Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиопремиера на Деветия струнен квартет от Васил Казанджиев – в концерт на квартет „Фрош“

Снимка: архив на квартет „Фрош“

Изявите на струнен квартет „Фрош“ винаги са притегателно културно събитие за почитателите на камерната музика. Многобройни бяха и слушателите във виртуалното пространство на първия им оn line концерт, състоял се при закрити врати в камерна зала „България“ на 25 май 2020 г. Ще можете да го чуете в Музикалната вечер на програма „Христо Ботев“ на 11 септември 2020 г. от 19.30 часа.

Формацията, създадена преди 13 години, има своя емблематична звукова естетика, винаги изненадва с интересни идеи в прочита на богата стилова палитра от творби. С особено внимание обгръща музиката на нашето съвремие. Десетки са българските и световни премиери, осъществени от „Фрош“ на произведения от Джордж Кръм, Стив Райх, Тери Райли, Освалдо Голихов, на българските композитори Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Румен Бальозов, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, Любомир Денев и др.

В програмата ще чуете с радиопремиера най-новия Девети струнен квартет от Васил Казанджиев. Това е шестият квартет, който композиторът създава специално за „Фрош“. „Много ми допада този състав, много ги уважавам и харесвам. И когато има такива великолепни изпълнители, вдъхновението идва просто от себе си.“ – споделя академик Казанджиев – „Квартетът ми е много специален, за мен самият – реших, че трябва да напиша нещо крайно изчистено от всякакви външни ефекти. Най-стегнат като форма, по-концентриран във всички отношения, по-кротка музика, няма експерименти. Завърших партитурата в средата на миналата година. Квартетът е в едночасна форма, аз съм любител на тази форма. В нея в различни епизоди съществуват елементи от всички части на един класически квартет – бърза сонатна форма първа част, бавна втора част, скерцо и финал. Но по-скоро в движенията, в изразността е една фантазия.“

Първата пиеса, с която започва концертът на квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола) и Теодора Атанасова (виолончело), е Четвъртият квартет от Марин Големинов, наречен „Микроквартет“. Лауреат на няколко конкурса, през 2008 г. съставът печели първа награда на Академичния конкурс за камерна музика, посветен на академик Марин Големинов. И още една обичана от музикантите творба е включена в програмата им – Вторият струнен квартет от Алберто Хинастера. Като завършек на Музикалната вечер ще чуете Клавирния квинтет в сол минор от Дмитрий Шостакович в изпълнение на квартет „Фрош“ и пианиста Евгени Божанов, с документален запис от Международния фестивал „Софийски музикални седмици“ - 2019 г.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Рене Флеминг в ролята на Русалка

Из архивите на Метрополитън опера – „Русалка“ от Антонин Дворжак

„Русалка“ под режисурата на Ото Шенк се появява на сцената на Мет през 1993 година, възобновена е през 2014 г. Декорът е дело на Гюнтер Шнайдер-Симсън, реалистичен и детайлен до „последното цветенце на горската поляна“. Това е една живописна и пъстра постановка, достойна за илюстриране на луксозна детска книга, затова и критикувана. На фона на..

публикувано на 15.05.21 в 07:50

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 31 май 2021

16 май 3.00 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в Ре мажор RV.513 за две цигулки и оркестър. Солисти: Никола Бенедети (цигулка) и Родолфо Рихтер (цигулка) 3.17 часа – Георг Фридирх Хендел (1685-1759), Кончерто гросо в Си бемол мажор, оп. 3 № 2. 3.29 часа – Антонио Вивалди (1678-1741), Концерт в ре минор RV.514 за две цигулки и оркестър...

публикувано на 14.05.21 в 16:38

Радиосимфониците възхваляват Испания с музика от Шабрие, Родриго, Римски-Корсаков и Де Файя

Страна с богата история и уникална култура, Испания изиграва важна роля в развитието на западната музика. Нейното влияние ясно може да се усети в творчеството на редица френски, немски, руски и австрийски композитори. Испанският дух и темперамент са и „червената нишка“, около която е обединена програмата на концерта, с който радиосимфониците и..

обновено на 14.05.21 в 11:34

„Русалка”, лирична приказка в три действия от Антонин Дворжак

Либрето – Ярослав Квапил Изпълнена за първи път на 31 март 1901 година в Националния театър, Прага. Действащи лица: • Русалка (сопран) • Принца (тенор) • Княгинята (сопран) • Водния дух (бас) • Магьосницата (алт) • Горския (тенор) • Помощник-готвача (сопран) • Първа нимфа (сопран) • Втора нимфа (сопран) • Трета нимфа (алт) • Ловеца (баритон)..

публикувано на 14.05.21 в 08:40

Мартин Пантелеев и неговите три музи: цигулката, диригентската палка и музикалното перо

Музиката, в нейното безкрайно многообразие през вековете, отново звучи в националния ефир в изпълнение на българските майстори-музиканти. В своето издание на 14 май 2021 г., предаването „Български изпълнители“ на програма „Христо Ботев“ ви среща с един от представителите на голямата и обичана българска цигулкова фамилия Ешкенази – това е цигуларят,..

публикувано на 14.05.21 в 08:05