Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Усещането е най-висшата форма на разбирането

Лъчезар Бояджиев
Снимка: night.bg

Културната програма на Гьоте-институт за месец август включва лекцията-пърформанс на художника Лъчезар Бояджиев – едно от най-ярките имена на българското съвременно изкуство.

Лекцията-пърформанс е озаглавена „Голямата любов на живота ми бе не-човек“. Тя е провокирана от участието му през 2008 година в едно биенале в Санта Фе, Ню Мексико – САЩ, и срещите му с индианци от местната общност. Авторът не пропуска възможността и в бурното лято на движението Black Lives Matter да насочи вниманието на публиката към въпросите за колониализма и нашето минало, но и настояще на „неколониална периферия“.

Проектът, който Лъчезар Бояджиев представя пред публиката в Гьоте-институт, е базиран на паралелите между познатото и далечното, човешката връзка и личното отношение, което „прекосява“ гигантски разстояния във времето, историята, културата, географията, изображението и езика.

Интерпретацията на обществените процеси със средствата на съвременното изкуство винаги е била част от авторския подход на Лъчезар Бояджиев. Tози път художникът анализира близостта между далечни и наглед не-свързани помежду си пространства, емоции и обекти.

"Лекцията-пърформанс проблематизира т.нар. „не-колониална периферия“ на Европа във формата на слайд-разказ за една човешка връзка – виртуално и професионално, но много лично съ-отношение, което „прекосява“ гигантски разстояния във времето и историята, културата, географията, езика, събития и действия в периода 2008-2018 г., чак до наши дни. В края лекцията се ангажира с актуалния дебат за паметниците, както и с някои пост-колониални с/у не-колониални човешки настройки, грижи и ПТС-мрънкане", казва Лъчезар Бояджиев.

Лъчезар Бояджиев е художник с мащабна международна практика и е член-основател на Института за съвременно изкуство в София. Участвал е в голям брой биеналета, групови изложби, конференции и резиденции от Сао Пауло до Куанджу, от Санта Фе до Сингапур, както и из цяла Европа. Наскоро – в края на месец юни – въпреки епидемията от коронавирус, Лъчезар Бояджиев откри в Солун своя ретроспективна изложба със заглавие „Ремонт в света на образите 1991-2019“.

Чуй