Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиопремиера на Деветия струнен квартет от Васил Казанджиев – в концерт на квартет „Фрош“

Снимка: архив на квартет „Фрош“

Изявите на струнен квартет „Фрош“ винаги са притегателно културно събитие за почитателите на камерната музика. Многобройни бяха и слушателите във виртуалното пространство на първия им оn line концерт, състоял се при закрити врати в камерна зала „България“ на 25 май 2020 г. Ще можете да го чуете в Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ на 11 септември 2020 г. от 19.30 часа.

Формацията, създадена преди 13 години, има своя емблематична звукова естетика, винаги изненадва с интересни идеи в прочита на богата стилова палитра от творби. С особено внимание обгръща музиката на нашето съвремие. Десетки са българските и световни премиери, осъществени от „Фрош“ на произведения от Джордж Кръм, Стив Райх, Тери Райли, Освалдо Голихов, на българските композитори Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Румен Бальозов, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, Любомир Денев и др.

В програмата ще чуете с радиопремиера най-новия Девети струнен квартет от Васил Казанджиев. Това е шестият квартет, който композиторът създава специално за „Фрош“. „Много ми допада този състав, много ги уважавам и харесвам. И когато има такива великолепни изпълнители, вдъхновението идва просто от себе си.“ – споделя академик Казанджиев – „Квартетът ми е много специален, за мен самият – реших, че трябва да напиша нещо крайно изчистено от всякакви външни ефекти. Най-стегнат като форма, по-концентриран във всички отношения, по-кротка музика, няма експерименти. Завърших партитурата в средата на миналата година. Квартетът е в едночасна форма, аз съм любител на тази форма. В нея в различни епизоди съществуват елементи от всички части на един класически квартет – бърза сонатна форма първа част, бавна втора част, скерцо и финал. Но по-скоро в движенията, в изразността е една фантазия.“

Първата пиеса, с която започва концертът на квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола) и Теодора Атанасова (виолончело), е Четвъртият квартет от Марин Големинов, наречен „Микроквартет“. Лауреат на няколко конкурса, през 2008 г. съставът печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на академик Марин Големинов. И още една обичана от музикантите творба е включена в програмата им – Вторият струнен квартет от Алберто Хинастера. Като завършек на Музикалната вечер ще чуете Клавирния квинтет в сол минор от Дмитрий Шостакович в изпълнение на квартет „Фрош“ и пианиста Евгени Божанов, с документален запис от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ - 2019 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 години от премиерата на филма The Doors

The Who, група белязала с творчеството си цяло едно поколение, днес има празник. На 1 март е роден вокалът на групата Роджър Долтри. В “Нашият ден“ музикалният журналист Ивайло Кицов разказва за тях. “Това е четвъртата британска вълна след Beatles, Rolling Stones и Kinks. Идеолози, бунтари и вечни примери за борбата между поколенията, която..

публикувано на 01.03.21 в 09:10
Роберто Аланя (Руджеро) и Анджела Георгиу (Магда)

От архивите на Метрополитън опера – „Лястовичката“ на Пучини

Една малко представяна творба, станала известна с арията на Магда „Chi`il bel sogno di Doreta“, която изпълняват всички сопрани на конкурси и концерти. Записът, който излъчва програма „Христо Ботев“ е от 10 януари 2009 г. Действащи лица и изпълнители: • Магда, сопран – Анджела Георгиу • Руджеро, тенор – Роберто Аланя • Лизет, сопран – Лизет Оропеза..

публикувано на 28.02.21 в 08:05

Програма на Еврокласик ноктюрно от 1 до 7 март 2021 година

1 март 3.00 часа – Густав Малер(1860-1911), Симфония № 3 в ре минор. Изпълняват Даниела Сидра (сопран), хор на Ла Скала, детски хор на Ла Скала с диригент Зубин Мета. 4.41часа – Райнхолд Глиер (1975-1956), Прелюд, Гавот, Берсьоз, Интермецо и Скерцо из Осем пиеси за цигулка и чело, оп. 39. Изпълняват Бюнчан Лий (цигулка) и Камерън Крозман (чело). 4.54..

публикувано на 27.02.21 в 17:45

„Фауст“ на Гуно – избрано от архива на Метрополитън опера

Спектакълът от декември 2011 г. е забележителен по много причини. На преден план в повечето публикации е коментирана режисурата: мрачна, с недоразвити идеи, несъответно „клинична“, но с интересни попадения. Дело на известния на Бродуей, носител на две награди Тони, филмов и театрален режисьор Дезмънд Маканъф. Критикувана и в същото време харесвана..

публикувано на 27.02.21 в 09:10
Пресконференция преди премиерата на операта „Сватбата на Фигаро“

Операта „Сватбата на Фигаро“ се завръща на сцената в Русе

Премиерата на обичаната Моцартова опера е на 28 февруари, неделя, от 19 часа, в Доходното здание . След „Мария Десислава“ на Парашкев Хаджиев това е второто голямо оперно заглавие, което Пламен Бейков поставя в Русе. Доверил се е на младия диригент Димитър Косев, който е виенски възпитаник и на художника Радослав Радославов. Ангажирани са само..

публикувано на 26.02.21 в 09:15