Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Африканска седмица в „Най-доброто от Аларма“

7
Виктор Велчев, Адама Дамбеле и Аруна Дамбеле
Снимка: личен архив

Тази година, тази особена година, в която сякаш всички дати са разместени, и Световният ден на Африка (поне в София) няма да се чества на 25 май, когато се пада официално, а на 22 август. Това, разбира се, е само формален повод в августовската серия „Най-доброто от Аларма“ по програма „Христо Ботев“, а и в други предавания и линии на БНР да си спретнем една запомняща се Седмица на африканските култури.
В делничните вечери във вечерната културна линия „Аларма“ (от 17 до 21 август в обичайното време: 21.30 - 23.00 ч.) екипът ни ви е подготвил следната програма:

• 17 август (понеделник)„Този, който бяга, се изгубва в бягството си“: портрет на младия музикант Адама Дамбеле от Буркина Фасо – между традиционните инструменти (балафон, джембе, еднострунна цигулка „соку“), ърбън-културата и слам-поезията и борбата за образование и равен старт на семейната му културна асоциация „Кануя“: интервю на Виктор Велчев, „нашия човек“ в Бобо Диуласо в месеците на пандемията;

• 18 август (вторник) – концерт от серията „АфроВизия“ на фестивала „Аларма Пънк Джаз“ от 6 юни 2019 г. с песни на ганайския шаман, сингър-сонграйтър и виртуоз на традиционната двуструнна китара „колого“ Аюуне Суле: запис от световната премиера на „българския квартет“ с Суле с Росен Захариев (тромпет, флюгелхорн, ударни, клавишни), Александър Даниел (барабани) и Константин Кучев (цигулка). Във втората част на предаването: Ивайло Кицов за новия албум на патриарха на етиопския джаз Мулату Астатке с австралийската формация Black Jesus Experience;

• 19 август (сряда) – интервю с ганайско-нигерийската писателка Тайе Селаси, автор на романа „Отивам си е възвратен глагол“ (издание на „Жанет 45“) от златния фонд на „Аларма“. Във втората част на предаването: „Студио Аларма“ представя фичър, разказващ историята на българската китара „Кремона“ на краля на блуса от Мали Али Фарка Туре;

• 20 август (четвъртък) – записи от турнето The Bulgarian Sunrise на дуото на Сибусиле Каба и Колофело Мпахо (ЮАР) в София, Пловдив, Казанлък, Бургас, Варна и Попово, организирано в края на юли 2019 г. от фестивала „Аларма Пънк Джаз“ и платформата Stretch. В рубриката „А сега внимавайте“ Ивайло Кицов също гледа към Южноафриканската република с втория студиен албум на британския саксофонист Шабака Хътчинс с групата му The Ancestors от Йоханесбург;

• 21 август (петък) – връщане в Западна Африка – Мали и Буркина Фасо с три различни истории от времената на социална изолация. Разказват перкусионистът-виртуоз и преподавател по ударни Аруна Дамбеле, майсторът на музикални инструменти Юсуф Кейта (брат на световноизвестния балафонист Али Кейта) и Сюлейман Соло Сана – хореограф, танцьор, изследовател на изчезващите традиции в малките населени места. И тримата, интервюирани от Виктор Велчев.

Разбира се, африканските акценти в третата августовска седмица на 2020 г. ще прекрачат границите на „Аларма“, така, както африканската култура отдавна-отдавна не се развива само на африканския континент. Ще можете да слушате още:

- интервюта с напусналите ни тази година класици на музиката на ХХ век Тони Алън (Нигерия) и Мори Канте (Гвинея) – също от златния архив на „Аларма“ – в традиционното едночасово повторение на най-доброто от „Аларма“ във вторник срещу сряда – 19 август – от 2 до 3 ч. след полунощ;

- истории от и за Деня на Африка на самия ден – с гости Мария Косса (България, Мозамбик), Марселийн Уеда (Кения) и Мария „Ladygreen” Никифорова, които са част от организаторите на събитието и от новата културна платформа Afro.BG – всичко това в „Мултикултурни“ диалози“ на 22 август (събота) от 15.00 до 15.30 ч.

- на разклонението на „Аларма“ по Радио Бинар пък – 24-часовия музикален стрийм „Пънк Джаз“ албум на седмицата е новият албум „Yene Mircha“ (в превод от амхарски „Моят избор“) на легендарния етиопски клавирист и акордеонист Хайлу Мергия – всеки ден до 23 август по три пъти дневно – съответно от 0.00, 12.00 и 18.00 ч.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Артис" с трето издание в София

"През тази година стартираме третото издание на "Международния музикален фестивал за класическа музика и изкуства". Подчертавам изкуства и правя това уточнение, защото в предишните издания, фестивалът   беше само с класическа музика. Сега разширяваме диапазона  ,включвайки различни изкуства, като в бъдеще тенденцията е форумът да обединява всички..

публикувано на 26.04.24 в 08:15

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20