Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тъмните ѝ материи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По-голямата част от материята в нашата вселена е Тъмна материя. Защо? Как откритието на Хигс бозона ще повлияе на бъдещето ни? На тези въпроси се опитват да отговорят физиците и докато обединяваха усилия в изследването на вселената, беше изработена по-прецизна електроника, по-бързи компютри, лазери за лечение на рак, детектори, които улесняват работата в болниците. Най-сетне от Големия андронен колайдер води началото си WWW – световната информационна мрежа.

Всичко това фундаменталните учени приемат за едва ли не като страничен продукт от работата си, докато се опитват да проникнат в тайните на вселената, която днес познаваме едва в 5%, при цялото натрупано познание.

A Measure of Truth - the LHC and the Universe се нарича онлайн събитието, организирано от „Рацио“ на 18 август. На него д-р Стивън Голдфарб ще отговаря на въпроси, свързани с бъдещето на Големия андронен колайдер (ЦЕРН) и вероятната функция на тъмната материя и тъмната енергия.

Повече за събитието, за природата на вселената и практическите измерения на фундаменталните изследвания, разказва д-р Никола Кереков.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Еврика! Успешни българи: Деметриа Танева и мотивацията да продължиш

Деметриа Танева е носител на стипендията на името на „Акад. Александър Теодоров-Балан“ за учебната 2020-2021 г. В момента Деметриа е студентка в СУ „Св. Климент Охридски“, специалност Българска филология, четвърти курс, и тази година ѝ предстои дипломиране. Срещата с нея е във времето, което тя дели между лекциите в Университета и стажа, който кара в..

публикувано на 10.05.21 в 17:15
Наско Стаменов

Наско Стаменов: Науката може да се пипа, подуши и види

В България на 10 май се отбелязва Денят на химика. Празникът е определен с решение на Общото събрание на Българската камара на химическата промишленост от 2001 г. Наско Стаменов е един от най-успешните вдъхновители за това децата да се занимават с наука в България. Освен че преподава на гимназисти в Националната природо-математическа..

публикувано на 10.05.21 в 10:51

Мечки позират по дърветата в Норвегия

Журналистката Наталия Бояджиева е водила слушателите на „Покана за пътуване“ при племена наемни убийци и човекоядци на Филипините и е разказвала как край Пънлай в Китай две морета се сблъскват, без да се слеят. Наталия е автор на книгите "Светлина от Изтока" и "Лицата на Филипините". Този път обаче впечатленията ѝ са от значително по-питомна държава –..

публикувано на 10.05.21 в 10:05
Изби в Швейцария

Швейцарските гозби издават бивша немотия

В тесните калдъръмени улички на Цюрих се гушат десетки кафененца и ресторантчета, но къде напира да иде любопитната ми душа – на заклет „хранителен сапьор“ – да хапне фондю, разбира се. Традиционната швейцарска гозба се прави от два вида местно сирене (нещо като по-„стойностни“ кашкавали), натрито с чесън дъно на специално котле, чаша бяло вино..

публикувано на 07.05.21 в 14:56
Томи Смит и Джон Карлос с вдигнати юмруци по време на награждаването на олимпийските игри през 1968 г.

За гените на смелостта

На Гергьовден обикновено говорим за храбростта и смелостта. В мирно време обаче, арената, на която най-ясно виждаме проявата на тези качества, е в спорта. Понякога той напомня военен сблъсък, друг път е тъкмо антипод на войната. Сигурно е, обаче, че благодарение на медиите, днес спортните състезания са се превърнали в епични спектакли, които..

публикувано на 06.05.21 в 16:25