Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на международна солидарност на журналистите

Димитър Кенаров: Ерозира доверието към журналистите

Липсва подготовка на българската полиция за подобен тип събития

Таксим, Димитър Кенаров
Снимка: личен архив

Индикация за какво са поредните случаи на саморазправа и обиди към журналисти? За журналистическата солидарност в България говори в "Нашият ден" Димитър Кенаров, журналист на свободна практика, поет, публицист и преводач, отразява протести на много места по света. Един от журналистите, пострадали по време на работа на 2 септември, е той. Как вижда медийната ситуация у нас Кенаров:

"От една страна, се чувствам много добре, защото покрай моя случай открих, че журналистическата солидарност е истинска. Много хора се свързаха с мен, от много журналистически организации изразиха съпричастност. Радвам се, че журналистите, като професионална общност са заедно, че могат да поддържат правата си и да се поддържат взаимно в тежки моменти. 

От друга страна, се чувствам и малко депресиран, защото, виждате какво се случа изобщо с насилието срещу журналисти, с цензурата... не само в България. Виждаме, че това е глобален проблем, където ерозира доверието към журналистите, поради това, че се е разбила цялата журналистическа среда, има и фалшиви новини... Журналистическата професия изгуби своята репутация и се случва често журналисти да стават обект на насилие."

"Избрах съвсем съзнателно да бъда журналист на свободна практика, защото обичам да пиша и да отразявам събития, които на мен лично са ми интересни. Това дава голяма свобода, пиша основно за англоезични медии, но и за български. И почти винаги аз избирам темите. Чисто финансово е много по-трудно. За съжаление е доста сложно човек да бъде на свободна практика."

Кенаров е наясно, че на такива места, като протести, в конфликтни зони, бил е в Ирак, Турция, Беларус, се поема определен риск:
"В случая проблемът не е в случаен удар или травма в хода на събитията, а по-скоро за целенасочен побой и за полицейски произвол. Оттука идва и целият проблем – не дори моята травма, а начина, по който тя беше нанесена."
Кенаров е категоричен, че липсва сериозна подготовка на българската полиция за подобен тип събития. "Не съм съгласен с твърденията, че полицията си е свършила чудесно работата.

Журналистът ще потърси своите права по съдебен ред: "За мен важното в случая е не някакво обезщетение, дори да получа такова, ще го даря за журналистически организации. Важен е принципът. Свързах се с колеги, с Николай Дойчинов от Франс прес, с Георги Кожухаров, които също пострадаха..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49