Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Един разказ за Побитите камъни

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Ако не знаете накъде да поемете през лятната си отпуска - природният феномен Побитите камъни е подходяща дестинация. Тя се намира край Варна и е единственият обособен музей под открито небе, едно от чудесата на България.

Наричат се побити, защото нямат основа, буквално са забити в земята. Има над 15 опита за обяснения на феномена. Разберете коя е най-вероятната версия за появата им.

Районът около Побитите камъни е полупустинен и големи площи са покрити с бели, сиво-бели до жълтеникави пясъци. Флората е представена от редки растителни видове като неделенолистно великденче, кактуси, планинска роза, боянка, пясъчно коило… Част от растенията са включени в Червената книга на България като редки и застрашени видове.

За Побитите камъни разказват историци, ботаници и геолози - Стилиян Марков от Природонаучния музей във Варна и отговорник на обект „Побити камъни“, директорът на Музея на мозайките в гр. Девня – Иван Сутев и на доц. Антоанета Петрова, директор на Ботаническата градина към БАН.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Латински смутители в Константинопол

За Православната и Католическата църкви днес всички знаят, че имат различия, свързани с разбирането на каноните на вярата, с ритуални практики, с богослужебните процедури. В миналото обаче това не е било толкова ясно, дори обратно – мнозина теолози и църковни дейци са се опитвали да намерят общ път, благодарение на който противоречията да бъдат..

публикувано на 27.11.20 в 08:35
Българското училище „Д-р Стамен Григоров“ в Женева

На училище в Швейцария

За швейцарското образование, впрочем, както и за самата държава, не се чува много. Това не пречи международното изследване ПИЗА да отчита много добри резултати на 15-годишните швейцарски ученици. В опит да разберем каква е формулата за успеха на средното образование там се опитахме да получим представа за него чрез личния опит на едно..

публикувано на 26.11.20 в 19:51

SOS Детски селища България за правата на децата

В края на миналата седмица се навършиха 31 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Една от най-големите международни организации, която се грижи за защита на правата на децата в България, е SOS Детски селища . Как Организацията гарантира спазването на правата на децата; как самите деца научават за правата си и как участват в..

публикувано на 26.11.20 в 08:25

Питайте преводачите или професия медицински преводач

Медицинският превод е област, с която се запознаваме в тежки и критични за нас или близките ни ситуации. Иначе тя е жизнено необходима при обмена на знания и опит в медицинската общност.  С какво се сблъсква медицинският преводач в работата си, как се научава да поема огромната отговорност да намери най-точното и недвусмислено съответствие на..

обновено на 25.11.20 в 12:11

Допълнителната и алтернативна комуникация – светът и ние

Немислимо е днес да си представим развитието на която и да е област от живота ни без новите технологии. Как те променят живота на хората с увреждания и проблеми в комуникацията; какви възможности за себеизразяване им предоставят; достъпни ли са за нуждаещите се от тях и в България. За всичко това разговаряхме в предаването от 23 ноември . Наш..

публикувано на 25.11.20 в 08:35