Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съкровището от Калиакра гостува в Балчик

Националният исторически музей (НИМ) показва съкровищата от Калиакра. Изложбата се открива на 6 август в "Двореца" в Балчик, съобщават от НИМ. Ще бъдат представени експонати от фонда на НИМ "Татарска плячка". Това са артефакти, открити при провеждането на редовни разкопки на НИМ на нос Калиакра под ръководството на директора на музея доц. д-р Бони Петрунова,

дългогодишен проучвател на археологическия обект.

Сред тях има предмети от злато, сребро, сребро с позлата, карнеол, берил, гагат. Всички те са достигнали до нас в малък глинен съд, укрит под плочника на къща, построена от татарите и опожарена в края на 14-и век. Собственикът ѝ така и не е успял да се върне за съдържанието на този глинен трезор, грижливо поставен под пода на татарската къща.

Съкровището съдържа и 8 венециански златни монети, неоткривани досега при археологически разкопки. Те принадлежат на петима от дожовете на Венеция и са още едно свидетелство за ключовата роля на добруджанската столица Калиакра в историята на Второто българско царство.

По време на събитието ще бъде представена и новата книга на доц. Бони Петрунова "Съкровището от крепостта Калиакра. Татарска плячка". Изложбата и книгата са посветени на откритото през 2018 г. богато съкровище от златни и сребърни предмети.

Изложбата може да бъде разгледана в Каменна зала на „Двореца” и ще гостува в гр. Балчик до края на месец октомври.

Снимки НИМ

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Калоянов

Sofia Art Week е отворена платформа за съвременни артисти

Тече третото издание на Sofia Art Week под името Swan Song или Лебедова песен. Фестивалът е по идея на Войн де Войн и Лизет Смит – събитие с нулев бюджет, организирано в бурни времена, призоваващо за незабавни действия и незабавно изказване, нещо по-близо до протеста, отколкото до съзерцанието, по-близо до културата на улицата, отколкото до културното..

публикувано на 23.09.20 в 13:08
Новата Огледална зала

Музеят на хумора и сатирата в Габрово c огледална зала

Крилатата фраза на Радой Ралин „Светът е оцелял, защото се е смял“ обединява една голяма част от артистичната бохема на Габрово. А Музеят на хумора и сатирата в града се присъедини към отбелязването на 160 години от обявяването му за град, с откриването на  огледалната зала,  създадена от художничката Невена Екимова.  В артистичната концепция..

публикувано на 23.09.20 в 11:51
Марк Кадин

Марк Кадин: Не мога да взема сила, мога само да я давам

Часове преди откриването на новия сезон на Симфоничния оркестър на БНР неговият главен диригент Марк Кадин гостува в рубриката "Главен герой". Новият концертен сезон ще се открие на 25 септември от 19:00 часа в голяма зала „България“. Солист ще бъде блестящият украински пианист Дмитро Чони – победител в най-престижни международни конкурси, който ще..

публикувано на 23.09.20 в 10:38
Маестро Йордан Камджалов

Трябват спешен ремонт и актуализация на критериите на българския народ

Диригент със световна известност, човек на духа и съпричастността към това, което се случва около него, един от надарените хора, които искат да направят с труда и таланта си света по-добро място за живеене.  Главен герой в "Нашият ден" е маестро Йордан Камджалов.  За своите каузи, мисии, за своите нови проекти и предизвикателства, както и за дълбинните..

публикувано на 23.09.20 в 10:00

„Софийски музикални седмици“ със спектакъл на Сцена „Сълза и смях“

Музикалният фестивал Софийски музикални седмици е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г. и носител на лейбъла за качество „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” на Европейската фестивална асоциация. В тазгодишното си 51-во издание фестивалът включва заглавието „Телефонна зависимост” – спектакъл в две действия по..

публикувано на 23.09.20 в 09:05