Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фолклорният танц и неговото отражение в модерния свят

БНР Новини
Снимка: БАФЦ

Българският фолклор отдавна е повод за полюсни мнения. Хорото например често се свързва с удобно настанилия се у нас псевдопатриотизъм. Това обаче не променя факта, че българският народен танц е изкуство като всяко друго. Той учи на дисциплина, координация и уважение към тялото и най-вече към културата. Танците изграждат характер и спомагат за интелектуалното и културно развитие на децата. Това стана ясно и от разговора с хореографа Христо Станков във „Време и половина“.

Станков е председател на Българския арт и фолклорен център „Нестия“. Той е организатор на близо 45 фестивала. Създател е и на националната кампания „Да запалим и съхраним огъня български“, която пък цели да възроди интереса към българския фолклор. Хореографът инициира и приемането на Закон за защита на българския фолклор. Идеята е законът да се превърне в държавна политика. Засега обаче той е само проект, който чака своето време.

Христо Станков иска да запали огъня в душите на хората, които обичат фолклора и се гордеят с него. Независимо на каква възраст са. За това говори и в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Томислав Байнов

Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния театър в Пловдив

Бах и Моцарт ще звучат на четири рояла в Античния театър в Пловдив. Събитието е предвидено за 19 септември, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Създател и идеолог на проекта е маестро проф. Томислав Байнов , който миналата есен представи своите "Концерти на осем рояла". На концерта той ще свири заедно с Донка Ангъчева, Зузана Суханова и Наре..

публикувано на 07.08.20 в 16:27
Криста Бел на „Аларма Пънк Джаз“ (08/11/2019)

Най-доброто от „Аларма“ и „Аларма Пънк Джаз“ през лятото

По традиция всеки август във времето на „Аларма“ (от понеделник до петък от 21.30 до 23.00 ч.) по програма „Христо Ботев“ звучат колажи от най-интересните концерти от серията „Аларма Пънк Джаз“ от изтеклата година. Разбира се, екипът на „Аларма“ разполага с огромно количество такива от 2019 г., записани от екип на „Външни предавания“ (Иван Аланджийски и..

публикувано на 05.08.20 в 15:42

„Севилският бръснар”, опера в три действия от Джоакино Росини (съдържание)

Либрето: Чезаре Стербини – по едноименната комедия на Бомарше Премиера: 20 февруари 1816 г. в театър „Арджентина”, Рим Действащи лица: • Розина, подопечна на доктор Бартоло – сопран • Доктор Бартоло – бас • Граф Алмавива, местен благородник, използва псевдонима Линдоро – тенор • Фигаро, Севилски бръснар – баритон • Фиорелло, слуга на..

публикувано на 05.08.20 в 15:20

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, август 2020

В класацията „Надпяване“ всеки месец ви представяме различна музика. Стараем се да бъдем на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравяме традиционното звучене на любимата ни народна музика. В нашия ефир ще чуете да се надпяват не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен актуална музика от фонда на БНР в нашата..

обновено на 05.08.20 в 11:59

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 август 2020 година

1 август Изпълнения на Роджър Морело (виолончело). 3.00 часа – Дьорд Лигети (1923-2006), Соната за виолончело. 3.10 часа – Елизенда Фабрегас (1955), Почит към Пабло Казалс. 3.18 часа – Джордж Кръмб (1929), Соната за виолончело (1955). 3.32 часа – Жоан Магране Фигера (1988), „Гробница“. 3.40 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Соната за виолончело в ми..

публикувано на 31.07.20 в 15:30