Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Началото на учебната година – въпроси и неизвестни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Учебната година у нас ще започне присъствено, но как ще продължи, ако епидемичната обстановка се влоши – този въпрос буди тревоги и притеснения.

Как ще се отрази това на родителите, които вече изчерпаха платения си и неплатен отпуск. А и ако детето остане у дома, родителят бива ангажиран с учебния процес. Какви възможности има за подкрепа на родителите.

Чуйте какво мислят те от разговора с Яна Алексиева от "Асоциация Родители"

Не по-малко притеснени са директорите на училища и самите учители. 

Ако се наложи повторно затваряне на училищата, това ги изправя пред необходимостта от връщане на дистанционната форма. 

Говори се за вариант, при който класовете да се делят и да се редуват присъствено и дистанционно обучение – това обаче създава редица трудности, а на места дори е невъзможно.

Редуването може да остане за децата от първи клас, но тогава те биха заели цялата база, с което възможността за занимания на по-големите ученици отпада.

Чуйте разговора с Елка Велкова, директор на 26-о столичното училище "Йордан Йовков".

Как ще протече учебният процес в прогимназията и пред какви предизвикателства са изправени експертите? 

Всяко училище ще трябва да разработи собствена пътна карта за справяне и да избере кои мерки са приложими за него.

Резултатите от делегирането на повече независимост на училищата и свобода да вземат решения даде резултат – тази година баловете при кандидатстване са високи и кампанията премина успешно – донякъде парадоксален факт на фона на безпрецедентната ситуация. 

Как се получи така, че в желани гимназии останаха незаети места, дори след трето класиране.

Чуйте разговора с Ваня Станчева – старши експерт по организация на средното образование в РУО - София град към МОН.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какъв е пътят на една ваксина и на проучване на ново лекарство

Какъв е пътят на една ваксина и на проучването на ново лекарство? Колко дълго може да трае позитивният ефект на ваксината? Открита е протеинова молекула, която може да бъде база за създаване на лекарство срещу коронавируса.  Всички теми теми коментира в "За здравето" фармакологът п роф. Витан Влахов. За Covid-19 "Уникално – най-голяма..

публикувано на 24.09.20 в 11:31

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите

Посланията на тютюневата индустрия, които пристигат при нас чрез медиите. Дълъг ли е пътят от истината до монипулацията  – за това разговарят в "Нашият ден" Павел Антов, съдружник на Фондация "BlueLink", журналистът Венцислав Илчев и редакторът Стефани Ангелова. Заглавия от рода на "Има и полза от тютюнопушенето", "Заболявания от електронни цигари в..

публикувано на 24.09.20 в 10:05

Как се променя гражданското общество

Как се промени гражданското общество на България през последните месеци на ограничения, протести и противопоставяне на различни групи по различни признаци? "Най-общо говорим за криза. Криза на посткомунистическия модел – предопределена от това, че по време на прехода не бяха осъществени онези стъпки, които да ни направят модерно европейско общество,..

публикувано на 24.09.20 в 09:52
Линда Ауанис

"Добре дошли в българското училище" – кампания за деца бежанци

„Децата на бежанците са тези, които най-бързо научават езика, първи откриват приятели, най-лесно успяват да се адаптират в новата среда и да открият своето пълноценно място в обществото ни. Това е възможно само тогава, когато те посещават българско училище заедно с българските деца, казва Линда Ауанис – основател и председател на..

публикувано на 23.09.20 в 14:12

Колко вредно е духовното ГМО

"Дайте ми лукс, нужното не ме интересува" – казва Оскар Уайлд. Безкрайно може да се спори кое е нужно и кое лукс по отношение на духовната храна. Но точно както луксозните стоки имат евтини имитации, духовната култура се копира от ерзац продукти, претендиращи да ни носят възвисяване. Имаме ли сетива да различаваме духовното ГМО в ситуация, в която..

публикувано на 23.09.20 в 09:55