Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Виткова: Правителството неглижира проблема с развитието на епидемията

Здравната система е оставена на автопилот

д-р Мими Виткова
Снимка: БГНЕС

За реформите в здравеопазването и предизвикателствата. Успяхме ли и доколко да се справим с новото предизвикателство – Covid-19?

Бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова твърди, че в един начален период на епидемията от коронавирус сме успели да се справим, "даже се похвалихме, че сме първенци в Европа... Само че в последно време това, което наблюдаваме, е доста тревожно. Първо, след разхлабване на мерките у нас и около нас, нещата като че ли вече излизат извън контрол

Най-неприятното е загубата на доверие от страна на обществото – най-вече в правителството, разбира се, и в Щаба, който изчезна от полезрението. Колебаем се от единия полюс на рестриктивни мерки към другия полюс на абсолютно безконтролно развитие на ситуацията

Страхувам се, че с този темп на нарастване на броя на заболелите на здравната система не ѝ остава много време, за да се затрудни сериозно в предоставянето на медицинска помощ."

Същевременно посланията от Министерството на здравеопазването са, че здравната система е стабилна и ще издържи.

"Въпросът е колко ще издържи, като гледаме темпа на нарастване. В отделни региони диспропорциите са доста големи по отношение на дефицита на кадри. Най-вече в дефицита на анестезиолози, пък и не само. Ако смятаме, че лечението на тази специфична патология може да бъде поверено на всеки лекар – това е несериозно

На всичкото отгоре виждаме, че мерките, които се предприемат – може би заради страха на правителството, може би желанието на правителството да се справи с протестите – то просто неглижира проблема с развитието на епидемията. Епидемията сериозно настъпва в целия свят. Дали е втора вълна, дали е продължение на първата вълна... настъпват мутации в самия вирус. Всички признават, че заразяването между хората става по-бързо. За мен нещата не са никак успокоителниСтрахувам се, че на ниво правителство проблемите се подценяват и въвеждането на определени мерки, може би, закъснява."

Повече политически ли са аспектите при управлението на Covid-19

"Категорично да. Няма никакво обяснение как на фона на създадения щаб се създаде и паралелна структура – Експертен медицински съвет. Какво пречеше всички специалисти да бъдат обединени в една структура и съответно решенията, които се вземат, да бъдат еднопосочни? За да не се създава объркване в обществото. Още повече, че е доста продължителен периодът, а не се знае и докога, в който хората ще бъдат поставени в необичайни условия на живот."

Д-р Мими Виткова определи увеличението на клиничните пътеки с 10% така:

"Българското здравеопазване боледува доста сериозно от дълги години. В зората на демокрацията обвиненията към системата, която беше дълбоко социална, бяха, че тя не е пазарно ориентирана и се смяташе, че пазарната ориентация на системата би помогнало да се подобрят грижите за болните, като се увеличат възнагражденията на медицинските специалисти. Това не се случи. Тази свръхпазарност на системата не води и в световен мащаб нито до подобряване на грижите, нито до справяне със социално значимите заболявания, нито пък са доволни всички медицински специалисти. Това доведе до концентрация на болнична помощ и на медицински специалисти в няколко града на страната. Цели райони са в тежък дефицит. 

Диспропорциите в здравната система – относно структури, организация на дейност и кадри – са толкова вопиющи, че е трудно да разберем докъде ще стигнат нещата. Изглежда като че системата е оставена на автопилот. Контролът върху нея е никакъв. Всяко здравно заведение, изхождайки от статуса си на търговски субект, си изработва свои правила, въвежда свои такси..."

Според д-р Виткова, ако нещата продължат така, системата тежко ще катастрофира.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нужни ли са промени в Конституцията за ефективна реформа на съдебната система

"Нищо правно няма в разговора за нова българска Конституция, въпросът не е юридически, а чисто политически. Няма нужда от нова Конституция". Това каза пред БНР проф. Даниел Вълчев , декан на Юридическия факултет на Софийския университет, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция. "В нашето общество има теми, които винаги могат да се..

публикувано на 18.09.20 в 12:19

Промените в Изборния кодекс – кого ползват

Промените в Изборния кодекс по време на протести и предстоящи избори. Народното събрание реши окончателно ЦИК да наеме или да закупи машините за гласуване. Като че няма избори, преди които да не се правят промени в изборното законодателство. За какво говори това – коментар в "Нашият ден" прави   Петко Георгиев , журналист и наблюдател на изборите:..

публикувано на 18.09.20 в 10:29

Откъде тръгва проблемът с безводието

Половин България може да има проблеми с водата, ако не бъдат взети мерки, прогнозира тези дни екоминистърът Емил Димитров и визира няколко области – Сливен, Ямбол, Бургас и Варна. В същото време жителите на община Севлиево страдат от безводие, при това хронично, и мерките, взети в годините досега, не са докарали водата до къщите на хората. В Севлиево се..

публикувано на 18.09.20 в 10:07

Философия на незаконния дом

Кражба ли е частната собственост, имаме ли правото да бъдем приютени в собствено леговище, или да се самонастаним в питоса на Диоген, и защо е сгрешена логиката на Закона за устройство на територията (ЗУТ)? Как проблемът с незаконното строителство попада в контекста на гражданските протести? Отговори на тези въпроси, до един търсещи..

публикувано на 18.09.20 в 09:10

Училище и вирус

Как изглежда връщането в училище по време на пандемията от Covid-19, какви са мерките и достатъчни ли са те, има ли стратегия и ясен план при случай на заболели учители, и ученици? Отварянето на училищата не е самостоятелна мярка, а е част от поредицата действия за връщане към нормален живот, но при малко по-разични условия. Поради променящата..

публикувано на 17.09.20 в 14:42