидона и Еней" от Пърсел в запис от Роял Албърт Хол

По случай Европейския ден на ранната музика, който от 2013 г. се отбелязва на 21 март, в предаването "Музика хисторика" представяме запис на операта "Дидона и Еней" от Хенри Пърсел, предоставен от Европейския съюз за радио и телевизия. Постановката е от фестивала Би Би Си Промс в Лондон и в главните роли влизат мецосопраното Алис Кут – Дидона,..

публикувано на 21.03.23 в 08:40

70 години от откриването на Пловдивската опера

Пловдивската опера е един от водещите български театри. Този сезон тя отбелязва 70 години от създаването си. През 1953 г., шест години след формирането на Държавен симфоничен оркестър в града , на 20 март излиза постановлението за създаване на Държавен оперен театър в Пловдив . Прави се конкурс за солисти, певци и оркестранти. За..

публикувано на 20.03.23 в 11:20